Mitybos specialistai iš „Consensus Action on Salt and Health“ nustatė, kad rekomenduojama druskos norma viršijama praktiškai visose pakuoto maisto kategorijose.

Pavyzdžiui, vieno gamintojo siūlomuose karšto šokolado gėrimo milteliuose 25 gramų porcijoje yra daugiau nei 0,6 gramo druskos – arba 2,5 gramai 100 gramų (rekomenduojamas kiekis yra 0,15 gramo druskos šimte gramų).

Šių karšto šokolado miltelių gamintojas teigia, kad druska produkto sudėtyje atsiranda iš piene natūraliai esančio natrio bei kitų sudedamųjų dalių, šiek tiek druskos dedama ir „norint sustiprinti šokolado skonį“.

Programėlė išmaniajam

Iniciatyva „Cash“ aiškinosi, ar maisto produktuose neviršijamas leistinas druskos kiekis. Rezultatai nemaloniai nustebino. Ekspertai palygino dviejų pirkinių krepšelių, kuriuose buvo panašūs produktai (su skirtingu druskos kiekiu), maistinę vertę. Tam buvo pasitelkta speciali išmaniesiems skirta programėlė „FoodSwitch UK“.

Šią nemokamą programėlę savo išmaniajame turintieji gali nuskanuoti maisto produktų brūkšninį kodą ir gauti informacijos apie jo sudėtį ir maistinę vertę, taip pat pasiūloma rinktis sveikesnių alternatyvų. Ekspertai teigia, kad druskos kiekio skirtumas tarp dviejų pirkinių krepšelių buvo net 57 gramai druskos. Suaugusiems žmonėms mitybos specialistai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau 6 gramų druskos (tai maždaug arbatinis šaukštelis). Vaikai jos turėtų vartoti dar mažiau.

Valstybinio masto skandalas

Mitybos specialistė ir viena iš „Cash“ projektų iniciatorių Katherine Jenner sako, kad „druska – visų kiek primirštas žudikas“.

„FoodSwith“ rezultatai ne tik sukėlė nerimą, jie, tiesą sakant, netgi šokiravo – neįtikėtina, kiek daug maisto gamintojų ir pardavėjų nepaiso rekomendacijų, nors su specialistais šiuo klausimu bendradarbiauja jau seniai“, – teigia K. Jenner.

Širdies ir kraujagyslių ligų specialistas profesorius Grahamas MacGregorasv ir „Cash“ vadovas teigia, kad šio eksperimento rezultatai prilygsta „valstybinio masto skandalui“.

„Turime informacijos, kad pastaraisiais metais maisto gamybos pramonė druskos kiekį sumažino 11 proc., o tai demonstruoja pastebimą progresą“, – sako PHE vyriausiasis mitybos specialistė Alison Tedstone.

„Žinome, kad dar reikia nuveikti labai daug. Štai kodėl vyksta nuolatinės diskusijos su prekybininkais, gamintojais ir kitais atsakingais subjektais, taigi 2017 metais planuojame pasiekti ambicingų druskos kiekio mažinimo tikslų“, – sako A. Tedstone.

Kaip sumažinti druskos vartojimą?

Atidžiai skaitykite ant produktų pakuočių pateikiamą informaciją. Pastebimai suvartojamos druskos kiekį sumažinsite paprasčiausiai rinkdamiesi produktus, kurių sudėtyje druskos kiekis mažesnis. Trumpai tariant, jeigu galite rinktis produktą, kuriame druskos nėra arba jos yra mažiau, tą ir padarykite. Taip pat specialistai rekomenduoja pagal galimybes atidžiau rinktis padažus – tie, kurių pagrindą sudaro, pavyzdžiui, pomidorai tradiciškai yra ne tokie sūrūs kaip sūrio pagrindo gaminami.

Užkandžiams vietoje bulvių traškučių ar sūrių sausainių rinkitės džiovintus vaisius ar daržoves. Jeigu norite riboti druskos kiekį, atsargiau vartokite sojų padažą, garstyčias, marinuotus agurkėlius ir kitus produktus, kuriuose akivaizdžiai nemažai druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)