Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė perspėja: būkite budrūs – nėra visiems tinkamų gydomųjų pratimų. Nes tai, kas tinka visiems, netinka niekam, rašoma pranešime spaudai.

„Gydomuosius pratimus reikėtų prilyginti receptiniams vaistams, kurie gali būti išduoti, tik susirinkus reikiamą informaciją apie paciento kaulų ir raumenų sistemos būklę,” - paaiškina J. Girskio stuburo centro gydytoja R. Burzdžienė.

Kodėl širdį gydome vienaip, o kaulų-raumenų sistemą – kitaip?

Gydytoja ironiškai klausia: kodėl, pajutę širdies sutrikimus, nebandome gydytis tuo, kas draugui padeda, o norime, kad gydymas būtų paskirtas individualiai, atsižvelgiant į mūsų organizmo būklę bei gyvenimo būdą? Tačiau atsiradus kaulų ir raumenų sistemos sutrikimams, skubame išbandyti visus „patyrusių artimųjų“ patarimus.

Rūta Burzdžienė
„Juk mūsų kūnas yra didelė svertinė sistema. Begalė skirtingų šios sistemos sutrikimų pasireiškia nugaros skausmu. Net jei ir jums, ir kaimynui skauda labai panašiai, tarkime, nugaros apačioje po ilgesnio sėdėjimo, tikroji jūsų problema bei gydymo taktika gali kardinaliai skirtis“, – pabrėžia R. Burzdžienė.

Anot jos, greičiausiai ir jums, ir panašiai negaluojančiam kaimynui padės tiksliniai gydomieji pratimai – kaip kardiologiniam ligoniui širdies funkciją pagerins tabletės. Tačiau gydant širdį, iškart kils klausimas, kurios būtent tabletės padės, o kurios gali netgi pakenkti.

Tokia pati situacija ir su kaulų ir raumenų sistemos fukncijai gerinti skirtais pratimais. Būtina žinoti, kurie gydomieji pratimai tinkami būtent jums ir padės spręsti problemą, o kurie yra netikslingi ir gali jums pakenkti.

Kaip turėtų būti parenkami tiksliniai gydomieji pratimai?

Visi iš vaikystės atsinešame tam tikrą laikysenos tipą ir raumenų įdirbį. Vieni jau mokykloje buvo nelankstūs „medinukai“, o kiti – „guminukai“, galintys suraityti savo kūną į įmantrias pozas. Be abejo, daliai viskas sekėsi puikiai, bet tolimesnio gyvenimo veiklos ar, atvirkščiai, neveiklumas daro įtakos kūno pokyčiams ir savijautai.

Metams bėgant, žmogaus kūnas neišvengiamai keičiasi. Nuolat apkraunami, neprižiūrimi raumenys įsitempia, mažiau naudojami silpsta, taip jie dar labiau priverčia įsitempti dirbančiuosius. Sutrinka kaulų ir raumenų sistemos harmonija.

„Kad kaulinės jungtys (tiek stuburo, tiek galūnių) sklandžiai judėtų ir būtų pakankamai stabilios, aplinkui išsidėstę raumenys turi būti panašiai išlavinti – turėti panašią jėgą ir elastingumą. O jei vienoje sąnario pusėje raumenys labai įsitempę, o priešingoje pusėje raumenys, turintys juos „atsverti“, silpni, keičiasi sąnario apkrovos, didėja trintys, ilgainiui tai sukelia sąnarinių kapsulių pertempimus, sąnarių pažeidimus, tarpslankstelinių diskų ir kaulinių paviršių pakitimus. Juos galime pamatyti radiologinėse nuotraukose,“ – sako gydytoja R. Burzdžienė.

Ji pataria nuolat reabilituoti neharmoningai dirbančias raumenų grandis, kad tie pakitimai nesivystytų toliau ir sukeltų kuo mažiau simptomų. Kryptingai lavindami savo raumenis, atkurdami trūkstamas fizines ypatybes, mes efektyviausiai galime keisti sąnarių, tarpslankstelinių diskų apkrovas, atlaisvinti užspaustas nervines šakneles.

„Kryptingai reiškia žinant, kuriose būtent raumenų grupėse kokių fizinių ypatybių, trakim, jėgos, elastingumo ar ištvermės, trūksta ir darant pratimus, joms atkurti, reabilituoti, o ne tiesiog bendro pobūdžio pratimus visoms – ir sutrikusioms, ir sveikoms – raumenų grupėms, taip ir toliau tik palaikant disbalansą kūne“, – paaiškina J. Girskio stuburo gydymo centro specialistė.

Nesiskolinkite pratimų

„Pasiskolinę“ iš kaimyno jam tinkamų gydomųjų pratimų programą, galime labai suklysti, nes pratimai, kaip vaistai, privalo būti skiriami individualiai – po atskirų konsultacijų ir tyrimų. Jei taip nėra, nenustebkite sulaukę neigiamų rezultatų.

„Pamėginkite įsivaizduoti tokią situaciją: jei kaimyno keturgalvis šlaunies raumuo yra silpnas, jis atlieka jėgos pratimus, o pas mus jis labai stiprus, įsitempęs, todėl mums tie pratimai dar labiau padidins įtampą ir pažeidimą. Kitas atvejis: esate iš prigimties labai lankstus žmogus, bet raumenų jėga yra silpnoji jūsų pusė. Atsiradus nugaros skausmams, iš interneto ištrauksite informaciją, kad turėtų padėti tempimo pratimai. Tad imsite dar labiau lavinti elastingumą. Ištampyti raumenys nepadeda raiščiams pakankamai palaikyti sąnarių stabilumo“, – ydingos savigydos pavyzdį pateikia gydytoja R. Burzdžienė.

Kita vertus, nenuostabu, jei kyla klausimas, pagal kokį žmogų parengtos bendro pobūdžio „nugarą gydančių“ pratimų programos. Juk kad pratimas padėtų, jis turi atkurti sutrikusias raumens fizines ypatybes. Tad kaip gali vienodas pratimų kompleksas padėti ir silpnutei jaunai mamai, ir svorius kilnojančiam statybininkui, ir garbaus amžiaus senoliui, nors ir labai panašiai visiems skauda nugarą?

Tad gydytoja pataria rūpintis savo kūnu atsakingai ir kryptinai: atsiradus skausmams, negaiškite laiko apgraibomis ir epizodiškai bandydami įvairias sporto šakas ar pratimus, kurie „galbūt padės“. Atvirkščiai – jie gali ir smarkiai pakenkti.

„Vertėtų skirti bendrą fizinį aktyvumą sveikatos stiprinimo tikslais ir tikslinius gydomuosius pratimus atsiradus skausmui. Kaulų-raumenų disbalansas nuosekliai negydant niekur nedingsta, net jei skausmas sumažėja. Anksčiau ar vėliau sutrikusias fizines ypatybes reikės atkurti, tik kuo vėliau, tuo daugiau pastangų teks įdėti.

Kaip nedelsiate atsiradus kitų kūno sričių sutrikimams ir ieškote kvalifikuotos pagalbos, taip rūpinkitės ir kaulų-raumenų sistema. Gydykite ją kvalifikuotų specialistų jums asmeniškai parinktais vaistais – tiksliniais gydomaisiais pratimais, o ne bet kokiomis po ranka pasitaikančiomis programomis ar visažinių kaimynų patarimais. Tik atkūrę kūno harmoniją, galėsite saugiai imtis judesių ir mėgstamų fizinių veiklų“, – apibendrina R. Burzdžienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)