„Sakau jiems – patyrinėkite, kas jus jaudina, pasiaiškinkite, kas jaudina partnerį, tada pažiūrėkite, kur jūsų troškimai sutampa, kur vertėtų pasimokyti, praplėsti (ribas) ir išbandyti šį tą naujo“, – aiškina C. Hirschman, kuri yra parašiusi knygą „Kad meilė egzistuotų. Išmintingų porų gidas į nuolatinį intymumą ir aistrą“.

Pateikiame jo ir kitų seksologų išskirtus dažniausius porų nusiskundimus dėl seksualinio gyvenimo.

1. Seksas manęs nebejaudina, visiškai nebejaučiu seksualinio potraukio.

„Per pirmą susitikimą dažnai girdžiu šį nusiskundimą iš ištekėjusių moterų lūpų. Šią dilemą vadinu nesutampančiu poros sekso traktavimu. Dažniausiai daugiau geismo jaučiantis partneris apibrėžia seksą kaip intymią sueitį. Tikslas – orgazmas, o geras seksas toks, kuris baigiasi orgazmu. Išvystu viltį moters akyse, kai imu keisti apibūdinimą į sekso malonumų modelį: seksualumas – energija, kuri gali būti išreikšta daugybe būdų, neapsiribojant genitalijų sueitimi. Tikslas – malonumas, malonumo variklis – prisilietimai be konkrečių lūkesčių, nesitikint konkretaus rezultato. Svarbiausia, ne chemija ar tinkama poza, o ryšys, atsipalaidavimas, saugumo pojūtis. Dažnai tai išgirdę išlaisvėja abu partneriai“, – aiškina psichologė, sekso terapeutė, knygos „Atgauk deivės seksualumą“ autorė Linda E. Savage.

2. Santuoka be sekso verčia mane ieškotis meilužių.

„Daug mano konsultuojamų mano, kad romanas reiškia santykių pabaigą, tačiau neretai romanas gali būti katalizatorius ar paskatinti poras atsibusti ir pasikalbėti po daugelio metų stagnacijos. Labau skaudu būti apgaudinėjamam, bet svarbiausia – atsiminti, kad apgaudinėjantis žmogus retai taip daro, tyčia norėdamas įskaudinti partnerį. Galima atsigauti po neištikimybės, vėl atrasti pasitikėjimą, sąžiningumą ir ryšį. Tik reikia daug meilės ir empatijos, norint įveikti skausmą ir geriau vieną kitą suprasti“, – įsitikinusi C. Hirschman.

3. Mano vyras labai trumpai išlaiko erekciją.

„Dažniausia problema, su kuria susiduria vyrai, yra ne erekcijos sutrikimai, o priešlaikinė ejakuliacija. Dauguma tai patiriančių vyrų desperatiškai tyli, jaučia gėdą, sutrikimą, kai neveikia įvairūs metodai, kaip antai, „sustok ir vėl tęsk“, „suspausk“ ir pan. Viena moteris skundėsi, kad vyras sustoja, o paskui tęsia intymų aktą. Ar mes mylimės ar statome automobilį? Priešlaikinė erekcija nepagydoma, tačiau yra būdų sau padėti. Pirmiausia, net jei vyras išlaiko erekciją tiek, kiek jis nori, tai nereiškia, kad moteris tikrai patirs orgazmą. Dauguma moterų jautriau reaguoja į klitorio stimuliavimą nei į varpą makštyje. Visada patariu vyrams daugiau dėmesio skirti išorinėms glamonėms nei sueičiai“, – teigia seksologas Ianas Kerneris, knygos „Ji baigia pirma. Sumanaus vyro gidas, kaip patenkinti moterį.“

4. Seksas pasidarė monotoniškas.

„Po teisybei, seksas nebus toks, kaip per medaus mėnesį, tačiau galima susikurti šį tą nuostabaus ar net geresnio. Jei nustosite galvoti, kad seksas – tai, kas turi vykti tarp dviejų žmonių, be jokios komunikacijos ar kūrybingumo, gali būti, kad atrasite būdų, kad seksualinis gyvenimas vėl jaudintų“, – pabrėžia C. Hirschman.

5. Nejaučiu seksualinio ryšio su sutuoktiniu.

„Kai išgirstu, kad poros prarado seksualinį ryšį, prasideda dabas. Per daugelį savaičių pirmi namų darbai būna susikurti saugų, tvirtą ryšį. Užduotys – prisilietimai, kurie suteikia porai galimybę atrasti ryšį per saugius prisilietimus. Kai žmonės pajėgia visiškai atsipalaiduoti, pajusti ryšį, neturėdami konkretaus tikslo, galiausiai galima išplėsti malonumą naujais būdais, netgi dvasiniu seksu, jei yra noro“, – aiškina Linda E. Savage.

6. Mes neturime laiko seksui.

„Dauguma porų pasišiaušia nuo minties apie seksui paskirtą laiką, jiems atrodo, kad geismas turi kilti spontaniškai. Tačiau iš tiesų geismas yra atsakomojo pobūdžio, tai reiškia, kad jis ne šiaip kyla. Į ką reaguojant kyla geismas? Į susijaudinimą. Dažnai užduodu poroms namų darbams 20 min. trukmės laikotarpius, skirtus sužadinti susijaudinimą (fiziologinį, psichologinį ar abu), nesitikint ir nereikalaujant sekso. Kokia tai veikla? Bučiniai, pokalbiai, apsikabinimai, šokiai, abipusis masažas, pornofilmų žiūrėjimas kartu, erotinės literatūros skaitymas – maža apribojimų, ką galima veikti kartu 20 min. Geriau būti pora, kuri paskiria laiką jauduliui sužadinti, galbūt seksui, nei pora, kuri leidžia seksui atsidurti paskutinėje dienotvarkės vietoje“, – sako I. Kerneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)