Mokslininkų teigimu, aukštiems vyrams yra didesnė mirties nuo agresyvaus prostatos vėžio rizika. Britų mokslininkai nenustatė ryšio tarp ūgio ir bendros prostatos vėžio rizikos, tačiau nustatė tvirtą ryšį tarp ūgio ir būtent sparčiai augančių auglių.

Pasak mokslininkų, kiekvienų 10 papildomų vyro ūgio centimetrų vadinamosios aukštos gradacijos (sparčiai besivystančio) prostatos vėžio riziką padidina 21 proc., o mirties nuo šios ligos rizika išauga 17 proc., nurodoma tyrimo išvadose.

Panašus ryšys yra nustatytas tarp liemens apimties ir agresyvaus prostatos vėžio.

„Didesnės rizikos aukštesniems vyrams nustatymas gali suteikti daugiau informacijos apie mechanizmą, kaip išsivysto prostatos vėžys, pavyzdžiui, kalbant apie ankstyvą mitybą ir augimą, – sakė tyrimui vadovavęs Oksfordo universiteto mokslininkė Aurora Perez-Cornago.

„Mes taip pat nustatėme, kad sveikas kūno svoris yra susijęs su mažesne aukštos gradacijos prostatos vėžio ir mirties nuo prostatos vėžio vėlesniais metais rizika. Stebimas ryšys su nutukimu gali būti susijęs su tuo, kad nutukusių vyrų organizme kinta hormonų gamybos lygis, o tai, savo ruožtu, didina agresyvaus prostatos vėžio vystymąsi“, – sakė ji.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad kiekvieni papildomi dešimt liemens apimties centimetrų mirties nuo prostatos vėžio riziką padidina 18 proc., o tikimybė, kad išsivystys aukštos gradacijos liga padidėja 13 proc.

Tyrimo metu mokslininkai rėmėsi didelio masto tyrimu („European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (Epic), kuriame dalyvavo 141 tūkst. 896 vyrai iš aštuonių šalių, įskaitant ir Didžiąją Britaniją.

Ekspertai išanalizavo duomenis apie 7024 susirgimo prostatos vėžiu atvejus, įskaitant 726 aukštos gradacijos atvejus bei 1388 pažengusio prostatos vėžio atvejus bei 934 mirtis nuo prostatos vėžio atvejus.

Kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje prostatos vėžys diagnozuojamas daugiau nei 46 tūkst. vyrų, o maždaug 11 tūkst. nuo šios ligos miršta. Medikai pažymi, kad vėžiniai prostatos augliai gali augti lėtai kaip kačiukai arba gali būti agresyvūs ir sparčiai augti kaip tigrai. Ir ryšys tarp ūgio ir prostatos vėžio yra nustatytas būtent vadinamojoje tigrų kategorijoje.

„Tikrai įdomu, kad, remiantis šiuo tyrimu, tam tikri fiziniai duomenys vyrams didina riziką išsivystyti agresyviai prostatos vėžio formai, ir tai gali padėti surasti tam tikrų genetinių žymenų bei nustatyti ankstyvus vystymosi procesus“, – mano „Prostate Cancer UK“ atstovas Matthew Hobbsas.

„Šis tyrimas patvirtina mūsų pačių tyrimų išvadas, jog aukštesniems vyrams yra didesnė prostatos vėžio rizika, – sakė Pasaulinio vėžio tyrimų fondo vyresnioji mokslininkė Susannah Brown. – Nors mes negalime pakeisti savo ūgio, vyrai gali sumažinti riziką išsivystyti prostatos vėžiui išlaikydami sveiką kūno svorį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)