Tačiau, pasak žinovų, blakstienų priauginimo procedūra tinka ne visoms, o dirbtinį grožį mėgsta ir žmogaus kūno parazitai.

Pasak DELFI kalbintų grožio specialisčių, dirbtinių blakstienų priauginimo į jas kreipiasi paties įvairiausio amžiaus moterys. Vienos jų natūraliai turi neilgas blakstienas, tad pageidauja riestesnių, ilgesnių. Kitos dirbtinio grožio pasirinkimą motyvuoja laiko stoka – taip esą sutaupo makiažui skirtą saldaus rytinio miego pusvalandį. Trečios blakstienas prisiaugina artėjant atostogoms užsienyje ar prie jūros, mat įprastas blakstienų tušas oro uosto patikros tarnybų laikomas skysčiu, kurio galima vežti tik ribotą kiekį. Be to, blakstienų tušu padarytas akių makiažas maudantis nuo vandens nubėga.

„Esu eksperimentavusi: padariau vieną akį su dirbtinėmis blakstienomis, o kitą padažiau tušu. Skirtumas akivaizdžiai matyti – žvilgsnis su priaugintomis blakstienomis tampa labiau išraiškingas. Mėgsta moterys dirbtinėmis blakstienomis pasipuošti ir prieš šventes, be jų apsieina reta jaunoji“, – sako blakstienų priauginimo specialistė Ieva Skardžiūtė.

Priauginimas skirstomas į klasikinį ir suteikiantį apimties (volume). Pastaroji procedūra gali užtrukti iki dviejų valandų. Trukmė priklauso nuo to, kiek moteris turi natūralių blakstienų, kokio jos tankumo ir spalvos. Pavyzdžiui, sutankinti šviesias blakstienas užtrunka ilgiau. „Man pačiai netekę dirbti su kita spalva negu juoda, bet, kiek žinau, yra dirbtinių rudų blakstienų, skirtų šviesesnio gymio moterims. Tada mažiau matosi natūrali šviesi blakstiena, nes atliekant priauginimą ryškiomis juodomis blakstienomis, rezultatas gali atrodyti neestetiškai“, – aiškina specialistė.

Natūralios blakstienos visiškai atauga per 7–8 savaites, o dirbtinių blakstienų klijai laiko apie 6–7 savaites. Paprastai pakoreguoti dirbtinio grožio moterys ateina kas 3–4 savaites. Ar tos, kurios priauginamąsias blakstienas renkasi laiko taupymo sumetimais, išties sutaupo laiko, pasakyti sunku, mat ataugusių blakstienų korekcija trunka apie valandą. Procedūrai reikalingas laikas priklauso nuo to, kiek savaičių būna praėję po paskutinės priauginimo procedūros, kiek būna iškritusių, nuaugusių ar išsiklaipiusių blakstienų, kurias reikia pašalinti.

Vienos nusiima, kitos laukia

Pagrindiniai blakstienų priauginimo meistro darbo įrankiai – du pincetai: vienu atskiriama po vieną natūralią blakstieną, o kitu prilaikoma dirbtinė, kurios galiukas pamirkomas į specialius klijus ir prilipdomas prie natūralios blakstienos. Tiesa, prieš pradedant priauginimo arba korekcijos procedūrą, atliekami paruošiamieji darbai: ant apatinių blakstienų, kad šios nesiliestų su viršutinėmis ir užtepus klijų nesukibtų, užklijuojamas drėkinamasis padelis, nuo pačių blakstienų specialiu skysčiu ir mažyčiais šepetėliais pašalinami riebalai. Tik tada prasideda klijavimas, kuris labai retai, bet gali baigtis komplikacijomis.

Nors dirbtinėms blakstienoms tvirtinti naudojami klijai yra pritaikyti sąlyčiui su oda, kai kurioms moterims jie sukelia alerginę reakciją. Nepageidautino poveikio esą pasitaiko dažniausiai tada, kai priauginimas atliekamas neteisingai.

„Jeigu klijai liečiasi su akies voku, juose esančios medžiagos gali sudirgini akis. Tiesa, alerginė reakcija nėra dažniausiai pasitaikantis nepageidaujamas poveikis, tačiau jis visai įmanomas turinčioms jautresnes akis ar jautresnę odą. Ypač, jei pati meistrė neteisingai atlieka priauginimo procedūrą, nes reikėtų palikti bent jau 1 milimetro tarpą tarp priauginamos blakstienos ir akies voko, kad nei klijai, nei pati blakstiena nedirgintų voko. Jeigu priauginama per arti voko, akis sudirginama“, – grožio meno subtilybes dėsto I. Skardžiūtė.

Pasak pašnekovės, sudirginimas paprastai praeina po kelių dienų. Jei nemalonūs pojūčiai nedingsta ilgiau, reikėtų grįžti pas priauginimą atlikusią specialistę ir dirbtines blakstienas nuimti. Kitas žingsnis – kreiptis į vaistininkus dėl akių lašiukų. „Pati esu tai patyrusi: prisiauginau kartą, kitą, o vokas po kokių dviejų parų vis tiek patinsta. Tačiau priauginamosios blakstienos tampa savotiška priklausomybe ir jų vis tiek norisi. Todėl blakstienų neatsisakiau, neigiamą poveikį ignoravau, tik lašinau specialius akių lašus“, – asmenine patirtimi dalijasi mergina.

Negalinčioms tverti nemalonių pojūčių ilgiau kaip kelios dienos, I. Skardžiūtės nuomone, geriausia būtų padaryti bent jau 1–2 mėnesių pertrauką ir tik tada vėl mėginti dirbtinai tankinti blakstienas.

Dėl nepriežiūros užsiveisia erkutės

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojos okulistės dr. Dalios Krivaitienės praktikoje nuo blakstienų priauginimo procedūros nusvilusių pacienčių pasitaiko, bet labai retai. Dažniausia nepageidautina reakcija yra cheminis nudegimas, kurį, okulistės manymu, greičiausiai sukelia blakstienoms tvirtinti arba pačiose dirbtinėse blakstienose naudojamos medžiagos.

Pasak gyd. D. Krivaitienės, tokios pacientės skundžiasi paraudusiomis, ašarojančiomis akimis, užtinusiais ir paraudusiais vokais. „Žinoma, jaučiamas didelis diskomfortas, – neslepia akių gydytoja. – Taip atrodanti moteris negali eiti į darbą, nes akys raudonos ir jas skauda.“ Pacientėms rekomenduojama pirmiausiai pašalinti dirbtines blakstienas, o paskui gydytis uždegimą slopinančiais vaistais. Gydymas paprastai užtrunka iki savaitės.

Veido erkutės

„Po tokių procedūrų, net ir nepavykusių, blakstienos, kaip ir plaukai, atauga normaliai – čia tas pats plaukas, turintis savybę atsikurti“, – sunerimusias dėl ilgalaikių padarinių ramina gydytoja.

Tiesa, akių sudirginimas – ne vienintelė nemaloni reakcija. Norint išvengti nepageidaujamo ilgalaikio poveikio akių sveikatai, pasak grožio meistrės I. Skardžiūtės, priaugintas blakstienas būtina tinkamai prižiūrėti. Kadangi blakstienos apsaugo akis nuo neigiamo aplinkos poveikio, ant jų kaupiasi dulkės. Todėl blakstienas būtina iššukuoti, praplauti specialiomis priemonėmis arba bent jau vandeniu. Dėl besikaupiančių nešvarumų ir nepriežiūros blakstienose esą gali užsiveisti erkučių ir kilti akių uždegimas. Tokiais atvejais, anot meistrės, būtina kreiptis į gydytojus, kurie paprastai išrašo specialių tepalų.

Kaip atpažinti taisyklingą priauginimą

„Norinčioms priauginamųjų blakstienų, patarčiau kreiptis tik į profesionalius meistrus ir nesutikti su tokių procedūrų darymu namudinėmis sąlygomis, – tvirtai įsitikinusi dr. D. Krivaitienė. – Geriau jau brangiau sumokėti salone, nes jo darbuotojos bent turi teisinę atsakomybę. O po nepavykusios namudinės procedūros grožio specialistė gali akiplėšiškai pasakyti, kad jokių procedūrų neatliko ir dėl nieko nėra atsakinga“.

Tad kaip suprasti, kad blakstienų priauginimo procedūra buvo atlikta netinkamai? Pasak I. Skardžiūtės, tai parodo ne vien sveikatos problemos, kurių, kaip minėta, pasitaiko retai, bet ir priaugintų blakstienų gyvavimo trukmė bei estetika.

Natūralios blakstienos pačios iš savęs keičiasi, tik yra lengvutės ir iškritus ne kaskart pastebimos. Išbyrėjusi priauginamoji blakstiena į akis krenta labiau, užtat moterys kartais išsigąsta, jog tai – galimas priauginimo padarinys. Tačiau, pasak DELFI pašnekovės, baimintis nereikėtų: taip vyksta natūralus blakstienų keitimosi procesas, kurio metu kartu su natūralia gali iškristi ir dirbtinė blakstiena.

„Tačiau iš mano patirties yra buvę tokių klienčių, kurios atėjo po savaitės nuo priauginimo pas kitą meistrę, nes blakstienos jau buvo pabyrėjusios. Tai reiškia, kad arba meistrė blogai paruošė pačią blakstieną, arba naudojo prastus klijus“, – teigia specialistė. Jos žodžiais tariant, normalu, kad per porą pirmųjų dienų iškrenta viena arba dvi blakstienos, bet po kelių dienų kritimas stabilizuojasi. Tinkamai priaugintos blakstienos turi laikyti mažiausiai 3 savaites.

Jeigu priauginimas atliekamas tinkamai, dirbtinės blakstienos tvirtinamos prie visiškai išaugusių arba bent jau vidutinio ilgio natūralių blakstienų. Mažesnės paliekamos augti iki kitos korekcijos, juolab kad augdamos užpildo tarpus tarp priaugintų blakstienų, ir šios atrodo dar vešlesnės. Tačiau jei meistrė priklijuoja dirbtines blakstienas prie mažyčių, dar tebeaugančių blakstienyčių, šios nuo tokios procedūros iškrenta, nespėjusios užaugti. Tada tarp blakstienų lieka per dideli tarpai, ir toks priauginimas laikomas padarytu prastai.

Be to, naudojant klasikinio priauginimo techniką, prie vienos natūralios blakstienos tvirtinama tik viena dirbtinė. „Būna tokių atvejų, kai prie vienos natūralios būna pridėtos netgi 3 ar 4 dirbtinės. Tai kenkia natūraliai blakstienai, kadangi uždedamas didelis svoris, ir ji neišlaikiusi apkrovos iškrenta. Tai neteisingas priauginimas, taip griežtai negalima daryti“, – aiškina I. Skardžiūtė.

Negerai atlikta grožio procedūra būna ir tais atvejais, kai prie vienos dirbtinės blakstienos prilimpa kelios natūralios. Anot specialistės, kol dirbtinė blakstiena laikosi ant natūralios, iš šonų esančios dvi arba trys natūralios blakstienos irgi negali iškristi – taip sutrikdomas naujų blakstienų augimas. Kitas gana dažnas prasto priauginimo atvejis – kai dedant dirbtinę blakstieną ant natūralios, šalia esanti mažytė niekaip neklauso ir slenkasi į netinkamą pusę, bando prisilipinti. Jeigu ji bus prilipinta, negalės augti, ir vėl sutriks augimo ciklas.

Kada blakstienos praneša apie ligas

Neseniai socialiniuose tinkluose nuvilnijo gandas: esą ilgos, vešlios ir natūraliai užriestos blakstienos dažnai būna žmogaus, linkusio į plaučių ligas ir astmą, požymis, o pagrindinė tokios būklės priežastis – deguonies trūkumas (hipoksija).

„O dievuliau, – kitame ragelio gale girdėti sunkiai orą gaudančios ir žodžius renkančios Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėjos Galinos Zagrebnevienės atodūsiai. – Ko tiktai aš negirdėjau per savo trisdešimt metų darbo, bet tokio dar negirdėjau. Ojėzau... Žinoma, jūs turite teisę rašyti, ką norite, tačiau aš galiu pasakyti tik tiek, kad tokie teiginiai – absurdų absurdas. Sieti blakstienų išvaizdą su džiova – tas pats, kaip gydyti rožę kaimo bobučių užkalbėjimais. Aš net nevertinu šitos nesąmonės.“

Tokio dalyko sako nei girdėjusi, nei mokiusis ir gydytoja okulistė gyd. D. Krivaitienė. Pasak jos, ši informacija – tikrų tikriausias geltonosios spaudos prasimanymas. „Dėl tokio požymio kaip riestos ir vešlios blakstienos pas tuberkuliozės specialistą pacientų tikrai nenukreipiame, – tvirtina medikė. – Tačiau nukreipiame pas kitus specialistus tais atvejais, kai blakstienos arba antakiai iškrenta, nes tai signalizuoja apie pasikeitusią organizmo būklę.“

Pastebėjus, kad blakstienos pradeda gausiai kristi, gydytoja okulistė pataria neatidėliotinai pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ir ieškoti kritimą sukėlusios priežasties. Šis simptomas esą gali byloti apie labai rimtas autoimunines arba odos ir jungiamojo audinio ligas, kurių jokiu būdu negalima gydyti patiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)