„Kelio skausmai ėmė kamuoti prieš keturis mėnesius. Naktį pabusdavau nuo skausmo, nes nežinojau, kaip atsigulti, kur padėti koją. Iš pradžių, žinoma, spėjau, kad čia paprasčiausias patempimas, todėl skaudamą vietą tepiau įvairiausiais geliais. Deja, tai nepadėjo. Keisčiausia buvo tai, kad skausmų pradžios negalėjau susieti su jokia konkrečia trauma. Gal visi seni nikstelėjimai susidėjo?“, - svarstė pašnekovė.

Kol moteris pateko pas traumatologą, praėjo visas mėnuo. Rentgeno tyrimas jokių sutrikimų neparodė. Gydytojai padarė magnetinio rezonanso tyrimą ir pamatė menisko skilimą.

„Tiesiog pasakė – jei skausmas nepraeis, teks operuoti, tačiau pirma išmėginsime reabilitaciją. Šios vėl teko laukti mėnesį. Kai priėjau savo eilę, uždegimas jau buvo aprimęs, tad operacijos taip niekas ir nedarė. Diskomfortas yra likęs, skauda, kai pritupiu. Įtakos turi ir oro kaita“, - skundėsi brandaus amžiaus moteris. Šiandien ji tikina pasimokiusi, kad skausmo ignoruoti negalima - esant įtarimams reikia iškart kreiptis į medikus.

Skauda net po operacijos

Tokių istorijų kaip Rasos – dešimtys. Štai viename forume sveikatos negalavimams dėl menisko sukurta atskira rubrika.

„Prieš porą dienų nikstelėjau kelį ir bandant jį ištiesti labai baisiai sutraškėjo. Po to buvo sunkoka vaikščioti ir jutau skausmą vidinėje kelio pusėje. Šiaip ne taip pakliuvau pas gydytojus ir traumatologė įtarė menisko plyšimą. Dabar visą savaitę atlikinės įvairias šalto/šilto oro procedūras ir vėliau magnetu nustatys tikrą diagnozę.

Poliklinikoje man nieko plačiau nepapasakojo apie menisko plyšimą, todėl aš, žinoma, pasiskaitinėjau internete ir radau tokių žinių, kad meniskas pats negali sugyti ir gali reikėti daryti operaciją“, - rašė viena mergina.

„Mano draugui buvo plyšęs meniskas - darė operaciją. Nenoriu blogai nuteikinėti, bet buvo SIAUBINGA. Po operacijos visiškai atsigavo praėjus savaitei, nes kojos net pajudinti negalėjo. Po to kokį mėnesį su trupučiu vaikščiojo su ramentais, vėliau jau šlubuodamas, bet be jų. Teko keliauti į darbą ir tik viešuoju transportu. Po operacijos praėjo gal 1.5 metų, bet ir dabar jaučiasi padariniai: koja per kelią ne visiškai išsitiesia, keičiantis orams, kelią labai dilgčioja, skauda, kardinaliai skiriasi nuo sveikos kojos, nes tiesiog neišsitiesia pilnai“, - perspėjo kita moteris.

Apie tai, kas yra menisko pažeidimai ir kokios pasekmės jų negydant paaiškino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sporto instituto direktorius, Kauno klinikų Ortopedijos traumatologijos klinikos Sporto traumų ir artroskopijų sektoriaus vadovas, ortopedas traumatologas prof. Rimtautas Gudas​.

Nelaimingoji triada

Kelio sąnario menisko pažeidimas – viena dažniausių sąnario ligų. Meniskas – pusmėnulio formos kremzlinis darinys kelio sąnaryje, atliekantis amortizacinę, stabilizacinę bei kitas funkcijas. R. Gudo teigimu, vienas kelio sąnarys turi 2 meniskus – vidinį ir išorinį.

Dažniausiai meniskai plyšta sportininkams - krepšininkams, futbolininkams, bėgikams, tenisininkams, kovos ir kitų sportų atstovams ar mėgėjams. Tačiau, pašnekovo teigimu, retai plyšęs meniskas sukelia nepakeliamą skausmą, dėl kurio žmogus parkristų ant žemės.

„Blogiausia, kad menisko pažeidimai neturi labai ryškių simptomų. Pojūčiai priklauso nuo daugelio faktorių, tokių kaip: kurioje vietoje pažeidimas, kokio jis dydžio, formos ir gylio. Dažniausiai atskirų simptomų plyšęs meniskas išvis nesukelia ir žmogus net nežino ilgą laiką turintis nedidelius įplyšimus. Tiesa, daug kas priklauso ir nuo žmogaus kraujotakos, kūno ašies pakrypimų“, - aiškino R. Gudas.

Daugiau duomenų apie menisko pažeidimą gali suteikti tik magnetinio rezonanso tyrimas.

„Dėl menisko plyšimo niekas nekrenta ant žemės, nebent meniskas užstrigtų tarp šlaunikaulio ir blauzdikaulio krumplių, bet tai jau kitokio pobūdžio trauma. Tokių pažeidimų mes beveik nebematome, mat pagerėjus diagnostikai, pokyčius galima aptikti daug anksčiau. Kai žmogų konsultuoju, dažnai išgirstu pasipiktinimų, kodėl taip ilgai nerasta menisko problema, tačiau tiek jiems, tiek jūsų nupasakotoje moters situacijoje skausmą sukelia ne meniskas, o, pavyzdžiui, kremzlė, sąnario uždegimas ar pan.“, - teigė Sporto traumų ir artroskopijų sektoriaus vadovas.

Gydytojas pabrėžė, kad 10 žmonių padarius magnetinio rezonanso tyrimą, 9 jų net nežinodami turės didesnio ar mažesnio laipsnio menisko degeneraciją. Tai reiškia, kad meniskas jau pažeistas, tačiau žmogus dar nieko nejaučia.

Įdomu ir tai, kad tik sunkesni kelio sąnario menisko plyšimai reikalauja operacijos.

„Anksčiau manyta, kad jei plyšęs meniskas neoperuojamas, tai žmogui sudils sąnarys ir užpuls kitos sveikatos bėdos. Tai yra mitas. Sąnarys taip greitai nesudyla. Jei žmogus 5-10 metų gyvena su pažeistu menisku, jam jau tinsta sąnarys, tačiau pas gydytojus neinama ir gydomasi vien tepalais, tada gal ir yra kažkokia rizika. Tiesa, jei meniskas jau degeneravęsis, žmogui tupiantis ar kryptelėjus kelią, kuri nors audinio dalis gali ir įplyšti“, - teigė pašnekovas, pridurdamas, kad menisko bėdomis dažniau skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės.

Kita vertus, jeigu meniskas ne įskilęs, o visiškai atplyšęs, negydant gali išsivystyti rimtesnės komplikacijos (visiškas kelio nejudrumas arba gerokai sumažėjusi judesių amplitudė bei nuolatinis didelis skausmas. Taip pat išauga rizika susirgti osteoartritu.

„Būtų labai gerai, kad žmogus būtų kaip automobilis. Nuvykai į servisą, pasikeitei ratą ir tu jau sveikas. Medicinoje nebūna vien menisko plyšimo. Greta dažniausiai dar būna kremzlės pažeidimai, sąnario uždegimai, vadinamoji „nelaimingoji triada““, - gydytojas ortopedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)