Kaina – kandžiojasi

Burnos chirurgas Soheil Bechara tvirtina, kad dantų implantacija, bent jau šiandien, yra geriausias pasirinkimas dėl vienokių ar kitokių priežasčių praradusiems dantį, tačiau jis pripažįsta, jog procedūra turi savų minusų. Viena jų – kaina, kuri daliai lietuvių vis dar neįkandama.

„Kaina svyruoja priklausomai nuo gydytojo ir klinikos. Vieno implanto kaina Lietuvos rinkoje yra maždaug nuo 800 iki 1300 eurų. Tai yra ir procedūros, ir implanto kaina kartu“, – sako S. Bechara.

Dėl šios priežasties didelė dalis lietuvių renkasi pigesnį variantą – dantų protezavimą. Bet gydytojas tvirtina, kad kokybiški cirkonio vainikėliai taip pat kainuoja apie 1200 eurų. Jis teigia, kad egzistuoja ir pigesnių alternatyvų, kaip antai vainikėliai, pagaminti iš metalo keramikos, bet, anot jo, ši alternatyva neužtikrina kokybės ir komfortabilumo.

Paklaustas apie problemą, jei pacientas iš karto po danties netekimo neturi pakankamai pinigų operacijai, burnos chirurgas sako, kad tai apsunkins gydymą. Tačiau jis tikina, kad egzistuoja galimybė atlikti implantaciją vėliau.

Soheil Bechara

„Mano nuomone, geriausias laikas įstatyti implantą yra iš karto po danties rovimo, tai yra vadinama momentine implantacija. Mes išraunam dantį ir iš karto į jo vietą įstatom implantą. Pliusų yra įvairių, mes išlaikom audinį ir jo kontūrą, mes išlaikom dantenų formą, tai yra žymiai estetiškesnis rezultatas ir žmogus gali turėti dantį iš karto.

Jeigu mes nieko neįsriegiam ten, tada yra du keliai: arba laukiam tris mėnesius, kai kurie pacientai gali po trijų mėnesių neturėti pakankamai kaulo, tai priklauso nuo žmogaus kaulų struktūros. Jeigu genetiškai žmogus yra plono kaulo, tai po trijų mėnesių gali nebūti pakankamai kaulo. Tada mes lendam į rimtesnę operaciją ir priauginam kaulą“, – aiškina S. Bechara.

Kaulo priauginimo gydytojas ragina nebijoti: „Mes nepjaunam kaulo iš niekur. Tai yra labai paprasta procedūra. Kaulas gali būti gyvūninės kilmės, gali būti ir pilnai sintetinis. Mes įsriegiam implantą ir jei prie jo trūksta šiek tiek kaulo, suformuojam prie tų sriegių ir uždengiam tokia plėvele – membrana.“


Gali ir neprigyti

Tiesa, net ir sumokėjus tūkstantines sumas egzistuoja tikimybė, kad implantas neprigis – tai, kaip sako gydytojas, nutinka iki 5 proc. pacientų. „Taip atsitinka dėl to, nes aplink implanto sriegį kaulas nesusiformuoja, o formuojasi minkštieji audiniai – implantas tampa paslankus“, – priežastis aiškina S. Bechara.

Kaip pasakoja burnos chirurgas, tai – ne pasaulio pabaiga. Implanto atmetimo atveju neprigijęs implantas šalinamas, o po dviejų mėnesių galima įsriegti naują. S. Bechara teigia, kad Lietuvoje yra taikoma praktika pakartotinę procedūrą atlikti nemokamai.

Danties implantas

„Aišku, daktaras turi teisę atsisakyti tos procedūros. Kalbant apie garantijas, pagal įstatymą odontologinam gydymui mes negalim nieko garantuoti, čia – ne produktas, yra daug faktorių susijusių su tuo. Tai priklauso ir nuo gydytojo, ir nuo paciento, kaip jis prisižiūri“, – pabrėžia burnos chirurgas.

Prieš operaciją negalima numatyti, ar dantis prigis, tačiau burnos chirurgas sako, kad yra tam tikrų rizikos veiksnių. Viena jų – rūkymas: „Jeigu žmogus rūko, jis gali turėti implantus. Taip, yra daugiau rizikos, bet manau, kad kiekvienas žmogus tą supranta pats.“

Klastinga implantų liga

Dažnas, turintis sveikus dantis, yra girdėjęs apie klastingą ligą, kurios rezultatas dažnai būna danties šalinimas – periodontitas. Gydytojas įspėja, kad ir implantą gali užpulti panaši liga, vadinama perimplantitu. Laiku negydant šios ligos yra galimybė prarasti implantą.

„Jeigu burnos higiena yra bloga, aplink implantą gali formuotis apnašos ir taip pat nuo jo gali nutirpti kaulas. Skirtumas (nuo periodontito – DELFI) tas, kad mes danties šaknį galim ramiai išvalyti ir užsiūti, o implanto, dėl jo nelygaus paviršiaus, kai dingsta kaulas nuo implanto, išvalyti beveik neįmanoma. Reikia jį šalinti“, – apie perimplantito grėsmę pasakoja burnos chirurgas.

Paprašytas įvardinti priežastis, kodėl susergama perimplantitu, gydytojas sako, kad viskas priklauso nuo žandikaulio būklės prieš implanto įsriegimą ir to, kaip pacientas rūpinasi burnos higiena.

Odontologai, dantistai, dantys

„Svarbu suprasti, kad įstačius implantą jam reikalinga priežiūra. Rekomenduojam kiekvienam pacientui lankytis bent du – tris kartus per metus pas higienistą, jeigu kokie nors požymiai yra burnoje, paburkę, kraujuojančios dantenos, jūsų higienistas nukreips jus pas chirurgą ir visada yra lengviau spręsti problemą, kada ji yra šviežia. O jeigu mes ateinam pas daktarą po penkių metų nuo dantenų kraujavimo – tada jau būna vėlu“, – teigia burnos chirurgas.

Jis teigia, kad po implantacijos rūpinimasis dantimis netampa kitoks, nei prieš operaciją: užtenka dantų šepetuko, pastos ir siūlo.

„Tinkama priežiūra padaro, kad implantai tarnautų labai daug metų“, – pataria S. Bechara. Tiesa, jis rekomenduoja profilaktiškai tikrintis dantis ne tik dantų implantus turintiems, bet ir visiems kitiems.

Amžius – nesvarbus

Gydytojas taip pat paneigia mitą, kad dantų implantacijos negalima atlikti vyresnio amžiaus žmonėms. „Esu įsriegęs šešis implantus žmonos močiutei, kuriai buvo 92-eji metai. Puikiausiai sugijo, kitą dieną ji vos ne tango šoko“, – patirtimi dalinasi odontologas.

Dantistas ir pacientas

Tačiau S. Bechara turi blogų žinių jauniems žmonėms: jei pacientui mažiau nei 18 metų – implantai nesriegiami, nes vaiko žandikaulis dar nėra susiformavęs.

Jis sako, kad labiau svarbi bendra paciento sveikatos būklė. Jei sergama ligomis, tokiomis kaip diabetas ar aukštas kraujospūdis, jos privalo būti tinkamai kontroliuojamos.

„Turi tiesiog būti kontroliuojamas cukraus kiekis. Jei tai yra daroma, tai diabetas – nieko tokio. Jei yra aukštas spaudimas, kaip ir bet kurioj operacijoj, žmogus gali kraujuoti“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)