Ir nors nereikia būti genijumi, kad suvoktume, kad plokščiam pilvui kenkia greitmaistis ir gazuoti saldūs gėrimai, kai ką tikrai nustebins tai, jog reikėtų atsisakyti tokių sveikais laikomų produktų, kaip lęšiai, svogūnai ir net obuoliai.

„Daug ląstelienos turintys produktai turi tendenciją žmogaus organizme gaminti didelį kiekį dujų“, – sakė R. Lambert. Dėl to gali labai pūsti pilvą.

„Lęšiai yra vieni iš produktų, kuriuose yra itin daug ląstelienos – daugiau nei 15 gramų vienam išvirtų lęšių puodeliui. Tačiau jeigu negalite apsieiti be lęšių, verta žinoti, kad šviežiai žalios spalvos lęšiuose ląstelienos yra mažiau nei tamsiuose, dėl ko jie gali mažiau pūsti pilvą, – sakė R. Lambert. – Daug ląstelienos yra ir pupelėse bei artišokuose.“

„Pieno produktai yra puikus baltymų ir kalcio šaltinis. Tačiau JAV medicinos biblioteka skelbia, kad daugiau nei 65 proc. pasaulio gyventojų netoleruoja laktozės, todėl pieno produktai jiems sukelia virškinimo problemų“, – paaiškino ekspertė.

„Jeigu netoleruojate laktozės, rinkitės pieną be laktozės ar pieno alternatyvą, tarkime, migdolų pieną“, – pridūrė ji.

„Nors apskritai obuolių valgyti yra sveika, nes juose yra daug ląstelienos, vitamino C ir antioksidantų. Tačiau taip pat žinoma, kad kai kuriems žmonėms jie sukelia pilvo pūtimą ir kitų virškinimo problemų“, – sakė R. Lambert.

Jos teigimu, obuoliuose yra gausu fruktozės ir ląstelienos, dėl ko jie yra virškinami storajame žarnyne ir dėl to gali pūsti pilvą.

Jeigu nuo obuolių jum pučia pilvą, valgykite juos keptus.

„Žmonėms, kuriems yra diagnozuota celiakija arba glitimo netoleravimas, kviečiai sukelia rimtų virškinimo problemų, – priminė R. Lambert. – Suvalgę maisto, kuriame yra kviečių, tokie žmonės viduriuoja, jiems pučia pilvą, jį skauda.“

„Greitmaistyje paprastai būna daug riebalų, cukraus bei, žinoma, įvairių cheminių priedų. Cukrus labai greitai pasišalina iš skrandžio ir patenka į žarnyną. Vien dėl to gali mausti pilvą. O pavartojus daug cukraus turinčio maisto labai greitai ima pūsti pilvą ir jį skaudėti. O greitmaistyje esantys riebalai, priešingai, ilgai užsilaikys skrandyje, todėl taip pat gali sukelti jo pūtimą“, – paaiškino R. Lambert.

„Į greitmaistį pridedami priedai taip pat prastai reaguoja mūsų organizme ir gali erzinti skrandį. Kai kuriems žmonėms, pavartojusiems greitmaisčio, net pasireiškia uždegimo simptomų“, – sakė ekspertė.

„Druska sulaiko vandenį ir padeda visame organizme palaikyti skysčių balansą. Tačiau suvalgius perdirbto maisto, kuris paprastai yra didžiausias druskos šaltinis, organizme užsilaiko skysčiai, dėl ko pilvas gali būti išsipūtęs“, – sakė R. Lambert.

„Nors paprastai svogūnų vartojame nedaug, juose gausu fruktano – medžiagos, kuris gali sukelti pilvo pūtimą, – sakė R. Lambert. – Tai ypač pasakytina apie žalius svogūnus. Termiškai apdoroti svogūnai kelia mažiau virškinimo problemų. Be to, vietoj svogūnų maistą galima skaninti prieskoninėmis žolelėmis.“

„Gazuoti gėrimai yra dar viena dažna pilvo pūtimo priežastis, nes juose yra didelis kiekis anglies dioksido, – paaiškino mitybos ekspertė. – Kai geriate gazuoto gėrimo, praryjate daug dujų, kurios vėliau įstringa skrandyje. Dėl to pilvą gali pūsti, galite jausti spazmų. Didžiausias kaltininkas šiuo atveju yra alus, nes jis gazuotas ir jo sudėtyje yra kviečių.“

Keli patarimai, kaip sumažinti pilvo pūtimą

1. Nepersivalgykite

Valgykite mažesnėmis porcijomis ir dažniau. Taip pat labai svarbu tinkamai sukramtyti maistą, dėl ko prarysite mažiau oro.

2. Vartokite probiotikų

Dujas žarnyne gamina bakterijos, kurių yra didžiulė gausa. Ne vienas tyrimas yra nustatęs, kad probiotikai padeda kovoti su pilvo pūtimu.

3. Išsitirkite dėl alergijos maisto produktams

Pasitikrinkite, ar nesate alergiški kokiam nors maisto produktui. Dažniausiai žmonės netoleruoja laktozės, fruktozės, kiaušinių, glitimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)