JAV nacionalinis dvasinės sveikatos institutas (NIMH) pripažįsta, kad sezoninis afektinis sutrikimas egzistuoja, tačiau nelaiko jo liga. Iš tiesų jo ekspertai mano, kad tai yra depresijos forma, kuri pasireiškia tam tikru sezonu. Jie jį apibūdina kaip depresijos formą, kuri užeina ir praeina keičiantis metų laikams ir paprastai prasideda vėlų rudenį ar ankstyvą žiemą ir praeina pavasarį ir vasarą.

Tam, kad žmogui būtų oficialiai diagnozuotas sezoninis afektinis sutrikimas, jam turi pasireikšti įprastinės depresijos simptomai, kaip beviltiškumo jausmas, susidomėjimo bet kokia veikla praradimas, energijos trūkumas, persivalgymas, svorio padidėjimas, socialinis uždarumas ir kiti simptomai.

NIMH specialistai pažymi, kad moterims sezoninio afektinio sutrikimo rizika yra keturis kartus didesnė nei vyrams. Taip pat didesnė tikimybė, kad pasireikš sezoninis afektinis sutrikimas, yra gyvenantiems toli nuo pusiaujo, asmenims, kuriems anksčiau buvo pasireiškusi depresija bei jauniems žmonėms.

Kas sukelia šį sutrikimą nežinoma, tačiau mokslininkai mano, kad jis yra susijęs su nestabilia seratonino gamyba, per didele melatonino gamyba ir vitamino D trūkumu. Sutrikimą galima gydyti vaistais, šviesos terapija, psichoterapija ir/ar vitaminais.

Nors NIMH pripažįsta, kad sezoninis afektinis sutrikimas egzistuoja, pastaruoju metu nemažai specialistų tuo abejoja. Šių metų sausį žurnale „The Journal of Association for Psychological Science“ paskelbtose Montgomerio, Alabamos valstijoje, veikiančio Auburno universiteto mokslininkų atlikto tyrimo išvadose sakoma, kad jie mėgino nustatyti ryšį tarp depresijos ir tam tikrų metų laikų ar žmonių gyvenimo vietų, tačiau sezoninio afektinio sutrikimo įrodymų nerado.

„Sprendžiant iš pokalbių su kolegomis galima spręsti, kad yra daugiau ar mažiau nusistovėjusi nuomonė, jog egzistuoja ryšys tarp depresijos ir metų laikų pokyčių, – sakė minėto universiteto psichologijos profesorius Stevenas LoBello. – Mes išanalizavome duomenis įvairiais požiūriais ir nustatėme, kad depresija pasireiškia skirtingose platumose, skirtingais metų laikais ir nepriklausomai nuo saulės poveikio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)