Tačiau po švenčių nuotaiką dažnai gadina svarstyklės, rodančios keliais kilogramais daugiau nei įprastai. LSMU profesorius Alvydas Unikauskas pataria, kaip skanaujant mėgstamus patiekalus nepriaugti svorio.

Pasak A. Unikausko, per šventes lietuviai priauga nuo vieno iki trijų kilogramų, todėl būtina imtis gudrybių, padėsiančių „apgauti“ šventes.

1. Savaitę iki Kalėdų du kartus per dieną gerkite žaliąją arbatą su cinamonu. Žalioji arbata yra naudinga organizmui dėl didelio antioksidantų kiekio, taip pat joje yra kofeino, todėl jos pavartojus padidėja energingumas. Vis dėlto šiame derinyje svarbesnis cinamonas – į jo sudėtį įeinančios dietinės skaidulos stimuliuoja žarnyno ir skrandžio veiklą. Taip pat šis prieskonis teigiamai veikia nervų sistemą, mažina apetitą ir rezistenciją insulinui.

2. Šventės dieną pasigaminkite įvairių maistinių medžiagų pusryčius. Tai reiškia, kad jūs gausite reikiamą kiekį baltymų, riebalų ir angliavandenių. Šie elementai yra pagrindas, padėsiantis išlikti sotiems, energingiems ir nepersivalgyti šventės metu.

3. Likus 15 min. iki vakarėlio išgerkite stiklinę vandens ir suvalgykite vidutinę morką. Stiklinė vandens pripildys skrandį ir pagerins jo veiklą, o morkose yra maistinių skaidulų, kurios palengvina virškinimo procesus ir sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Taip pat morkose esantis vitaminas A padeda kepenims pašalinti toksinus iš organizmo, o dėl salsvo skonio sumažina potraukį saldiesiems desertams.

4. Prieš maistą suvalgykite lėkštę lapinių salotų, užpiltų dviem šaukštais obuolių acto. Actas sumažina cukraus kiekio svyravimą kraujyje ir alkio jausmą.

Išsamiau apie šiuos patarimus – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.