Deja, tenka pripažinti: jei uoliai ištepėte kūną kremu su SPF 50 pasauga, tačiau vis tiek nudegėte, gali būti, kad ši apsauginė priemonė nebetinkama naudoti.

Kaip ir daugelio kosmetinių priemonių atveju, nuo žalingų saulės spindulių apsaugantys kremai turi galiojimo terminą. Štai keli specialistų patarimai, kurie padės nustatyti, ar turimą kremą dar galima naudoti, rašo „The Daily Mail“. Dermatologas Mervynas Pattersonas iš „Woodford Medical“ atskleidė priežastis, dėl kurių kremas nuo saulės gali sugesti. Taip pat ir patarė, kaip tokių situacijų išvengti. „Dauguma apsauginių priemonių turi galiojimo terminą, kuris nurodomas ant pakuotės. Labai svarbu neignoruoti šios informacijos, nes tam tikros cheminės medžiagos laikui bėgant praranda apsaugines savybes.“ – teigė ji.

Reikšmingi ženklai, liudijantys, kad kremas nuo saulės nebetinkamas naudoti:

daugumą saulės kremų naudoti galima apie metus, taigi, jei jūsų priemonė senesnė, laikas ją išmesti ir įsigyti naują;
jei kremas pasenęs, pastebėsite tam tikrų medžiagų atsiskyrimo ženklų;
jei priemonės tekstūra skiriasi nuo tos, kokia buvo ją įsigijus, tikėtina, kad ji paseno;
nebetinkamas naudoti kremas ima skleisti keistą kvapą;
dar tikėtina, kad kremas pasenęs, jei jis ima dirginti odą.

Anot M. Pattersono, neįtikėtinai svarbios yra kremo laikymo sąlygos tam, kad nuo saulės apsauganti priemonė būtų šviežia. „Jei paliksite kremą nuo saulės kepti karštyje – paplūdimyje ar automobilyje prie lango, gali įvykti neigiami pokyčiai ir produktas praras naudingąsias savybes.“ – patikino ji.

Renkamės tinkamą priemonę

Kartą per dieną

Standartiniai produktai dėl saulės spindulių poveikio ir nusivalymo netenka poveikio po poros valandų. Produktai, kurių etiketės vilioja galimybe juos naudoti vos kartą per dieną, savo sudėtyje turi atsparesnių medžiagų, tačiau net ir tokios priemonės turi būti pakartotinai naudojamos, jei prakaituojama, maudomasi ar naudojamas rankšluostis. Tenka pripažinti, kad nuo saulės apsaugančių priemonių, kurių neva pakanka panaudoti kartą per dieną, apsauga laikui bėgant iš SPF 30 pavirsta į SPF 8.

Atsparus vandeniui

Toks užrašas reiškia, kad mažiausiai 50 proc. SPF apsaugos išlieka ir po 40 vandenyje praleistų minučių. Pavyzdžiui, jei naudojate priemonę su apsauga SPF 20, po 40 vandenyje praleistų minučių iš jos teliks SPF 10, o tai reiškia, kad po maudynių ir vėl teks tepti naują sluoksnį.

Atsparus smėliui ir prakaitui

Būtina suvokti, kad kremai negali būti atsparūs viskam, taigi jei norite būtent tokios apsaugos, geriau rinkitės nuo UV spindulių apsaugančius marškinėlius.

Saugus vaikams

Toks užrašas skirtas papildomam dėmesiui pritraukti, tačiau teoriškai visos priemonės turėtų būti saugios naudoti ir vaikams. Vis tik tenka pripažinti, kad būtent vaikams skirtos apsauginės priemonės šiek tiek geresnės nei prastos, nes tikimybė, kad priemonė sukels alerginį kontaktinį dermatitą, truputį mažesnė.

Nesukeliantis alergijos

Dažniausiai toks užrašas reiškia, kad produkto sudėtyje nėra žinomų alergenų. Vis dėlto standartinio apibrėžimo, ką gi reiškia „nesukeliantis alergijos“, nėra. Daugybė atliktų tyrimų patvirtina, kad hipoalerginių produktų sudėtyje alergenų vis tik gali būti.

Galima tepti ant drėgnos odos

Štai dar vienas būdas padidinti tam tikros prekės pardavimus. Tokių apsauginių priemonių sudėtyje yra cheminių medžiagų, skatinančių ant odos esančią drėgmę susigerti į priemonę, bet jos nepraskiesti. Vis tik lieka neatsakytas klausimas, ar drėgna oda nemažina nuo ultravioletinių spindulių apsaugančių cheminių medžiagų veiksmingumo ir ar tokie produktai nuo drėgnos odos neišgaruoja greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)