Vasario 9-oji – Nacionalinė dantų skausmo diena (angl. National Toothache Day), kai žmonės yra raginami imtis tam tikrų veiksmų, jei nori išvengti nemalonaus dantų skausmo. Pirmas dalykas, nuo kurio turėtumėte pradėti, - tai mityba, kuri gali žymiai paveikti jūsų burnos sveikatą.

Odontologijos klinikos „Bupa“ dantistas Steve Preddy rekomenduoja penkiais paprastais būdais pakeisti savo mitybą ir išlsaugoti sveikus dantis.

Rytinę kavą pakeiskite stikline pieno.

Tokie gėrimai kaip kava, arbata ir alkoholis gali sukelti ilgalaikes dėmes ant jūsų dantų, o kavoje esanti tano rūgštis gali turėti įtakos ne vien dantų emalio išvaizdai, bet ir dantų spalvai. Tačiau nenusiminkite – pienas yra puikus kalcio šaltinis, kuris gali padėti sustiprinti ne vien jūsų dantis, bet ir kaulus. Pabandykite rytinės kavos puodelį pakeisti stikline šviežio pieno.

Sausus pusryčius pakeiskite sveikesniu maistu.

Nors ir kai kurie sausi pusryčiai gali būti puikus geležies šalinis, vis dėlto daugelis jų turi nemažą kiekį cukraus, o tai reiškia, kad savo dantims pakenksite jau vos atsikėlę. Sausus pusryčius patariama pakeisti valcuotomis avižomis ar graikišku jogurtu su vaisiais ir riešutais, turinčiais mažai cukraus, tačiau daug kalcio.

Valgykite traškius vaisius ir daržoves.

Traškių daržovių, tokių kaip morkos ir salierai, sudėtyje yra daug vandens ir jos yra naudingos burnos sveikatai, nes skatina seilių tekėjimą ir nuvalo dantų paviršių. Be to, traškūs vaisiai, tokie kaip obuoliai, turi daug maistinės ląstelienos, taigi padeda kovoti su apnašomis ir palaikyti gaivų burnos kvapą.

Venkite tokių vaisių kaip apelsinai, nes juose yra gausu citrinos rūgšties, kuri yra pagrindinė dantų emalio erozijos (danties paviršiaus irimas ir plonėjimas) priežastis.

Vietoje gazuotų ir energetinių gėrimų rinkitės vandenį.

Daugelis energetinių gėrimų turi labai didelį kiekį cukraus. Be to, gazuotuose ir energetiniuose gėrimuose yra rūgščių, kurios taip pat daro žalą dantų emaliui. Tas pats galioja ir dietiniams gėrimams, kuriuos daugelis žmonių laiko sveikesne alternatyva.

Akivaizdžią naudą mūsų sveikatai turintis geriamasis vanduo padeda išstumti tarpdančiuose užstrigusį maistą, kuris gali sukelti dantų irimą. Jeigu vis dėlto negalite atsispirti gazuoto ar energetinio gėrimo stiklinei, gerkite jį per šiaudelį, kuris sumažins skusčio sąlytį su dantimis.

Kepiniuose naudokite kuo mažiau cukraus.

Jeigu mėgstate kepti pyragus ar bandeles, tikėtina, gamindami šiuos skanėstus naudojate labai daug cukraus. Rekomenduojama šį cukrų pakeisti natūraliai saldžiais produktais, tokiais kaip vaisiai arba nesaldinta obuolių tyrė.