Trečiadienį spaudos konferencijoje, kurioje pristatytas Vilniuje prasidedantis Pasaulinės psichiatrų asociacijos kongresas, ministras sakė, kad stigma psichinę negalią turinčių asmenų atžvilgiu po truputį tirpsta.

„Keisdami kažkokią politiką ar tvarką mes turime būti tikri, kad visuomenė yra pasiruošusi tuos žmones priimti, kad yra pasiruošusi laiku pastebėti, nukreipti ten, ku reikia. Vien politikų pastangų čia neužtenka. Bet man toks jausmas yra, kad visuomenės nuostatos keičiasi į gerąją pusę, žmonės darosi labiau tolerantiški šitiems pacientams“, – kalbėjo A.Veryga.

Anot jo, didelis iššūkis Lietuvoje yra psichikos specialistų trūkumas.

„Išlieka iššūkių labai daug: svarstome, kaip mes daugiau galėtume įsileisti kitų specialistų į šitą sistemą, labiau išplėsti psichologinę pagalbą. Kadangi psichiatrų labai trūksta, o Lietuva susiduria su didžiuliais priklausomybių ligų iššūkiais, turime galvoti, kaip šitoje sistemoje kitus specialistus geriau galėtume panaudoti, kalbame apie priklausomybių konsultantus“, – sakė ministras.

Gegužės 3–6 dienomis Vilniuje vyks Pasaulinės psichiatrų asociacijos kongresas „Besikeičianti visuomenė, besikeičianti psichiatrija, besikeičiantis žmogus“. Vienas iš kongreso renginių trečiadienį vyksta Seime – į forumą „Psichinės sveikatos politika“ susirinko diskutuoti politikai, psichiatrai, nevyriausybinių organizacijų, savivaldybių atstovai. Šio forumo iniciatoriai – Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė ir Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas.

Kongreso pagrindinės temos skirtos aptarti žmogaus teisėms, savižudybių ir smurto prevencijai, moterų išnaudojimo pasekmėms, prievartos prieš vaikus ir vaikžudystės prevencijai, priklausomybių gydymui ir alkoholio kontrolei, įvairių psichikos sutrikimų naujienoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)