Pasak Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jonės Vanagės, vaikeliui atliktas epidemiologinis židinio tyrimas. Išsiaiškinta, kad šeimoje auga dar du mažamečiai vaikai, kurie kosėti pradėjo dar lapkričio mėnesį. Nė vienas iš tų vaikų nebuvo skiepytas nuo kokliušo. Įtarus kokliušo diagnozę jauniausiajam vaikui, tyrimams nusiųsti ir vyresnieji, kurie lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Visiems trims vaikams patvirtinta kokliušo diagnozė.

Kokliušas - ūminė oro lašeliniu būdu plintanti infekcinė liga, kurios išvengiama skiepijant. Sergant kokliušu pažeidžiami kvėpavimo takai, pasireiškia spazminio kosulio priepuoliai. Ligą sukelia Bordetella genties bakterijos. Žmogus - vienintelis infekcijos rezervuaras ir infekcijos šaltinis. Kokliušu sergantis asmuo kosėdamas bei čiaudėdamas su seilių ir skreplių lašeliais išskiria užkratą į aplinką. Kokliušo bakterijos išplinta ne didesniu kaip 2-3 metrų spinduliu, todėl šia liga užsikrečia tik artimai su ligoniu bendravę asmenys.

„Suaugusieji kokliušu serga lengvesne forma, jiems infekcija pasireiškia ilgai besitęsiančiu kosuliu (kokliušas diagnozuojamas 10-20 proc. ilgiau nei 14 dienų kosinčių suaugusiųjų), o kūdikiams ir mažiems vaikams vystosi spazminio kosulio priepuoliai. Dėl lengvos ligos eigos suaugusieji dažnai nepastebi šios infekcijos ir tampa kokliušo užkrato šaltiniu vaikams. Kokliušo inkubacinis laikotarpis trunka 6-20 dienų. Sergantysis tampa užkrečiamas jau šio laikotarpio pabaigoje“, - teigia J. Vanagė.

Vaikai nuo kokliušo skiepijami 2, 4, 6, 18 mėn., sustiprinamosios vakcinos dozės skiriamos 6-7 m. amžiaus vaikams prieš pradedant lankyti mokyklą bei 15-16 metų amžiaus paaugliams. „Dar geresnė vaikų apsauga nuo kokliušo pasiekiama paskiepijant artimiausius suaugusiuosius - tėvus, senelius, aukles ir kitus asmenis, dažnai bendraujančius su vaiku. Tai vadinama „kokono“ principu: vaiką supantys suaugusieji tampa neimlūs kokliušo sukėlėjui ir negali jo „parnešti" vaikams, taip apsaugodami juos nuo šios infekcijos. Norintieji pasiskiepyti turi kreiptis į savo šeimos gydytoją“, - primena Kauno visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė J. Vanagė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (338)