Bandė įvairius metodus, o padėjo trenerio motyvacija

Būdamas dvidešimties E. Aleknavičius svėrė apie 100 kilogramų, tačiau svoris dar augo. Didžiausias jo pasiektas svoris buvo šį rudenį – 138 kilogramai. Vyras išbandė ne vieną būdą, kaip atsikratyti antsvorio, tačiau visi buvo veiksmingi tik trumpą laiką, po kurio grįždavo su papildomai kilogramais.

„Aš daug kartų bandžiau mesti svorį. Iš pradžių išmėginau badavimą. Tai praktikavau net trejus metus. Išmokau „susistabdyti skrandį“, tai reiškia – nevalgyti nieko. Pavyzdžiui dvidešimt parų dariau skrandžio išvalymą, geriant tik vandenį. Po kurio laiko, skrandis neišskiria skrandžio sulčių, todėl neskauda. Gali tiesiog nebevalgyti. Aš nemokėjau pasirinkti viduriuko, būdavo arba viskas, arba nieko“, – sako E. Aleknavičius.

Tokiu būdu Eimis numesdavo apie 15-20 kilogramų, tačiau tik pradėjus valgyti visas svoris sugrįždavo, o kartais dar didesnis, nei buvo iki tol. Dabar vyras supranta, jog toks metodas tinka organizmo išvalymui, tačiau jokiu būdu ne svorio metimui.

Du kartus vyras bandė eiti į sporto klubus, tačiau jį nuvildavo treneriai. Turėdamas bėdų su kojomis ir nugara, Eimis pastebėjo, jog treneriai į tai visai nekreipia dėmesio. Atėjęs ne tik numesti svorio, bet ir pagerinti sveikatą, dažniausiai gaudavo kažkokį mitybos planą ir buvo tiesiog siunčiamas į treniruoklių salę. Vienos tokios treniruotės metu vyras net gavo nugaros traumą.

„Treneriai žiūrėjo į mane tik kaip į „darbą“. Nebuvo to ryšio, koks dabar yra su mano treneriu, kuris žino ne tik ko aš noriu, bet ir mano pajėgumą. O su treneriais, kurie tiesiog duodavo planą, sportas pasibaigdavo po dviejų trijų mėnesių. Numesdavau apie 10 kilogramų, tačiau pavargdavau psichologiškai. Nenorėdavau ten eiti. Taip viskas ir baigdavosi...“ – pasakoja Eimis.

Eimio pokyčiai

Galiausiai vyras pradėjo ieškoti trenerio, kurio darbo kryptis būtų ne kultūrizmas, o fizinio aktyvumo treniruotės. Pasiskaitęs atsiliepimų internete, nusprendė dar kartą pabandyti.

Eimį nustebino, jog visų pirma naujasis treneris jį išklausinėjo apie sveikatą, ligas ir nusiuntė pas gydytojus terapeutus. Atlikęs sveikatos tyrimus, pasitarė dėl nugaros, kojų, su kuriomis turi problemų, išnagrinėjo visas silpnąsias vyro vietas. Tuomet sudarė treniruočių ir maisto planą. Tik po to lengvai įsibėgėjus prasidėjo treniruotės.

Sunkiausiai Eimiui buvo priprasti prie griežtos dietos ir maisto dienotvarkės. Penkis kartus per dieną, kas tris valandas, jis turėjo valgyti griežtai pagal planą. Šiuo klausimu labai pagelbėjo ir palaikė žmona, kuri gamindavo jam būtent tokį maistą. Plano jis laikosi ir dabar.

Pusryčiams jis valgo tik grikių košę su šaukštu šviežio spaudimo linų sėmenų aliejaus. Apie 11 valandą geria baltymų kokteilį. Pietums valgo 100-150 gramų be riebalų keptos vištienos krūtinėlės, jautienos išpjovos ar lašišos su šviežiomis ar orkaitėje troškintomis daržovėmis. Visa tai turi būti pagaminta be jokių riebalų. Pavakariams panašiai, kaip ir per pietus, tik per pus mažesnę porciją. O vakarienei liesa varškė su keturiomis datulėmis. Taip pat Eimis nevalgo vaisių, nes juose yra daug cukraus, visiškai atsisakė alkoholio, geria tik vandenį.

Treniruotės vykdavo ir tebevyksta penkis kartus per savaitę. Tris dienas jis treniruojasi po valandą su treneriu ir apie valandą pats atlieka kardio pratimus. Dvi dienas, vidutiniškai po pus antros valandos, intensyvios kardio treniruotės. Galiausiai treneris jam parodė, kaip tinkamai bėgioti krosą miške, tada Eimis dar pradėjo bėgioti rytais.

Eimio pokyčiai

„Keliuosi penktą, šeštą būnu miške, bėgu krosą, maudausi ežere. Septintą būnu namie, išsimaudau, aprengiu vaiką, vežu į darželį. Būna, jog dirbu iki nakties, tačiau visai nepavargstu. Mano gyvenimas visiškai pasikeitė. Tapau aktyvus ir labiau pozityvus. Sportas tapo mano gyvenimo būdu, kuris teikia malonumą“, – tikina E. Aleknavičius.

Sulieknėti trukdo tik motyvacijos stoka

Treneris Simonas Pužas, baigęs Lietuvos sporto universitetą, turintis jau 8 metus patirties, iš jų 3 metus asmeninės bei grupinių treniruočių, visus keturis mėnesius palaikė ir treniravo Eimį. Jis sako, jog tokių žmonių, kurie nori numesti daug svorio, ateina nemažai. Dažniausiai, jie turi sveikatos problemų, todėl svarbu iš pradžių įvertinti jų fizinę būklę.

Šiuo konkrečiu atveju, Eimis turėjo problemų su nugara ir kojomis, jį kankino venų varikozė, todėl reikėjo parinkti tokį treniruočių planą, kurio metu, kuo mažiau sunkumų tektų kojoms. Dėl šios priežasties, jis pasiūlė elipsinį treniruoklį, kuris veikia panašiai kaip slidinėjimas, todėl kojoms teko mažiau apkrovos. Taip pat su labai mažais svoriais mankštindavo kojas, tačiau labai saikingai. Dabar Eimis jau bėgioja rytais krosą, stiprina kojas.

Treneris sako, jog rezultatai pasiekti geri, nes vaikinas griežtai laikėsi mitybos ir sporto plano. Svarbiausia buvo iš raciono išbraukti visą „nesveiką“ maistą ir parinkti tai, ką jis mėgsta, ar tai būtų mėsa ar žuvis.

„Leisdavau jam kartą per dvi savaites suvalgyti ką nors „skanaus“, tačiau jis griežtai laikėsi plano. Labiausiai džiaugiuosi dėl to, jog mes sukontroliavome jo organizmą. Buvo pora savaičių, kai jis negalėjo sportuoti ir net suvalgydavo kažką ne iš savo plano, tačiau svoris nepradėjo greitai augti, kaip būna besilaikant neveiksmingų dietų. Žmogus, kuris sportuoja ir laikosi rėžimo, įgauna „psichologinį automatizmą“, kuris jam leidžia kontroliuoti savo maitinimąsi, jei mato, jog svoris vėl pradeda augti “, – sako S. Pužas.

Simonas Pužas

Treneris žmonėms, turintiems antsvorio, ar esant apvalių formų, siūlo vengti besaikio vaisų valgymo. Geriausia vaisių rinktis priešpiečiams. Tam tinka greipfrutai, apelsinai, nes juose gausu karnitino, kuris padeda kovoti su nereikalingais kilogramais.

Paklaustas, ar daug žmonių, turinčių tokį antsvorį, pasiekia tokių gerų rezultatų kaip Eimis, S. Pužas sako, jog neabejotinai taip. Nėra tokio sunkaus atvejo, kuriam nebūtų galima padėti. „Buvo pas mane atvejis, kai atėjo vyras, kuris turėjo problemų su keliais, riešo, alkūnės sąnariais, negalėjo nei bėgioti, nei lipti laiptais, nes jautė didelį skausmą. Tačiau jis numetė 20 kilogramų ir įveikė savo skausmus, todėl reikia tik motyvacijos“, – sako S. Pužas.

Mitybos ekspertė: tinkamai suderintas sportas ir mityba duoda apčiuopiamus rezultatus

Reda Ežerskienė pastebi, jog ne veltui, išbandęs badavimą, vyras svorį atgavo su kaupu. Dažnai žmonės daro klaidą manydami, jog šitaip numetė svorį. Vos pradėjus valgyti, organizmas po patirto streso pradeda kaupti atsargas, todėl svoris grįžta su papildomais kilogramais.

Vyro programą valgyti penkis kartus per dieną, kas tris valandas, mitybos specialistė laiko geriausiu pasirinkimu. „Nors daugelį gąsdina toks dažnas valgymas, tačiau tai yra pats efektyviausias būdas norint numesti svorį. Savo klientams visada rekomenduoju laikytis tokio plano, nes jo dėka svoris krenta tolygiai, o numetus – negrįžta atgal“, – sako E. Ežerskienė.

Pasak mitybos specialistės, E. Aleknavičiaus maisto racione maistinių medžiagų užtenka, nes per dieną gaunama ir angliavandenių, ir baltymų, bei kitų maistinių medžiagų. Norint numesti svorį, riebalų maisto gamyboje geriausia atsisakyti, nes – tik papildomas kalorijos. Tačiau reikėtų nepamiršti gerųjų riebalų, tai avokadai, riešutai, alyvuogių aliejus ir kiti. Jų į mitybos racioną įtraukti reikėtų.

Baltyminiai kokteiliai, pasak E. Ežerskienės, puikus baltymų šaltinis, kuris būtinas raumenų vystymuisi. Jeigu trūksta baltymų, nukenčia širdies, kraujagyslių sistema, sulėtėja augimas, taip pat sunkiau užgyja žaizdos. Naudingiausia baltymų kokteilį išgerti iškart po treniruotės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)