Miegant nuogiems, geriant vynuogių sultis ir prieš miegą ko nors užvalgant, organizmas naktį degina riebalus, rašo dailymail.co.uk.

Taigi štai kokius naujus įpročius vertėtų išsiugdyti:

Miegokite nuogi

Tyrimai parodė, kad miegant nuogiems naktį sparčiau deginami riebalai. Taip yra ne dėl galimybės naktį pabusti ir užsiimti tam tikros rūšies sportu (seksu), o todėl, kad miegant nuogam spartėja medžiagų apykaita.

Jei naktį šalta, organizmas gamina riebalus, kad sušildytų kūną. Nebijokite – iš tiesų šio proceso metu deginamos kalorijos. Gaminant riebalus, kūnas sušildomas, taip pat pagreitėja medžiagų apykaita, todėl deginamos kalorijos.

Ką nors suvalgykite

Pasirodo, ką nors suvalgyti prieš miegą gali būti naudinga, norint sulieknėti.

Dietologė Michelle Braude aiškino: „Visiškai nevalgyti maisto prieš miegą – ne pats geriausias sprendimas, norinti sulieknėti. Pirma, jei eisite miegoti alkani, bus sunku užmigti. Antra, žmonės, kurie pabunda alkani, prie pusryčių stalo gali persivalgyti.“

Dietologė siūlo sukrimsti iki 300 kalorijų turinčio maisto ir, žinoma, vengti nesveikų užkandžių.

Graikinis jogurtas su vaisiais, viso grūdo miltų trapučiai, dribsniai su liesu pienu, skrebutis su riešutiniu sviestu, liesas tepamas sūris su vaisiais, spragėsiai – štai ko prieš miegą siūlo užkąsti M. Braude. „Graikiniame jogurte daug baltymų, mažai cukraus, juo tikrai pasisotinsite. Be to, įrodyta kad kalcis gerina miego kokybę ir spartina lieknėjimą.

Vaisiuose gausu vitaminų, antioksidantų, ląstelienos ir serotonino, kuris gerina miego kokybę. Viso grūdo miltų trapučiai – sveikas vėlyvas užkandis, nes juose yra baltymų ir jie ilgam suteikia sotumo. Galima valgyti juos su avinžirnių užtepu, su liesu sūriu ar liesa mėsa, pvz., kalakutiena, kurioje daug miego hormono triptofano. Žemės riešutų svieste yra baltymų, sveikųjų riebalų ir lėtai įsisavinamų angliavandenių, kurie skatina melatonino gamybą, padeda atsipalaiduoti ir gerai išsimiegoti“, – aiškino mitybos specialistė.

Pasimankštinkite prieš miegą

Intensyviai pasimankštinus, medžiagų apykaita išlieka greitesnė dar kažkiek laiko, tad kodėl negavus daugiau naudos iš miego valandų.

Leidinyje „The International Journal of Sport Nutrition“ rašoma, kad pasportavus medžiagų apykaita išlieka greitesnė 16 valandų.

Tiesa, trenerė Charlotte Wikler įspėja – labai aktyvi treniruotė vėlai vakare gali sutrikdyti miegą.

Išgerkite vynuogių sulčių

Pernai Vašingtono universitete atlikus tyrimą paaiškėjo, kad vynuogėse ir jų sultyse, o taip pat mėlynėse, braškėse ir obuoliuose esanti medžiaga resveratrolis verčia bloguosius riebalus į geruosius.

Tyrimui vadovavęs profesorius Min du paaiškino, jog resveratrolis paverčia baltuosius riebalus į ruduosius riebalus, kuriuos lengviau sudeginti.

Tad galite pagurkšnoti prieš miegą vynuogių sulčių. Jose yra ir lėtai įsisavinamų angliavandenių, kurie naktį skatina insulino išsiskyrimą, o šis – atsakingas už biologinį organizmo laikrodį.

Miegokite tamsiame kambaryje

Oksfordo universiteto tyrėjai padarė išvadą, kad tamsiame kambaryje miegojusioms moterims 20 proc. mažesnė nutukimo rizika nei šviesesnėje patalpoje miegojusioms moterims. Taip yra todėl, kad šviesa mažina organizme melatonino gamybą, o tai prastina miego kokybę.

Na o amerikiečių tyrėjų duomenimis, išsimiegoję žmonės valgo mažiau, lyginant su neišsimiegojusiais.

Miegas mažina grelino gamybą ir didina leptino gamybą organizme – šie abu hormonai kontroliuoja apetitą. Grelinas sužadina alkį, o leptinas padeda pajusti sotumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)