Anot labdaros organizacijos ekspertų, ydingą geną turinčių žmonių skaičius yra 100 tūkst. didesnis, negu anksčiau buvo manyta. Paaiškėjo, kad jis yra paveldimas, o tai reiškia, kad įgimtą širdies ligą turinčio tėvo ar motinos vaikai turi 50 proc. tikimybę ją paveldėti.

Labdaros organizacija perspėjo, kad skaičius gali ir labiau išaugti dėl dar neatrastų kitų ydingų genų ar nepastebėtų kitų sveikatos problemų.

Dėl neaptiktų širdies ligų JK kas savaitę apie dvylika 35 metų ir jaunesnių asmenų patiria staigią kardialinę mirtį.

Pavyzdžiui, Hounslowe gyvenanti Birk šeima apie ydingą geną sužinojo, kai per savo 16 metų gimtadienį staiga sukniubo Maninderis Birkas. Sūnus ligą paveldėjo iš motinos Inderdeep.

Ji teigė, kad liga jai ir dviem jos sūnums pasireiškia skirtingai. Vienas jų – Maninderis – turėjo atsisakyti karjeros kaip regbio žaidėjas, tačiau gyvena gana įprastą, ramų gyvenimą. O štai pati Inderdeep ir kitas jos sūnus Manviras turi sveikatos problemų kasdien.

„Manviras net negali visą dieną išbūti mokykloje. Jis jaučiasi nuolatos pavargęs ir turi mažai energijos. Jis taip pat retai matosi su draugais ir negali užsiimti įvairia veikla, kuria užsiima daugelis kitų penkiolikmečių“, - pasakojo Inderdeep.

Nors daugelio medicininių tyrimų dėka jau buvo atrasta daugybė ydingų genų, kurie sukelia širdies ligas, tačiau BHF tikina, kad jų reikia dar daugiau ir jie turėtų būti atlikti kaip įmanoma greičiau.

„Daugybė žmonių Britanijoje net nežino, kad juos gali ištikti staigi kardialinė mirtis. Neaptikus geno ir nesigydant nuo jo lemiamų ligų, paveldimos širdies problemos gali būti mirtinos“, - situacijos rimtumą aiškino BHF medicinos direktorius seras Nileshas Samani.