Tyrinėjo senjorus

Italijos Padovos Universiteto mokslininkai ir Tarptautinis tyrėjų tarybos neuromokslų institutas atliko tyrimą, kuriuo siekė nustatyti vedybų įtaką sveikatos būklei ir gyvenimo trukmei, atsižvelgiant į lyčių skirtumus.

Komanda išanalizavo 1 887 vyresnius nei 65 metai vyrus ir moteris, atsitiktinai parinktus iš Šiaurės Italijos populiacijos. Tiriamieji keturis metus dalyvavo kitoje programoje, todėl šiems tyrimams buvo atrinkti tik tie žmonės, kurie neturėjo jokių sveikatos pažeidžiamumo įrodymų iki studijos pradžios.

Tyrėjai suklasifikavo individus kaip pažeidžiamus, jei jie turėjo bent tris iš penkių „pažeidžiamumo kriterijų“: svorio kritimą be priežasties per pastaruosius 12 mėn., išsekimą, fizinį judrumą, gebėjimą nueiti trumpus atstumus ir rankos paspaudimo stiprį.

Tyrimas atskleidė, kad vyresnio amžiaus vieniši vyrai arba našliai turėjo didesnę riziką tapti pažeidžiamais, nei kiti vedę tiriamieji.

Šios išvados tyrėjai tikėjosi ir prieš pradėdami tyrimą, tačiau kita išvada juos nustebino. Pasirodė, kad būtent našlės turėjo žemiausią riziką pažeidžiamumui išsivystyti, lyginant su ištekėjusiomis moterimis.

Įdomios detalės

Aptarinėdami rezultatus, tyrėjai pastebėjo įdomių detalių. Tyrime dalyvavę vedę vyrai dažniau buvo rūkantys, išgeriantys ir mažiau išsimokslinę nei nevedę. Autorių nuomone, ši analizė leidžia nesutikti su teorija, kad sveikesni vyrai, turintys geresnį psichologinį ir socioekonominį statusą, dažniau pasirenkami vedyboms.

Kitas įdomus dalykas, kurį apčiuopė mokslininkai – daugelio tiriamų vyrų jaunystė prabėgo XX a. viduryje, o jų socialinėje aplinkoje namų priežiūra, maisto pirkimas ir ruošimas bei kiti darbai dažniausiai buvo atliekami moterų.

Anot tyrimo rezultatų, yra didelė rizika, kad nevedusių vyrų ir našlių svoris ims kristi be priežasties. Be to, jų sveikata ir raumenų jėga bus silpnesnė. Ir atvirkščiai, tyrimas parodė, kad išsiskyrusios moterys turi žemesnę riziką svoriui kristi be priežasties bei mažesnį dienos fizinio aktyvumo lygmenį, nei ištekėjusios moterys.

Tyrėjai pabrėžė, kad gauti rezultatai patvirtino sociologų studijas, kurios teigė, kad gyvenimas ne santuokoje labiau nenaudingas vyrams nei moterims, o santuoka apsaugo vyrus labiau nei moteris. Faktas, kad žmonos buvimas teikia daug naudos vyrams prižiūrint namus ir rūpinantis sveikata. Vis dėlto moterys santuokoje dažniau patiria stresą ir šią rolę jos apibūdina kaip varžančią, erzinančią ir žlugdančią.

Moterims idealiausi – bendraamžiai

Kitas atliktas tyrimas taip pat patvirtino, kad vyrams santuoka yra naudingesnė nei moterims (bent jau tiems, kurie nori gyventi ilgai). Buvo daroma prielaida, kad moterys, ištekėjusios už jausnesnių vyrų, taip pat gyvena ilgiau, tačiau naujausias tyrimas, kurį atliko Svenas Drefahlas iš Rostoke (Vokietija) esančio instituto įrodė, kad tai – ne visai tiesa. Kuo didesnis amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių, tuo mažesnė moters gyvenimo trukmė. Be to, nesvarbu, ar moteris jaunesnė ar vyresnė už savo išrinktąjį.

Norėdami gyventi kuo ilgiau, vyrai turėtų rinktis kuo jaunesnę partnerę. Mirtingumo rizika vyrui, kuris 7–9 metais vyresnis už savo žmoną, sumažėja 11 proc., lyginant su poromis, kuriose abu partneriai yra to paties amžiaus. Ir atvirkščiai, jaunesni už savo žmonas vyrai miršta anksčiau.
Tyrėjai ilgai manė, kad ši teorija tinka abiem lytims. Buvo manoma, kad tokį efektą nulemia taip vadinama „sveika atranka“: tie, kurie pasirenka jaunesnius partnerius, sugeba tai todėl, kad yra sveikesni ir jau turi sukaupę gyvenimiškos patirties. Taip pat buvo manoma, kad jaunesnis sutuoktinis daro teigiamą psichologinę įtaką ir socialinį efektą vyresniam partneriui bei gali būti geresnis prižiūrėtojas vyresniame amžiuje, taip padėdamas pratęsti gyvenimo trukmę.

Dažniausiai teka už vyresnių

Šiandien šios teorijos turi būti persvarstytos. Ištyręs beveik 2 mln. porų Danijoje, S.Drefahlas daro išvadą, kad moterys turėtų rinktis vedyboms bendraamžius, nes vyresni vyrai trumpina jų gyvenimą, jaunesni – dar labiau.

Tyrimo išvadose nurodoma, kad moterys, ištekėdamos už 7–9 metais jaunesnio vyro, sutrumpina savo gyvenimo trukmę 20 proc. Taigi, „sveika atranka“ netinka moterims, nors yra pastebėta, kad moterys nesivaiko jaunesnių už save vyrų. Daugelis tyrimų, nagrinėjančių partnerio pasirinkimo priežastis, parodė, kad dažniausiai moterims patinka bendraamžiai, vis dėlto dauguma jų prie altoriaus eina su vyresniais vyrais. JAV jaunikis už savo nuotaką būna vyresnis vidutiniškai 2,3 metų. „Taip yra ne todėl, kad moterys neranda jaunesnių partnerių, daugelis tiesiog tokių nenori“, – teigė S.Drefahlas.

Viena priežasčių, kodėl jaunesnis vyras trumpina moters gyvenimą yra ta, kad pora, kurioje vyras jaunesnis, pažeidžia socialines normas, todėl jie yra laikomi autsaideriais ir turi mažiau socialinių kontaktų. Tai gali lemti ne tokį džiaugsmingą gyvenimą, keliantį daugiau įtampos, suprastėjusią sveikatą ir padidėjusią mirtingumo riziką.

Gyvenimo kokybė

Psichologės Vitos Čioraitienės nuomone, vyrams ir moterims svarbūs skirtingi dalykai, todėl tai gali lemti skirtingą sveikatos būklę vyresniame amžiuje. „Pastebėta, kad vyrai labiau sugniūžta, jei turi fizinių ligų, jie pradeda nerimauti ir blogai vertina gyvenimo kokybę. Moterys, jei turi draugių, sodą ir kitų joms patinkančių veiklų, net ir sirgdamos nesugniūžta, nes joms svarbesnė socialinė aplinka ir emocinis bendravimas“, – teigė psichologė.

V.Čioraitienės įsitikinimu, tyrimo išvados pagrindžiamos labai paprastai: „Vyrai nepratę savimi rūpintis, jiems geriau, kai jais kas nors pasirūpina. Moterys, įnikusios rūpintis kitais, dažnai pamiršta save. Mirus vyrui, dažnai ieškoma alternatyvų, emocinis fonas palaiko našles. Be to, nebereikia tempti šeimos inkaro, todėl sveikata natūraliai pagerėja.“

Vis dėlto senatvė nėra tik baubas, atnešantis ligas ir vienatvę. Psichologės teigimu, nepaisant ligų, senoliai emociškai jaučiasi geriau, nes atkrenta daug įvairių kompleksų.

Vokiečių institute atliktas tyrimas taip pat nenuvertino santuokos, kaip veiksnio, kuris kenkia sveikatai. „Gyvenimas santuokoje suteikia daugiau vilties ir vyrams, ir moterims, lyginant juos su nesusituokusiais“, – teigė tyrėjas S.Drefahlas.

Našlės turėjo žemiausią riziką pažeidžiamumui išsivystyti, lyginant su ištekėjusiomis moterimis.
Analizė leidžia nesutikti su teorija, kad sveikesni vyrai, turintys geresnį psichologinį ir socioekonominį statusą, dažniau pasirenkami vedyboms.

Kuo didesnis amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių, tuo mažesnė moters gyvenimo trukmė.