„Didysis švenčių blogis visų pirma persivalgymas, o paskui – padažai bei vienu metu ragaujamų skirtingų patiekalų gausa. Tarp valgių turėtume daryti tarpus, o vietoje duonų ir batonų su kiaušiniais valgyti daržoves. Tada po Velykų svarstyklės džiugins“, – sakė V. Kurpienė.

Jeigu norisi suvalgyti deserto, nedideliu jo kiekiu geriau pasilepinti vietoje pavakarių ar priešpiečių. Tačiau lėtai, pasimėgaujant. „Be to, desertą rekomenduoju valgyti ne šaukšteliais, o desertinėmis šakutėmis, mat daugiausia skonio receptorių yra liežuvyje. Jei desertą valgome šaukšteliu, tai ir jaučiame metalą, o ne saldumą ir tada daugiau suvalgome. Valgydami desertą mažais kąsneliais, į burną dėdami šakute geriau pajaučiame skonį ir pakanka mažesnio kiekio“, – paaiškino sveikos mitybos specialistė.

Paklausta, kokie produktai virškinant susipjauna su kiaušiniu, mitybos specialistė juokavo, kad iš skrandžio tėra du keliais – į viršų ir į apačią: „Skrandis viską suvirškins, tik skirtumas, per kiek laiko ir kokias medžiagas pasisavinsime. Todėl principas yra vienas – kiaušinius kuo mažiau maišyti su krakmolingais produktais ir jeigu valgome kiaušinių, tuo pat metu nereikėtų ragauti mėsos“.

Taip pat svarbu per šventes palikti tarpus tarp valgymų, kad nebūtų taip – ryte pradėjau, vakare baigiau, visą dieną kramčiau.

Alternatyva majonezui

Velykos, laimei, ne tokia gausaus maisto šventė, kaip Kūčios ir Kalėdos, kai ruošiama itin daug skirtingų patiekalų. Per Velykas tradiciškai valgome kiaušinius, o jie – dietinis, santykinai ne toks kaloringas produktas. Tačiau svarbu naudoti mažiau padažų. Vietoje majonezo galima pasiruošti padažą iš avokado, puiki majonezo alternatyva – krienai, kurie stiprina imunitetą, gerina virškinimą. Kiaušiniai puikiai dera su šviežiomis daržovėmis. Tačiau reikėtų vengti juos užkasti duona ar bandelėmis su sviestu“, – patarė V. Kurpienė.

Jeigu ruošiame šventinius pietus, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė kvietė nepersistengti, geriau gaminti vieną konkretų sotų patiekalą ir patiekti daugiau įvairesnių daržovių: „Tada neapsunkime, nes orą Velykoms praneša nelabai kokį, pasivaikščioti galbūt nepavyks“.

Vis dėlto ir tokiu atveju vertėtų šiek tiek atsitraukti nuo stalo, galbūt pažaisti velykinius žaidimus. Margučius juk galima ne tik valgyti, bet ir ridenti. Gali būti malonu ir tiesiog pabūti su šeima, pasikalbėti, o ne vien kramsnoti.

V.Kurpienė tikisi, kad per Velykas suvalgysime vieną kitą kiaušinį, o ne dešimt, nes kas per daug, tas nesveika. Nieko tokio, jei vieną kitą kiaušinį suvalgys vaikai.

Atkreipė dėmesį į žymėjimą

Prieš perkant kiaušinius sveikos mitybos specialistė patarė atkreipti dėmesį ir į kiaušinių žymėjimą. Visi žino, kad dydį nurodo raidės, tačiau skaičiai reiškia, kaip tos vištos išaugintos.

„Kuo natūraliau vištos laikomos, tuo kiaušinis, nors turi tiek pat kalorijų, maistine verte naudingesnis. Kaip rodo tyrimai, lakstančių, o ne narvuose tupinčių vištų kiaušiniuose gali būti net iki 20 proc. mažiau cholesterolio”, – komentavo V. Kurpienė.

Vaikai mėgsta kiaušinus daužyti, o mamoms ir tėčiams lieka valgyti. Pasak DELFI pašnekovės, visai nėra būtina tą pačią dieną suvalgyti visus mažylių sudaužytus kiaušinius: „Juos galima pasilikti rytojui, pasigaminti su įvairiais įdarais ir valgyti su salotomis kitą dieną. Trynį tinka maišyti su džiovintais pomidorais, prieskoniais, pakepintomis daržovėmis, avokadu – variantų gali būti labai įvairių, ne tik dešra ir kumpis kiaušiniams įdaryti tinka“, – priminė studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)