Anot Tomo Kairio, pilvas, pagurklis ir užpakalinė rankos dalis yra problematiškiausios vietos tiems, kurie nepropaguoja aktyvaus gyvenimo būdo. Tam, kad šios kūno vietos būtų patobulintos, reikia ne tik skirti laiko, valios ir pastangų visam kūnui: „Mūsų, trenerių, sunkiausia užduotis yra įtikinti žmones, jog dailus kūnas labiausiai priklauso ne nuo tos valandos, kurią praleidžiame sporto salėje, bet nuo to, kaip leidžiame likusias paros valandas“.

Kaip teigia specialistas, sportas dar nėra viskas: „Tik suderinus mitybą ir valgant proporcingus kiekius sudėtinių bei paprastųjų angliavandenių, baltymų ir riebalų, galima pasiekti taip trokštamų rezultatų. Nereikia pamiršti, kad mūsų centrinei nervų sistemai, raumenims, smegenims taip pat reikia ilsėtis“.

„Dažniausias mitas, kurio žmonės niekaip negali išmesti sau iš galvos yra tikėjimas, jog valgant viską iš eilės, bet darant daug pratimų pilvo presui, jie paryškins šiuos raumenis ar turės plokščią pilvuką”, – teigia pašnekovas.

Merginoms bei moterims, kurioms riebalai kaupiasi pilvo srityje, T. Kairys pataria tvirtinti liemens korpuso raumenis – tiek pilvo presą, tiek apatinę nugaros dalį ir giluminius nugaros raumenis. Taip pat susireguliuoti mitybos racioną ir apriboti kalorijų skaičių: “Paprastai tariant, perteklius lėkštėje tampa pertekliumi pilvo srityje”.

Pratimas

Norint turėti plokščią pilvą reikia daryti ne tik visiems įprastus susirietimus, kojų kėlimus, bet ir stabilizuojančius pilvo preso pratimus. Vienas geriausių pratimų yra vadinamoji „lenta“. Šiam pratimui nereikia jokių specialių priemonių ir jį galima atlikti kiekvieną rytą.

Technika: gulkitės ant žemės, rankas sulenkite per alkūnes, jomis įsiremkite į žemę (alkūnė turi būti dedama po peties sąnariu), ištieskite kojas. Įtempkite kūną ir ypatingą dėmesį skirkite sėdmenims – jie turi būti įtempti ir išlaikyti natūralų nugaros linkį. Atlikite 3–4 serijas ir stenkitės išsilaikyti kuo ilgiau.

Pagurklis

Pagurklis susiformuoja dėl fizinio aktyvumo stokos ir netinkamos mitybos – tuomet, kai yra suvartojama per daug kalorijų ir nesveiko maisto. T. Kairys tikina, kad atsikratyti pagurklio yra tikrai įmanoma: “Žmonės, kurie atsikrato kelių ar keliolikos kilogramų labai greitai pastebi, jog sumažėjo ir pagurklis. Taip yra todėl, kad, kai metame svorį, jis krenta nuo visur”.

Pasak sporto trenerio, masažai ir mojavimai rankšluosčiu kaklo srityje yra tik dar vienas žmonių susikurtas mitas: “Nors mojavimas rankšluosčiu taip pat yra šioks toks fizinis aktyvumas ir geriau mojuoti bent jau juo nei nedaryti nieko – tai nepadės. Problemą reikia pradėti spręsti nuo mitybos”.

Pratimas

Norint sumažinti pagurklį, reikia atlikti kaklo tempimo pratimus, kurie padeda augti ir ilgėti kaklo raumenims. Kuo ilgesni šie raumenys – tuo oda kaklo srityje tampa stangresnė.

Technika: atsigulkite ant lovos taip, kad galva ir pečiai nebūtų įsitempę. Kilstelėkite galvą, pasukite ją į kairę pusę. Palaikykite 20–30 sekundžių (pratimą atliekant reguliariai galite šį laiką padidinti iki minutės). Visus raumenis įtempkite palengva – jūs neturite jausti diskomforto ar skausmo. Atlikite pratimą nuo pradžių, pasukdami galvą į dešinę pusę.

Trigalvis žasto raumuo (užpakalinė rankos dalis)

„Nukarusios rankos – tai pavojaus signalas, reiškiantis, kad tas pats gali nutikti ir kitoms kūno dalims – pilvui ar sėdmenims, – tvirtina T. Kairys – Noriu pabrėžti, kad užpakalinės rankos dalies problema nėra tik suaugusių moterų problema. Ši problema vis aktualesnė tampa ir jaunoms merginoms, kurioms nėra rodomas tinkamas pavyzdys”.

Pratimas

Trigalviams žasto raumenims tvirtinti reikia atlikti paprasčiausius atsispaudimus ar įvairius rankų tiesimus su svareliais ar elastine guma.

Technika: tiesdami rankas su svareliais galite gulėti ant lygaus suoliuko, gulėti kampu, gulėti žemyn galva ar tik pasilenkti. Svarbiausia – išlaikyti tiesią nugarą, kad alkūnė būtų kiek aukščiau nei peties sąnarys, ir atsargiai elgtis su alkūnės sąnariu. Tieskite ranką, įtempkite trigalvį žasto raumenį, atpalaiduokite ranką ir atleiskite iki stataus kampo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)