„Situacija gana grėsminga ir tai pirmas ryškesnis toks indikatorius, įspėjantis apie gripo epidemijos pradžią ir ūmių infekcijų protrūkį“, – pranešime spaudai teigia Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Pasak gydytojo, paguldytų į ligoninę vaikų skaičius pastarosiomis dienomis išaugo maždaug trečdaliu. „Kliniškai patvirtinome jau dešimt susirgimų gripu, nors dar reikia sulaukti laboratoriškai patvirtintų rezultatų“, – sakė D. Varaškevičius.

Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas pabrėžė, kad šiųmetis gripas vaikams pasižymi labai aukšta tempertaūra, siekiančia 39-40 laipsnių. „Gripas pasireiškia bendru silpnumu, keletas vaikų jautė raumenų ir sąnarių skausmus, taip pat galvos skausmą. Šiųmetės gripo indikacijos labai panašios į pernykščias“, – aiškino D. Varaškevičius.

Paklaustas, kaip tėveliai galėtų atpažinti gripą, D. Varaškevičius siūlė atkreipti dėmesį pirmiausiai į vaiko elgseną. „Kai vaikas darosi vangus, rečiau šlapinasi, karščiavimas tęsiasi 4-5 dienas, tada patariama nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Tada bus sutaupysita laiko ir, tikėtina, išvengta rimtesnių komplikacijų“, – kalbėjo gydytojas.

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės vaikų skyriuose mažieji pacientai gydomi ir nuo kitų šiam sezonui būdingų infekcijų – žarnyno infekcijų, roto virusų.

Per pastarąsias savaites Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriuje kovota net dėl mažųjų pacientų gyvybės. „Visai neseniai vienam vaikui buvo įtartas herpetinis meningo encefalitas. Šis virusas itin pavojingas, nes sukelia smegenų dangalų uždegimą, kuris, nepradėjus laiku gydyti, gali baigtis neįgalumu ar net letaline baigtimi“, – sakė D. Varaškevičius.

Gydytojas taip pat išskiria ir kitą itin pavojingą ligą – infekcinę mononukleozę. „Tai dažniausiai viruso sukeltas virštutinių kvėpavimo takų uždegimas, kada gali būti apsunkintas ir kvėpavimas, padidėję pažandžio ir kaklo limfmazgiai, gali būti pažeistos kepenys ir blužnis. Jei mažesni vaikai atsisako valgyti ir gerti, dėl to būklė gali dar labiau pasunkėti. Šiai ligai būdinga aukšta temperatūra, kuri gali išsilaikyti net iki 6 savaičių“, – pastarojo sezono pavojingiausias infekcines ligas išskyrė Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas D. Varaškevičius.

Kasmet dėl šios ligos sukeltų komplikacijų intensyvios terapijos skyriuje pagydoma nuo 5 iki 10 ligoniukų.

D. Varaškevičius pastarosiomis savaitėmis tėvelius įspėja būti itin atidiems ir stebėti vaikų elgseną, o prireikus nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją