Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento duomenimis Kaune sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis 2-ąją šių metų savaitę siekė 138,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų per savaitę, iš jų gripo – 11,1 proc. Praėjusią – 1-ąją metų savaitę sergamumo rodiklis buvo 121,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų per savaitę, iš jų gripo – 7,6 proc. Lyginant sergamumo gripu situaciją su 1-ąja šių metų savaite, stebimas gripo atvejų skaičiaus padidėjimas beveik 2 kartus.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis 1-ąją šių metų savaitę iš Kaune paimtų mėginių laboratoriškai gripo diagnozė patvirtinta 27 asmenims, teigiamų gripo tyrimų dalis sudaro 56,3 proc. Lietuvoje 1-ąją šių metų savaitę teigiamų gripo tyrimų dalis buvo 71 proc.

Į Kaune esančias ligonines per šių metų 2-ąją savaitę dėl gripo kreipėsi 118 asmenų, hospitalizuota 15 vaikų ir 5 suaugusieji asmenys. Trys vaikai iki 2 metų amžiaus gydomi intensyviosios terapijos skyriuje.

Epidemijos paskelbimu siekiama pristabdyti gripo viruso plitimą. Gripo epidemijos metu labai svarbu pasirūpinti savo ir kitų sveikata: laikytis atokiau nuo sergančiųjų, nesilankyti masiniuose renginiuose, žmonių susibūrimo vietose, rūpintis tinkama higiena, o susirgus jokiu būdu neiti iš namų.

Kaip informuoja ULAC, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje sparčiai didėja.

Sausio 9-15 dienos bendras Lietuvos sergamumo peršalimo ligomis rodiklis viršijo 96 atvejus 10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę 10 tūkst. teko beveik 88 susirgimai.

Pastarąją savaitę mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Šiaulių, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje.

Sausio 9-15 dienos visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 109 asmenys, 7 asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų gripu buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

ULAC medikai informuoja, skiepai yra efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų ir primena, kad skiepytis dar ne vėlu ir šiandien. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės.

Ypatingai rekomenduojama skiepytis šios rizikos grupių asmenims:


  • 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenims;
  • sergantiems lėtinėmis ligomis;
  • gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose;
  • nėščiosioms;
  • sveikatos priežiūros darbuotojams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)