Vitaminas D yra būtinas kaulams ir raumenims, tačiau naujo tyrimo rezultatai parodė, kad šis vitaminas taip pat gali apsaugoti nuo ūmių kvėpavimo takų infekcijų.

Britų medicinos žurnale (angl. British Medical Journal) išleistos naujo tyrimo išvados rodo, kad vitamino D papildų vartojimas gali padėti išvengti peršalimo ir gripo. Be to, tyrimo rezultatai sutampa su faktu, kad peršalimas ir gripas yra labiausiai paplitęs žiemą ir pavasarį, kai vitamino D lygis Jungtinės Karalystės gyventojų organizme yra žemiausias.

Pastaraisiais metais vitamino D papildai buvo dažnai aptariama medikų tema, o kai kurie jų tvirtino, kad jų vartojimas išlieka abejotinas.

Naujo tyrimo, kuriam vadovavo Karalienės Marijos universiteto (angl. Queen Mary University) mokslininkai, metu buvo analizuojami 11,000 žmonių duomenys.

Tyrimui vadovavęs mokslininkas, profesorius Adrian Martineau, pareiškė: „Darant prielaidą, kad Jungtinės Karalystės populiacija siekia 65 milijonus ir kad 70 procentų žmonių kiekvienais metais suserga bent viena ūmia kvėpavimo takų infekcija, tuomet kiekvieną dieną ar kiekvieną savaitę vartojami vitamino D papildai reikštų, jog kiekvienais metais ūmia kvėpavimo takų infekcija susirgtų 3,25 milijonai žmonių mažiau.“

Vitaminas D žmogaus organizme gaminasi būnant saulėje, taigi žiemos metu Jungtinės Karalystės gyventojai paprastai turi žemesnį šio vitamino lygį.

Be to, tyrimo rezultatai parodė, kad vitamino D papildų apsauginis poveikis yra stipriausias žmonėms, pasižymintiems jo trūkumu ir tiems, kurie šiuos papildus vartoja kiekvieną dieną ar savaitę.