Daugelis mano, kad kuo vėliau susituoksi, tuo geriau. Tačiau šį gajų požiūrį paneigia praėjusiais metais atliktas didelio masto tyrimas. Sociologas N. Wolfinger su komanda išanalizavo ketverių metų statistiką ir priėjo išvadą – santuoka bus ilgalaikė, jei susituoksite, kai jums bus tarp 28 ir 32 metų. Tiesa, čia kalbama vien apie pirmąją santuoką.

„Skyrybų tikimybė mažėja jums artėjant prie 30-ies metų, - sako sociologijos profesorius. - Vėliau kreivė vėl šokteli aukštyn“.

Šis tyrimas sulaukė didelio susidomėjimo bei kritikos iš kitų tyrėjų. Ar išvis egzistuoja tokia sąvoka kaip geriausias amžius santuokai? Vienas žinomiausių Jungtinės Karalystės šeimos konsultantų Andrew G. Marshal yra skeptiškas. Jo teigimu, ieškodami kažko tobulo, tiesiog persistengiame.

„Tada mes įsivaizduojame, kad yra toks laikmetis, kai mūsų būsimas partneris yra ant tos pačios vertybių skalės, mus suvokia šimtu procentų ir mūsų santuoka bus paprasta, lengva ir be problemų. Bet taip nebūna“, - sako A. G. Marshal.

„Tai sukuria klaidų baimę. Įsiteigiame sau, kad reikia nevėluoti, reikia vengti ir ankstyvos santuokos, nes tik taip išvengsime klaidų. Tada dėmesys kreipiamas į paviršutiniškus dalykus, tokius kaip tobula vestuvių vieta, tobula suknelė ir pan“, - įsitikinęs šeimos konsultantas.

Lietuviai, tiesa, beveik patenka į šį idealų tarpsnį.

Payzdžiui, statistikos departamento duomenimis, ir vyrai, ir moterys tuokiasi vis vėliau. 2012 m. vidutinis pirmą kartą besituokiančių vyrų amžius buvo 29 metai, moterų - 27. Prieš penkerius metus (2008 m.) vyrai vidutiniškai pirmą kartą tuokdavosi būdami 28 metų amžiaus, moterys - 26.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)