Nepaisant to, kad šiais laikais žmonės daug sportuoja ir maitinasi tinkamai, naujausias tyrimas rodo, kad yra didžiulis skirtumas tarp to, kaip mes sportuojame ir lieknėjame, ir to, kaip tai darė mūsų tėvai.

Žurnalas „Obesity Research & Clinical Practice“ išspausdino Kanados Jorko Universiteto mokslininkų atlikto tyrimo išvadas. Kanados sveikatos tyrimų institutų finansuoto tyrimo metu buvo nagrinėjamas ryšys tarp nutukimo ir kalorijų bei maistinių medžiagų suvartojimo. Mokslininkai nustatė, kad įvairūs veiksniai, nesusiję su fiziniu aktyvumu ir mityba, skatina šiuolaikinio žmogus kūno masės indekso augimą.

Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo metu mokslininkai išanalizavo daugiau nei 36 300 amerikiečių mitybos duomenis nuo 1971 iki 2008 metų. Taip pat buvo surinkti duomenys apie fizinio aktyvumo dažnumą tarp daugiau nei 14 400 amerikiečių 1988-2006 metais. Taigi, duomenys apie KMI, amžių, maisto suvartojimą ir fizinio aktyvumo dažnumą buvo surinkti į vietą rinkinį.

Išanalizavę šiuos duomenis mokslininkai nustatė, kad suvartojant tą patį kiekį kalorijų ir taip pat sportuojant, vidutinis žmogaus KMI 2006 metais buvo 2,3 kg/m2 didesnis nei 1988 metais.

„Mes pastebėjome, kad atsižvelgiant į maisto kokį, kurį nurodė tyrime dalyvavę žmonės, 2008 metais žmonės buvo maždaug 10 proc. sunkesni nei 1971 metais, o taip pat 5 proc. sunkesni 2006 metais, lyginant su 1988 metais, atsižvelgiant į fizinį aktyvumą, – sakė tyrimui vadovavusi Jorko Universiteto absolventė Ruth Brown. – Šie pokyčiai iš dalies paaiškina, kodėl stebime tokį nutukusių žmonių skaičiaus augimą.“

Taigi, mūsų tėvams iš tiesų buvo paprasčiau išlaikyti liekną figūrą ir lieknėti, nors šiais laikais žmonės ir daugiau sportuoja. Tuomet kyla klausimas, kas trukdo mums išlaikyti sveiką kūną, lyginant su tais laikais, kai visi buvo pamišę dėl Jane Fondos aerobikos įrašų.

Jorko Universiteto Kineziterapijos ir sveikatos mokslų mokyklos profesorė bei viena iš tyrimo autorių Jennifer Kuk sako, kad šiais laikais kūno svoriui įtakos turi įvairūs gyvensenos ir aplinkos veiksniai, įskaitant vartojamus vaistus, aplinkos taršą, genetiką, tai, kada valgome, stresą, virškinamojo trakto bakterijas ir kt.

Apie kelis iš šių veiksnių mokslininkai papasakojo išsamiau:

Vaistų vartojimas turi įtakos žmogaus svoriui, o amerikiečiai dabar vartoja daugiau receptinių vaistų nei dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Išlaidos receptiniams vaistams nuo 1999 iki 2008 metų padvigubėjo. Dažniausiai suaugę amerikiečiai – 20-59 metų amžiaus – vartoja antidepresantų (maždaug kas dešimtas amerikietis vartoja šių vaistų). O antidepresantų vartojimas siejamas su nedideliu kūno svorio padidėjimu. Svorio augimą taip pat skatina vaistai nuo alergijos, diabeto ir steroidai.

2. Miegas.

40 proc. amerikiečių nemiega rekomenduojamų 7-8 valandų per parą. Taip yra dėl to, kad daug žmonių (maždaug 50-70 mln. amerikiečių) kenčia nuo miego sutrikimų. O miego trūkumas lemia nemažai organizme vykstančių procesų, susijusių su sprendimų priėmimu. Miego trūkumas didina atsparumo insulinui riziką, nes ląstelėse esančios mitochondrijos nesugeba suskaldyti cukraus. O nesuskaldytas cukrus išlieka kraujotakoje, dėl ko kyla jo kiekis kraujyje.

Medžiagų apykaita lėtėja, nes organizmas mėgina išsaugoti savo rezervus: silpnėja hormono leptino signalai, jog jau esi sotus, o taip pat organizme daugiau gaminasi alkio hormono grelino. Taip pat žmogus yra linkęs suvartoti daugiau kalorijų, kai organizmui trūksta miego.

3. Virškinamojo trakto bakterijos.

Vartojant daug raudonos mėsos ir kiaušinių, o taip pat produktų, kurių sudėtyje yra daug dirbtinių saldiklių, kinta virškinamojo trakto mikroflora. Ilgalaikė tokia mityba gali iš esmės pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, o šios bakterijos vaidina svarbų vaidmenį lieknėjant ir išsaugant sveiką svorį.
Šie veiksniai iš esmės keičia tradicinę ideologiją, kad sukūrus kalorijų deficitą ir sportuojant kūno svoris mažės. Viskas nėra taip paprasta. Gera naujiena yra ta, kad šis tyrimas bent jau iš dalies paaiškina, kodėl taip sunku atsikratyti tų paskutinių kelių kilogramų arba kodėl svoris auga net ir aktyviai sportuojant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)