Kardiolitos“ klinikų akių ligų gydytoja Eglė Svalbonaitė Skarupskienė įspėja, kad pastaruoju metu nešiojantiems kontaktinius lęšius kyla vis daugiau akių drėkinimo problemų: „Pastaruoju metu akių sausumas vargina dėvinčius kontaktinius lęšius vis dažniau, tuomet akyse jaučiamas diskomfortas, akys greičiau pavargsta, parausta, matymas tampa blausus.“

Pašnekovė sako, kad šie simptomai ypatingai kamuoja ilgai dirbančius prie kompiuterio. Gydytojos teigimu, kaltas nepakankamai dažnas mirksėjimo dažnis: „Normaliai žmogus mirksi apie 13 – 15 kartų per minutę. Sumirksėjus akis išbūna drėgna apie 10 – 15 sekundžių. Nustatyta, kad dirbant kompiuteriu mirksima rečiau net šešis kartus (tik du – tris kartus per minutę), o skaitant mirksima 4 kartus rečiau.“

Kontaktiniai lęšiai dar labiau paaštrina šią problemą, nes juos dėvint ašarų turi pakakti ne tik akies paviršiui, bet ir lęšiui, teigia gydytoja. „O jeigu dar pro lęšį nepatenka ir reikiamas deguonies kiekis, tikėtina ragenos hipoksija (deguonies trūkumas – DELFI) ir pažaida“, – prideda.

Gydytoja įspėja, kad pacientams, kuriuos kamuoja sausų akių liga, rekomenduojama nešioti ploniausius vienadienius kontaktinius lęšius ir juos drėkinti dirbtinėmis ašaromis. Pasak E. Svalbonaitės Skarupskienės, lašinti reiktų mažesnį vandens kiekį sudėtyje turinčius akių lašus. „Didelį vandens kiekį turintys lęšiai gali sausinti akies paviršių ir imti kelti diskomfortą, ypatingai sausoje aplinkoje“, – paaiškina.

Anot jos, svarbu, kad dirbtinės ašaros, lašinamos ant kontaktinių lęšių, būtų be konservantų. Taip pat, ant pakuotės turi būti nurodyta, kad dirbtinės ašaros tinkamos vartojimui su kontaktiniais lęšiais. Gydytojos žodžiais, netinka akių raudonį mažinantys lašai, kurie tik sutraukia paviršines akies kraujagysles ir akies obuolys pabąla, tačiau šie lašai nesumažina akies paviršiaus sausumo.

Dirbtinių ašarų lašinimo dažnis, kaip teigia gydytoja, priklauso nuo simptomų. „Gali užtekti ir vieno – dviejų kartų per dieną. Tačiau dirbant kompiuteriu, skaitant, vairuojant ar esant sausoje, dirbtinai apšviestoje aplinkoje, akių sausumo simptomai paryškėja, tad gali prireikti įsilašinti akis drėkinančių lašų net kas valandą. Taip pat galima naudoti daugiafunkcinį kontaktinių lęšių tirpalą, kuris ne tik valo, dezinfekuoja, bet ir drėkina kontaktinius lęšius“, – kalba E. Svalbonaitė Skarupskienė.

Akių gydytoja prideda, kad yra ir naujos kartos hidrogeninių lęšių, kurie pasižymi dideliu deguonies pralaidumu: „Tuomet jaučiamas didesnis komfortas, mažėja akių sausėjimo tikimybė.“

Optikos pasaulio“ optometrininkė Asta Poškuvienė pajutus akių sausėjimo simptomus pataria kreiptis į specialistus.

„Visus kontaktinius lęšius turi tinkamai parinkti akių priežiūros specialistas. Jis parūpins, kad gautumėte tinkamiausius lęšius, kurie atitiktų kiekvieno kliento poreikius, gyvenimo būdą. Apsilankius pas akių priežiūros specialistą gausite informacijos ir dėl tinkamos kontaktinių lęšių priežiūros. Parinkdamas juos specialistas taip pat informuos ką daryti, jei iškils viena ar kita problema“, – kalba A. Poškuvienė.

Sausa akis

Optometrininkė tikina, kad jos pacientai vis dar daro daug klaidų nešiodami kontaktinius lęšius. Viena jų – per retas keitimas: „Turėtume juos keisti nesulaukę nemalonių pojūčių. Net esant geram regėjimui svarbu laiku pakeisti kontaktinius lęšius, priežiūros tirpalą ir lęšių dėklą. Kuo dažniau keisime kontaktinius lęšius, tuo sveikesnės bus akys. Laikantis šių taisyklių sumažinama komplikacijų tikimybė.“

Dar viena dažnai daroma klaida, pasak E. Svalbonaitės Skarupskienės, – maudymasis vandens telkiniuose su kontaktiniais lęšiais. Ji įspėja, kad to kaina gali būti ir aklumas. „Pati pavojingiausia kontaktinių lęšių nešiojimo komplikacija – infekcija. Ją gali sukelti virusai, bakterijos, grybai, pirmuonys. Nors daugeliu atvejų infekcija trumpalaikė ir greitai pasveikstama, tačiau retais atvejais gali komplikuotis ir pasibaigti aklumu“, – perspėja akių gydytoja.

Ji teigia, kad infekcija besimaudant gali atsirasti dėl vandenyje esančių mikroorganizmų gausos. E. Svalbonaitė Skarupskienė pataria prieš lipant į vandenį išsiimti kontaktinius lęšius, o jei to padaryti galimybės nėra – naudoti vienadienius lęšius ir juos pakeisti nauja pora tik išlipus iš vandens.

Gydytoja tęsia dažnai daromų klaidų sąrašą teigdama, kad neretai pasirenkami netinkami lęšiai, kurių dydis ar stiprumas nėra pritaikytas juos nešiojančiam žmogui.

„Visais atvejais norint pradėti nešioti lęšius būtina kreiptis į specialistą, kad būtų parinktas tinkamas stiprumas ir kiti parametrai. Taip pat svarbu išmokti taisyklingai įsidėti ir išsiimti kontaktinius lęšius bei tinkamai juos prižiūrėti. Atsiradus nors vienam iš šių simptomų: skausmas, akies paraudimas, pablogėjęs matymas, reikia nedelsiant išimti kontaktinius lęšius, o simptomams užsitęsus kreiptis į oftalmologą“, – pataria pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)