Medikai pataria susirgus neskubėti į polikliniką, konsultuotis telefonu ir gydytis namie. Norint apsisaugoti nuo gripo, vengti masinio susibūrimo vietų, įvairiomis priemonėmis stiprinti organizmą, nešioti medicinines kaukes.

Greitosios pagalbos medikai vos spėja suktis – iškvietimų dėl pakilusios temperatūros ir dėl to paūmėjusių lėtinių ligų padaugėjo trečdaliu. Medikai sako, kad paskelbus gripo epidemiją žmonės, ypač vyresni, labai išsigąsta ir dažniau kviečia greitąją.

„Greitoji pagalba sergantiems gripu nelabai padės. Aišku, jeigu yra 40 laipsnių temperatūra, karščiuoja maži vaikai arba vyresnio amžiaus žmonės, jiems apsunkina širdies darbą, tai tada reikėtų kviesti greitąją, o esant paprastam peršalimui arba gripui pakaks šeimos gydytojo“, – sako Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties gydytojas Paulius Mingaila.

Panevėžio šeimos gydytojai priima kelis kartus daugiau pacientų nei įprastai. Medikai sako, kad šiam gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra, kamuoja sausas kosulys, skausmai už krūtinkaulio. Paskelbus gripo epidemiją, medikai gali ligoniui skirti gydymą telefonu, išrašyti nedarbingumo lapelį.

„Mums ramiau, kai žmogus ateina – galime atlikti virusologinius tyrimus, bet jis tikrai gali skambinti. Jeigu žmogus jaunas arba pasiskiepijęs, tai nebūtina jam iš karto pulti, galima gydytis namie“, – kalbėjo šeimos gydytoja Asta Umantienė.

Susirgus daugiau nei dvidešimt procentų mokinių, uždaromos kai kurios mokyklos.

Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Skiormunda Martinonienė pasakojo, kad vaikai išleisti namo, o mokytojai darbuojasi, aptarnaujantis personalas dezinfekuoja klases, koridorius ir visas patalpas.

Susirgus medikai pataria gulėti, gerti daug skysčių , o po poros dienų, jei būklė negerėja, ateiti į polikliniką.

Norint apsisaugoti reikia labai dažnai plauti rankas, skalauti nosį, organizmo imuninę sistemą stiprinti citrina, imbieru, ežiuolės arbata, vengti masinio susibūrimo vietų, nešioti medicinines kaukes.

„Kosėjant turėkite vienkartines servetėles. Nusičiaudėjus ar nusikosėjus vienkartines servetėles išmetam. Jeigu neturime vienkartinių, nekosėkim ir nečiaudėkim į delną, nes su ta ranka mes durų rankenas darinėjame ir toliau skleidžiame tą infekciją. Čiaudėkite ir kosėkite į alkūnę“, – pataria šeimos gydytoja Asta Umantienė.

AIDS centro duomenimis, sergamumas gripu visoje Lietuvoje jau perkopė epideminį lygį, bet epidemijos paskelbtos tik Panevėžyje, Kaune, Jonavos ir Varėnos rajonuose.