Pavyzdžiui, specialistė pataria prieš miegą išsijungti telefoną ir popiet vengti kofeino. Taip pat įtampą sumažinti padeda vonia ir meditacija, rašo dailymail.co.uk.

Daugeliui mūsų pažįstama situacija, kai blogai miegoję naktį kitą dieną jaučiamės prastai ir fiziškai, ir dvasiškai. Geras nakties miegas padeda mums atsigauti jėgas, nuima įtampą ir leidžia jaustis laimingesniais. Taigi, tai yra labai svarbi sveiko gyvenimo būdo dalis.

Gydytoja Libby Weaver iš Australijos rašo knygas, skaito pranešimus šia tema. Mitybos biochemijos specialistė sutiko pasidalyti savo patarimais kaip pagerinti nakties miegą.

Venkite kofeino

Pirmoji L. Weaver rekomendacija – po vidurdienio vengti kofeino. Tokiu atveju būsite tikri, kad iki miego šis stimuliatorius iš jūsų organizmo pasišalins.

„Pabandykite po vidurdienio metodiškai nevartoti kofeino ir pažiūrėkite, ar pagerės jūsų miegas. Taip pat stenkitės neprisigerti papildomos kavos ir iki vidurdienio, nes organizmas pajaus kumuliacinį poveikį“, – pataria L. Weaver.

Kofeinas yra rytinis daugelio žmonių ritualas ir dažniausiai vieno puodelio kavos visiškai pakanka. Kadangi, kaip teigia specialistė, kofeinui iš organizmo pašalinti prireikia iki aštuonių valandų, geriausia vėliau dienos eigoje jo nevartoti.

Mokslininkai ir sveikatos priežiūros specialistai teigia, kad peržengusiems penkiasdešimtmečio slenkstį arbatos ar kavos po vidurdienio ypač reiktų vengti, nes jų organizmai stimuliatorius absorbuoja ilgiau. O štai jaunesni žmonės, priešingai, su popiet gautu kofeinu susidoroja greičiau.

Išjunkite telefoną

Pasaulinė smegenų sveikatos tarnyba (angl. Global Council on Brain Health) taip pat įspėja, kad nepakankamas miegas gali baigtis onkologiniais susirgimais, demencija ar depresija.

Dar vienas veiksmingas būdas šiai problemai spręsti – telefono išjungimas prieš miegą. Tiesa, elektronikos vengimas šių dienų pasaulyje yra tikra retenybė, o daugelis žmonių savo telefonus ir kitas elektronikos priemones pasitikrina būtent prieš miegą.

L. Weaver pataria, kad jei jau privalote miegoti su įjungtu telefonu, prieš miegą perjunkite jį į skrydžio režimą.

„Išsiugdykite naują įprotį nenaudoti galinio apšvietimo prietaisų 90 minučių iki miego, ypač jeigu skundžiatės prasta miego kokybe“, – pataria specialistė.

Pasilepinkite vonioje

Jeigu sunku užmigti, išbandykite prieš miegą šiltą atpalaiduojančią vonią. Juk vonia gali mėgautis ne tik mūsų mažieji.

„Be įtampos sumažinimo efekto šilta vonia taip pat šiek tiek pakeičia jūsų kūno temperatūrą, kas taip pat gali paskatinti geresnį miegą“, – atskleidžia L. Weaver.

Specialistė rekomenduoja panirti į vonią likus valandai ar dviem iki miego, taip paruošite savo kūną poilsiui.

Meditacija ir švara

Meditacija jau seniai vertinama kaip puikus atsipalaidavimo dienos pabaigoje būdas, mat ji sumažina įtampą ir nerimą.

„Tyrimai rodo, kad meditacijos užsiėmimai ypatingai veiksmingi norint pagerinti tokių sutrikimų kaip nemiga kamuojamų žmonių miegą“, – teigia specialistė.

Savaime suprantama, kad meditacijai švarioje ir ramioje erdvėje teigiamą poveikį kūnui ir sielai padvigubins, tad privalote pasirūpinti, kad jūsų miegamasis ir visi namai būtų tvarkingi ir švarūs.

Reguliariai plaukite patalynės užvalkalus ir džiovinkite juos saulėje – taip sunaikinsite bakterijas. Tai pat atsižvelkite į čiužinių amžių, mat jeigu jis tarnauja jums ilgiau nei dešimt metų, matyt atėjo metas pasvarstyti apie naujo įsigijimą.

Kai mes miegame, kiekvienas žmogus per naktį netenka apie 200 mililitrų drėgmės, tad miego ekspertai pataria rinktis tokius čiužinius, kurie dedami ant grotelių. Tai leidžia geriau cirkuliuoti orui čiužinyje ir gali padėti sumažinti prakaitavimą nakties metu, kas taip pat prisidės prie geresnės miego kokybės.

Miegokite nuogi

Dar vienas alternatyva – miegas be drabužių. Jeigu jūs ir jūsų antroji pusė miegate nuogi, turite galimybę pasinaudoti stresą mažinančio hormono oksitocino nauda. Šis hormonas kitaip vadinamas „glamonių hormonu“ ir pasižymi raminančiu poveikiu. Oksitocinas atremia kortizolio poveikį ir skatina geresnį miegą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)