Maisto produktai, kuriuos perkate ir laikote virtuvėje, labai daug pasako apie konkretaus žmogaus mitybos įpročius ir gyvenimo būdą. Pasirūpinę, kad virtuvėje netrūktų šviežių vaisių ir daržovių, ankštinių ir baltymų, tikrai nesuklysite.

Specialistė tvirtina iš karčios patirties žinanti, kaip sunku maitintis sveikai. Grįžus iš darbo pirma mintis dažniausiai sukasi apie šaldytuvą; tai, kas jame laikoma, atsiduria antrame plane – sąlygas diktuoja alkis.

Argumentas, kad įsigijote sausainių atsargų vien tam, kad turėtumėte kuo pavaišinti netikėtai užsukusią anytą, nieko vertas. Ta pati taisyklė galioja ir kitam nesveikam maistui.

Verta sau priminti, kad žmogus nėra šiukšlių dėžė. Pirkite maistą, kuris padės jaustis geriau ir vadovaukitės auksiniu šūkiu: pildykite šiukšliadėžę, o ne savo kūną.

Imkitės revoliucijos savo virtuvėje ir daugiau neteks išmesti maisto, nes būsite priversti laikytis sau duoto svarbaus pažado – viską, ką nusiperkate maisto prekių parduotuvėje ar turguje, privalote suvartoti.

Specialistė pataria, kokios produktus be sąžinės graužaties turėtumėte išmesti į šiukšlių dėžę.

Sausuose pusryčiuose gausu cukraus ir konservantų, kurie atsakingi už varginančius energijos šuolius. Dubenėlis sausų pusryčių (net ir tų, kurie pristatomi kaip itin sveiki) – dubenėlis beverčio cukraus. Tai blogiausias pasirinkimas dienos pradžiai.

2) Pusgaminiai ir apdorotas maistas

Visos skardinės, pusgaminiai ir kitoks šlamštas turėtų be gailesčio keliauti į šiukšlių dėžę. Jeigu valgysite tokias šiukšles, patys jausitės ne ką geriau.

Pusgaminiuose nelikę nieko vertingo – tik konservantai. Tai ne maistas, o šlamštas.

Be gailesčio meskite lauk margarino indelius – net ir tuos, kuriems gamintojai negali ditirambų dėl tariamos jų naudos sveikatai. Jeigu nekyla problemų vartojant pieno produktus, geriau rinkitės tiesiai iš ūkininkų pirktą sviestą.

Šaldyti pusgaminiai
Kuo skubiau atsikratykite konservuotų sriubų ir kitų konservų. Konservuojant prailginamas maisto galiojimo ir tinkamumo vartoti laikas, tačiau drastiškai sumenksta maistinė vertė. O kur dar papildomas cukrus, druska ir konservantai.

Kvietiniai miltai (net ir pilno grūdo), miežiai, kuskusas, perlinės kruopos, manų kruopos – duonos gaminiuose įvardijamos vienu vieninteliu žodžiu miltai, turi gliuteno. Gliutenas – baltymas, su kuriuo organizmui itin sunku susidoroti.

Gliutenas gali sukelti ne tik trumpalaikių virškinimo sutrikimų, bet ir autoimuninę reakciją, dar vadinamą celiakija. Nedelsiant atsisakykite šių produktų, ieškokite alternatyvų ir stebėkite, kaip reaguoja jūsų organizmas. Tada trumpam grįžkite prie senų įpročių – nustebsite, kokį skirtumą pajusite.

Dauguma parduotuvėse perkamų padažų salotoms – itin nesveikas ir nenaudingas bandymams nuobodžioms salotoms suteikti skonio. Kam sau kasti duobę, jeigu gardų ir sveiką padažą salotoms galima pasigaminti namuose?

7) Sausainiai, pyragai ir saldainiai

Atsisakyti cukraus žymiai paprasčiau, nei manote, bet, jeigu virtuvėje sukauptos gausios šio blogio atsargos, faktas lieka faktu – anksčiau ar vėliau juos suvalgysite. Meskite juos į šiukšlių dėžę ir daugiau nebepirkite.

Jogurte gausu baltymų, probiotikų ir kalcio, tačiau dauguma jogurtų tikrai nėra sveiki produktai, nors pristatomi būtent taip. Be probiotikų kartu su jogurtu gauname ir daug nereikalingo cukraus – panašiai kiek iš skardinės gazuoto gaiviojo gėrimo.

Gazuotuose gėrimuose gausu cukraus arba dirbtinių saldiklių, kitaip tariant, niekam nereikalingos naštos jūsų organizmui. Gazuotų gėrimų vieta šiukšliadėžėje, o ne jūsų šaldytuve.

Stalo druskoje yra konservantų – jie užtikrina birumą. Ir jokių sveikatai reikalingų mineralų. Jums tokios druskos tikrai nereikia.

11) Saulėgrąžų/kukurūzų aliejus

Cheminiu būdu išgauti aliejai (pavyzdžiui, rapsų, sojos, saulėgrąžų ir kukurūzų) gamybos procesu metu gauna nemenką dozę sveikatai žalingų medžiagų. Jiems pats metas iš jūsų virtuvės keliauti į šiukšlių dėžę.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)