Nors ši dieta laikoma mažiau žalinga nei kitos populiarios, tačiau radikalios dietos, dietologai perspėja – greitas sulieknėjimas nebūna be pasekmių. 

Priešingai nei mano daugelis, šia dieta nesiekiama drastiškai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekio. Dieta neturi sudaryto itin tikslaus valgiaraščio, tačiau valgyti reikia nedideliais kiekiais, bet dažnai. Esmė ta, jog skystas maistas bus įsisavintas greičiau, o avižų nuoviras vienaip ar kitaip bus mažiau kaloringas nei bulvių ar mėsiniai patiekalai. Be to, ne visada dieta turi būti kankinanti ir neskani. Kodėl pusryčiams nepasigaminus kokteilio su sojų pienu, kiaušiniu ir bananu? Arba avižų nuoviro su šaukštu naminio jogurto? 

Svarbu vengti maisto, kuriame slepiasi cukrus, todėl gamindamiesi sultis geriau rinkitės morkas, pomidorus ar burokėlius. Dieną dietos propaguotojai siūlo pradėti avižų nuoviru. Jį gausite porą šaukštų avižų kruopų užlieję 2–3 stiklinėmis karšto vandens, ataušinę ir nukošę. O štai prieš miegą rekomenduojamas kefyras arba natūralus jogurtas. Į kasdienį racioną derėtų įtraukti ir vaisių sultis, becukrį kompotą. Citrusinių vaisių siūloma vengti. Kartu su grynu vandeniu, arbata ir kava be cukraus per dieną suvartojamų skysčių kiekis visgi neturėtų viršyti 3 litrų. 

Ši dieta matuojama ir taškais. Jų skaičius per dieną neturėtų viršyti 100. Štai skysčių vertės pavyzdžiai: 

Avižų nuoviras: 1 stiklinė – 5 taškai. 

Daržovių sultis sumaišykite su virintu vandeniu pagal proporciją 1:1 (1 stiklinė – 10 taškų). 

Vaisių sultis vandeniu skieskite trečdaliu (1 stiklinė – 20 taškų). 

Pienas – ne riebesnis nei 2 proc. (1 stiklinė – 20 taškų). 

Kefyras (1 stiklinė – 10 taškų). 

Nestiprus neriebus nesūdytas mėsos sultinys (1 stiklinė – 20 taškų). 

Silpnas kompotas be cukraus (1 stiklinė – 5 taškai). 

Daržovių nuoviras be druskos (1 stiklinė – 5 taškai). 

Kaip matote, bent jau troškulys tokią dieną tikrai nekankins. 

Tiesa, labai svarbu teisingai po šios dietos pereiti prie įprastinės mitybos. Pirmąją dieną leidžiama nedideliais kiekiais valgyti tik virtas daržoves. Antrąją dieną, neskaitant virtų daržovių, galite sau leisti suvalgyti lėkštę skystos košės, 1 riekelę duonos, o vakarienei – žalių kopūstų ir morkų. Trečią dieną galima maitintis įprastai, vienintelis apribojimas – nieko riebaus ir ne daugiau 2 riekelių duonos. 

Dietologė: skysčių dieta pakurstys alkį 

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė DELFI pasakojo, kad dietos žadami rezultatai yra realūs, tačiau žalingi organizmui. 

„Žmones dažniausiai domina masalas, kad per savaitę galima atsikratyti 3–4 kilogramų, neįdėdant per daug pastangų. Jei kalbame apie sveiką lieknėjimą, tokius pažadus derėtų užmiršti –nekenkiant sau galima numesti tik iki kilogramo per savaitę. Greitas svorio mažinimas tiesiog reiškia faktą, kad po savaitės dietos grįžus prie normalios mitybos, svoris padidės. Svorio šuoliai organizmui kiekvienąkart yra papildomas stresas ir tai atsiliepia sveikatos būklei“, – perspėjo E. Kliukaitė. 

Specialistės teigimu, dietos apskritai didina persivalgymų, kitų mitybos sutrikimų riziką. 

„Šiuo atveju nėra svarbu, kad ši dieta vadinasi skysčių. Jei svoris išties krinta taip greitai, kaip yra žadama, be abejo tai vyksta skysčių sąskaita. Taip pat svarbu sekti, ar nyksta riebalai, ar kūno raumenys. 3–4 kilogramai per savaitę skamba kaip grėsmė netekti svorio raumenų sąskaita. O pakankama raumenų masė palaiko tinkamą medžiagų apykaitą“, – teigė gydytoja dietologė. 

Bene geriausia išeitis būtų ne aklai sekti vieno mitybos plano, o iš kiekvieno išsirinkti keletą geriausių, priimtiniausių punktų. 

„Iš kiekvieno siūlomo mitybos būdo galime atrasti kažką tinkamo sau – niekada nereikia aklai pasitikėti tuo, kas siūloma, kas žadama. Jei skysčių dietos laikysitės dieną, nemanau, kad jūsų organizmas išsibalansuos. Tačiau tie, kurie laikosi vienos dietos, kaip taisyklė, laikosi ir trečios, ir ketvirtos. Dažniausiai, vos liovusis laikytis kažkurios dietos, dingsta ir rezultatas arba, priešingai, svoris net padidėja. Tai įrodo įvairūs tyrimai“, – lengvos ir rezultatyvios dietos mitą neigė E. Kliukaitė. 

Susigundžiusius dieta turėtų pristabdyti ir faktas, kad po visų dietų sutrinka organizmo hormonų pusiausvyra, ypač tų, kurie reguliuoja apetitą, sotumą.

„Dėl to nuolatos jaučiamas padidėjęs apetitas, nuolatinis alkis, kuris nėra tikras“, – sakė specialistė. 

O skysčiais alkio taip lengvai nepasotinsite. 

„Kalbant apie šią dietą, skystas maistas yra apdorotas, todėl virškinamas, pasisavinamas greičiau. Sotumas, gautas iš tokio maisto, nebus jaučiamas ilgai, todėl dar dietos laikymosi metu gali varginti nuolatinis alkis“, – reziumavo Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)