Kokias žoleles šiuo metu renka vegetarai

Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė kiekvieną pavasarį į pamiškę rinkti žolelių keliauja jau 30 metų. Kaip moteris pasakojo TV3 laidos „Savaitės komentarai“ rengėjams, šiuo metu ji renkanti tris žoles – dilgėles, kiaulpienes ir garšvas. Žoles ji atrado prieš daugelį metų. Po rudens, trūkstant vitaminų, jai niekaip nepavykdavo užgydyti atsiradusių žaizdelių, tačiau kai pradėjo valgyti daugiau žolių, pastebėjo, kad jos visos užgydavo. Pasak ilgametės vegetarės, šios žolės sukaupia visą pavasarinės saulės energiją, todėl žmogui suteikia daug stiprybės. Pasak jos, ypač naudinga gerti jų sultis. Tiesa, iš lapų daug sulčių neišspausite, tačiau jos puikiai dera su šviežiais spaustomis morkų sultimis.

Pirmųjų pavasario žolių laukia ir Olga Dzindzeleta, jau aštuonerius metus žaliavalgė. „Labai laukiu, kada prasidės žolytės, nes kovo-balandžio mėnesiais nei daržovės, nei vaisiai nebeturi savo jėgos, o kai prasideda žolės, sukaupusios savyje naujos gyvybės, ir tu gali jas valgyti, tikrai jaučiasi stiprybė, kurią gauni su jomis“, - tikino TV laidos pašnekovė. Žaliavalgių restoraną su vyru įkūrusi moteris patiekalus iš šviežių žolių gamina ir restorano lankytojams, jas dėdama į kokteilius, sriubas.

Žoliauti keliauja ir sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė. „Tai natūralu ir šiuo atveju visai patogu, tik reikia rasti švarią pievą, netręšiamą, nerinkti dilgėlių mieste“, - patarė ji. Pasak moters, iš rudens likusios daržovės jau turi mažai maistinių medžiagų, o naujo sezono šiltnamiuose augintos daržovės dažnai būna smarkiai tręštos. Tuo tarpu ką tik išaugusios žolės puikiai padeda stiprinti organizmą. „Dilgėlės turi daug geležies, stiprina ir valo kraują. Jas naudoju ne tiek salotoms, bet dedu jas ten, kur žmonės, pavyzdžiui, deda špinatus – ant bulvių, troškinio, makaronų“, - pasakojo G. Azguridienė.

Kasdien – po 10 pienių žiedų

Kad pavasarinės, ką tik išdygusios žolės naudingos, sutinka ir medikai. „Jos turi labai stiprų efektą organizmui, nes iš tiesų tai pradžių pradžia“, - teigė dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Mitybos specialistas Rimantas Stukas taip pat įsitikinęs, kad biologiškai aktyvių medžiagų jų koncentracija šiose žolėse – gana didelė, todėl jeigu žmogus suvalgys vieną kitą žolę, jis papildys savo organizmą biologiškai aktyviomis medžiagomis.

Taigi, kaip teigiama „Savaitės komentaruose“, dilgėlės, garšvos ir kiaulpienių žolės pilnos šviežių ir nemokamų vitaminų, o netrukus pražysiančių pienių žiedai, pagal pasakojimą, iš viso daro stebuklus. Esą jei 10 dienų iš eilės suvalgysime bent po 10 pienių žiedų, nesvarbu – vienų, salotose ar sumaišę su medumi, ne tik gausime krūvą vitaminų, bet ir išvalysime kepenis.

Šiuo metu jau žydi šalpusniai. Nuo seno jų arbata vartojama kosėjant, peršalus. Vitaminų pilni ir besiskleidžiantys beržų lapai, kuriuos galima maišyti su dilgėlėmis, valgyti vienus arba džiovinti, daug jėgos esą galima gauti ir iš juodųjų serbentų pumpurų, o pirmieji žemuogių lapai esą puikiai valo organizmą.

Dėl ko medikams neramu

Žoles galima maišyti su ridikėliais, pirktinėmis salotomis. Tai puikus patiekalas, tačiau, anot medikų, tik suaugusiesiems. „Vaikams nerekomenduočiau, kadangi mes nežinome, ar nebus alergijos pavojaus, pagaliau vaikams gali būti nereikalinga tokia didelė tam tikrų medžiagų koncentracija, todėl geriau nerizikuoti“, - įsitikinęs R. Stukas.

Kita vertus, mitybos specialistas tikina, kad nereikėtų galvoti, kad suvalgius vieną kitą pienės žiedą ar kelis lapus, mes iškart tapsime labai sveiki, nes iš tiesų žolės neturi tokio farmakologinio poveikio, kokio žmonės kartais tikisi. Vis dėlto medikai įspėja žoles vartoti saikingai. Įsimesdami jų į salotas ar sriubą greičiausiai sau nepakenksime, nes vargu, ar suvalgysime jų daug, tačiau kai iš žolių spaudžiamos sultys, didelė organizmui neįprastų medžiagų koncentracija gali sukelti įvairią reakciją.

„Visa problema yra saike. Niekada nerekomenduočiau gerti želmenų sulčių kasdien po pusę stiklinės ar stilinę. Jų dozavimas, ko gera, yra lašais arba arbatiniais šaukšteliais“, - teigė J. Dobrovolskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)