O savo patirtimi dalinuosi su alytusplius.lt skaitytojais.

Prieš kelias dienas rašėme apie alytiškės Dovilės Vilpišauskienės pokyčius, kuri pakeitusi savo mitybos planą ir treniruodamasi pasiekė stulbinančių rezultatų. Ar tikrai įmanoma be drastiško savęs kankinimo sulieknėti ir išlaikyti norimas formas vien tik pakeitus gyvenimo būdą?

Tokiais stulbinamais rezultatais kaip Dovilė pasigirti tikriausiai negalėsiu – pagal aptartą planą per 3 mėnesius turiu atsikratyti 6 kilogramų. Aš norėčiau daugiau, bet G. Vitkauskienė sako, kad tai jau nebūtų sveikas lieknėjimas. Kadangi mano ūgis 170 cm, su trenere užsibrėžiame tikslą pasiekti 60 kg. Tačiau vien pasiekti neužtenka – reikia išmokti ir išlaikyti tai, kas pasiekta.

„Lieknėjimas nėra vien tik grožis, tai reiškia, kad žmogus prisiima atsakomybę už savo savijautą. O savo pokyčiu prisideda prie šviesesnės pozityvesnės aplinkos kūrimo“, – pabrėžia „Šaulė Gym“ vadovė.

Ji patikina, kad norint sulieknėti - 80% lemia mityba, 10% fizinis aktyvumas ir tik 10% genetika. Todėl netiesa, kai žmogus sako, kad kitoks jis būti negali, nes jo šeimoje visi stambūs ar pan. „Viską galima pakeisti, tik vienam žmogui tai gali užtrukti trumpiau – kitam ilgiau. Žmogus paveldi šeimos įpročius maitintis, kūno formą, bet ne antsvorį“, – savo patirtimi dalinasi G. Vitkauskienė.

Anot jos, S dydžio maisto porcijos – S dydžio rūbai. XL dydžio maisto porcijos – XL dydžio rūbai. Kadangi mes gauname energiją tik iš maisto, tai ir stambėjame tik nuo maisto.

Todėl programą pradedame nuo mitybos plano. Pagal šį planą man per dieną galima suvartoti 1200 kilokalorijų. Įvertinusi, valgiaraštį nusprendžiu: užtektų, viskas ten gerai. Tik saldumynų, be kurių iki šiol neištverdavau nė vienos dienos, nėra. Juos reikia pakeisti vaisiais. Kol kas man tai pavyksta. Nesmaguriauju net tuomet, kai kolegės mėgaujasi šviežiu tortu ir po kelis kartus primygtinai klausinėja: „Ar tu tikrai nenori?“

Noriu. Bet kol kas sulieknėti noriu labiau ir torto nevalgau. Mano racione neliko ir bandelių. Užtat jame atsirado daugiau žuvies ir netgi mėsos, kurios jau pora metų visai nevalgiau. Tačiau paklausiau trenerės patarimo, kad to reikia. Kelis kartus per dieną suvalgau po vieną vaisių, pietums – žuvies ar vištienos su daržovėmis, vakare 100 g kruopų arba bulvių.

Kai kalbame apie lieknėjimą – pagrindinis dalykas yra energijos balansas: kiek energijos gauni ir kiek jos išdegini. Lieknėjant balansas turi būti deficitinis. Jei balansas perteklinis – riebalinės ląstelės dauginasi ir kaupiasi riebalų pavidalu. Riebaliniam audiny kaupiasi vanduo ir nesunaudota energija. „Jeigu mes norime tas riebalines ląsteles sumažinti, mums nereikia nei kažkur važiuoti, nei operuotis, nei gerti vaistų, reikia joms duoti mažiau kaloringą maistą, kad jos pradėtų trauktis“ – toliau pasakoja G. Vitkauskienė. „Sveikai ir gražiai atrodyti yra gyvenimo būdas. Mes renkamės teisingą ir sveiką maistą, judėjimą, pozityvias mintis.“

Nuteikiu save tokioms mintims ir pasiryžtu tris kartus per savaitę po valandą laiko treniruotis.

Pirmosios dienos – nieko sudėtingo. Nesijaučiu nelaiminga, nesidaro silpna, abstinencija saldumynams dar irgi nekankina. Einu į priekį. Kitą savaitę papasakosiu, kaip sekėsi.

Visas projektas tęsis tris mėnesius, o kiekvieną savaitę sekite projekto naujienas mūsų portale ir Facebook paskyroje, kur aš dalinsiuosi savo asmeniniais pasiekimais, patirtimi, valgiaraščiu.