Mankštos privalumai

Padeda atjaunėti. Bėgant metams veido oda praranda elastingumą, o netreniruojami veido raumenys suglemba. Nusilpę veido raumenys ne taip tvirtai prisitvirtina prie kaukolės, todėl plonėja kaulai, retėja kaulinis audinys. Laiku pradėjus daryti veido mankštą galima pristabdyti senėjimo procesus. Sutvirtėję raumenys veidą daro jaunatviškesnį, neleidžia suglebti odai.

Gerina kraujotaką ir limfos apytaką. Pagerėjus kraujotakai veido oda geriau ir greičiau aprūpinama deguonimi. Mankšta suaktyvina visus odoje vykstančius procesus, tarkime, kolageno sintezę, netgi pavyksta sumažinti bėrimus.

Dailina veido bruožus. Veido mankšta gali padėti sumažinti pagurklį, išryškinti skruostikaulius, pabrėžti dailius veido bruožus. Tad sutvirtinus veido raumenims sulaukiama daugiau komplimentų.
Šalina įtampą. Kasdien patiriant stresą veido raumenis sustingdo įtampa. Nuolatos kartojant įvairius veido judesius suformuojamos mimikos raukšlės. Veido mankšta padeda įveikti stresą, atpalaiduoja įsitempusius raumenis. Todėl sumažėja ir mimikos raukšlių.

Kaip atlikti veido mankštą?

Prieš atliekant mankštą būtina kruopščiai nusiplauti rankas. Taip pat reikia nuplauti veidą, kaklą ir patepti drėkinamąja priemone arba natūraliu nerafinuotu aliejumi, pavyzdžiui, arganų. Pratimus būtina atlikti sėdint arba stovint tiesiai. Juos rekomenduojama kartoti kasdien.

Pratimai

Kaktos raumenims sutvirtinti. Antakius pakelti į viršų, plačiai atmerkti akis ir taip laikyti apie 10 sek. Tuomet nuleisti ir atpalaiduoti veido raumenis. Pratimą atlikti 10 kartų. Jis neleidžia antakiams užkristi ant akių, sutvirtina kaktos raumenis, saugo nuo raukšlių atsiradimo.

Skruostų raumenims stiprinti. Trijų vidurinių pirštų pagalvėles uždėti ant skruostų, esančių po akiduobėmis. Tuomet juos lengvai spausti žemyn ir plačiai nusišypsoti skruostų raumenis keliant aukštyn. Taip būti apie 10 sek. Pratimą kartoti 10 kartų. Taip treniruojami, stangrinami skruostų raumenys.

Lūpoms putlinti. Lūpas sučiaupti ir atkišti į priekį tarsi tariant raidę „ū“. Taip išbūti apie 10 sek. Paskui plačiai nusišypsoti ir taip būti apie 10 sek. Pratimą kartoti 10 kartų. Jis padeda treniruoti lūpų raumenis, leidžia joms išlikti putlioms, palaiko jų formą.

Kaklui dailinti. Galvą atlošti, žiūrėti į lubas, iškišti liežuvį į priekį ir taip būti apie 10 sek. Pratimą kartoti 10 kartų. Jis padeda sumažinti pagurklį ir dailina kaklą.

Lūpoms stiprinti. Apie 60 sek. kartoti priebalses „p“, „b“, „k“, „f“.

Skruostikauliams išryškinti. Apie 60 sek. kartoti balses „a“, „o“, „e“, „y“, „ū“. Kiekvieną garsą tarti apie 3 sek. Šis pratimas degina riebalus skruostų srityse, išryškina skruostikaulius, tvirtina lūpų ir kramtomuosius raumenis.

Kaklo raumenims tvirtinti. Galvą palenkti žemyn taip, kad smakras liestų kaklo duobutę. Tuomet galvą atlošti atgal. Pratimą kartoti 10 kartų. Taip treniruojami kaklo raumenys.

Šoniniams kaklo raumenims stiprinti. Galvą lenkti į kairę pusę stengiantis ausį priartinti prie peties. Tą patį daryti galvą lenkiant į dešinį šoną. Pratimą kartoti 10 kartų. Taip treniruojami šoniniai kaklo raumenys.

Veido raumenims sutvirtinti. Plačiai atmerkti akis, išsižioti, iškišti liežuvį ir taip būti apie 3 sek. Tada atpalaiduoti veido raumenis. Pratimą kartoti 3 kartus. Taip įtempiami ir atpalaiduojami visi veido raumenys.

Specialistės komentaras

Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ estetinės medicinos specialistė Justina Petrulionytė.

Graži, jauna, lygi veido oda – kiekvieno žmogaus svajonė. Deja, odos senėjimas – natūralus biologinis procesas, pasireiškiantis tiek moterims, tiek vyrams. Vykstant senėjimo procesams silpnėja raumenų tonusas ir fascijos – audinius jungiančios plėvės.

Apatinės veido dalies riebalai nukąra, susidaro pagurklis, atsiranda gilių raukšlių. Sutrumpėja ląstelių atsikūrimo ciklas, oda ne taip lengvai atsinaujina, praranda stangrumą. Norint jaunatviškiau atrodyti, atsikratyti raukšlių bei patobulinti kai kuriuos veido bruožus – kaktos, akių, smakro, kaklo kontūrus ir formas – rekomenduojama atlikti veido masažą. Apie šį gydomąjį ir jauninamąjį būdą žinoma nuo seno. Jis padeda atsipalaiduoti, šalina veido, galvos, kaklo raumenų įtampą. Masažas atjaunina ir atgaivina veido odą bei gilesnius audinius, užkerta kelią senėjimo procesams.

Ritmiškais pirštų pagalvėlių judesiais gerinama kraujotaka ir limfos apykaita, raumenys sutvirtinami ir tonizuojami. Atlikus masažą oda tampa stangresnė, gražesnė, gaivesnė, skaistesnė. Yra įvairių veido masažų. Juos parinkti ir pritaikyti turėtų specialistas. Norint pasiekti geresnių rezultatų rekomenduojamas 10 masažo procedūrų kursas. Jį reikėtų atlikti du kartus per metus.

Veido masažą reikia atlikti, kai:
sumažėja odos tonusas;
atsiranda dvigubas smakras;
pakinta veido kontūrai;
atsiranda patinimų;
atsiranda mimikos raukšlių;
pakinta odos spalva;
veidas tampa asimetriškas.

Veido masažo nereikėtų atlikti, kai:
pasireiškia kuperozė;
pažeidžiama oda;
sergama odos ligomis;
yra spuogų;
atsiranda piktybinių odos darinių.
Masažas ir ateityje padės ilgiau išlikti jauniems. Todėl tai kiekvienam turėtų tapti privaloma procedūra. Masažą derinant su kosmetinėmis ir įvairiais aparatais atliekamomis procedūromis poveikis tik sustiprės. Rūpinkitės savo veidu – tai reali galimybė pasukti biologinį laikrodį atgal.

Įdomu

Manoma, kad žmogus turi 40–90 veido raumenų.

Veido bruožai gali kisti priklausomai nuo laikysenos. Kartais dėl stuburo iškrypimų veido bruožai tampa asimetriški.

Senovėje žmonės valgydavo kietesnį maistą. Todėl jų veido raumenys ir dantys buvo tvirtesni.

Naudingi patarimai

Norint, kad kaukolės kaulai neplonėtų, nepakistų kaklo laikysena, veido pratimus reikėtų pradėti atlikti kuo anksčiau. Taip pat reikėtų stengtis išlaikyti taisyklingą laikyseną. Antraip gali atsirasti pagurklis, raukšlių ant kaklo ir pan.

Veido nereikėtų liesti neplautomis rankomis. Dėl ant odos patekusių bakterijų gali atsirasti spuogų. Taip pat derėtų prie veido neglausti mobiliojo telefono, nes ant jo taip pat gausu bakterijų.
Kai kurie veido mankštos specialistai pataria miegoti ant nugaros. Anot jų, miegant ant šono spaudžiami veido raumenys, tempiama oda. Tai gali skatinti raukšlių atsiradimą.

Kai kurios įžymybės, bijodamos veido raukšlių, niekada nesišypso. Specialistai tai vertina skeptiškai. Anot jų, užtektų tiesiog nustoti be reikalo raukytis.

Daug bėgiojant veido oda gali išsitampyti, atsirasti raukšlių, nudribti skruostų raumenys. Plastinės chirurgijos specialistai šį reiškinį vadina „bėgiko veidu“. Patariama bėgioti mažesniais atstumais ir ne tokiais kietais paviršiais. Pavyzdžiui, galima bėgioti pievele ar smėliu grįstu keliu.
Didelis cukraus kiekis kraujyje skatina kolageno irimo procesus, todėl patariama vengti saldumynų ir miltinių kepinių.