„Daily Mail Online“ pateikia išsamų šios ligos aprašymą ir rekomendacijas, kaip jos išvengti.

Padažnėjęs šlapinimasis, padidėjęs troškulys ir nepasotinamas apetitas gali atrodyti tik nežymūs nepatogumai. Dažniausiai žmonės paprasčiausiai ignoruoja tokius simptomus, manydami, kad jie praeis savaime. Tačiau šios iš pažiūros nereikšmingos problemos iš tiesų yra trys dažniausiai pasitaikantys antrojo tipo diabeto simptomai. Sergamumas šia liga auga visame pasaulyje.

Šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta ataskaita atskleidė, kad suaugusiųjų, sergančių pirmojo ar antrojo tipo diabetu skaičius per pastaruosius 35 metus išaugo keturis kartus – dabar šia liga visame pasaulyje serga 422 mln. žmonių. Ataskaitoje pirmojo ir antrojo tipo diabetas neatskirtas, bet pasak ekspertų, ypač išaugo sergamumas antrojo tipo diabetu, kuris yra siejamas su nesveiku gyvenimo būdu.

Vienam iš trijų suaugusių žmonių JAV diagnozuojama prediabeto būklė, kuri dažnai pranašauja antrojo tipo diabetą, teigia Amerikos diabeto asociacija. Prediabetas diagnozuojamas ir vienam iš trijų Didžiosios Britanijos gyventojų, įspėja Nacionalinė sveikatos tarnyba.

Todėl itin svarbu, kad žmonės išmoktų atpažinti antrojo tipo diabeto rizikos veiksnius ir dažniausiai pasitaikančius simptomus, ir galėtų laiku imtis prevencinių priemonių arba laiku kreiptųsi į gydytojus.

Didžiausi antrojo tipo diabeto rizikos veiksniai

Pirmojo tipo diabetu susergama, kai organizmas nustoja gaminti insuliną, nes organizmo imuninė sistema atakuoja ląsteles, kuriose gaminamas insulinas. Šiai ligai didžiausią įtaką turi genetinis paveldimumas, aplinkos veiksniai, potencialiai pavojingi gali būti netgi virusai.

O antrojo tipo diabetas yra visiškai kitoks negalavimas – jį dažniausiai sukelia nesveikas gyvenimo būdas, todėl tokia svarbi šios ligos prevencija.

Šia liga susergama, kai organizmas nebepagamina užtektinai insulino arba nepanaudoja pagaminamo insulino taip veiksmingai, kaip turėtų.

Kai kurie veiksniai, nulemiantys didesnę antrojo tipo diabeto riziką, nepriklauso nuo konkretaus paciento, teigia Amerikos širdies asociacijos ekspertai. Tai yra, pavyzdžiui:

- Istorija
- Rasė ar etninė priklausomybė
- Amžius
- Nėščiųjų diabeto istorija

Tačiau yra daugybė rizikos veiksnių, kuriuos galima keisti, jei norime užkirsti kelią šiai ligai.

Pavyzdžiui:

- Nutukimas ar antsvoris
- Fizinio aktyvumo stoka
- Negydomas aukštas kraujospūdis ar didelis cholesterolio kiekis

Prieš susergant antrojo tipo diabetu paprastai jaučiama būsena, žinoma kaip prediabetas.

Prediabeto atveju gliukozės kiekis kraujyje būna didesnis nei įprasta, bet ne toks aukštas, kad būtų diagnozuojamas diabetas, teigia Amerikos širdies asociacija.

Žmonėms, kurie kenčia nuo prediabeto, gresia ne tik antrojo tipo diabetas, bet ir išauga insulto ar širdies ligų rizika, įspėja ekspertai.

Pagrindiniai antrojo tipo diabeto simptomai

Antrojo tipo diabeto simptomai paprastai vystosi lėtai – ir dažniausiai iš pradžių niekas jų nepastebi.

„Mayo“ klinika pranešė, kad žmonės antrojo tipo diabetu gali sirgti metų metus, patys to nežinodami.

Vis dėlto pagrindinius šios ligos simptomus galima pastebėti, jei atidžiai seksime savo būklę.

Du svarbiausi požymiai – padažnėjęs šlapinimasis ir padidėjęs troškulys. Jie kyla todėl, kad kraujyje padaugėjus cukraus, jis ištraukia skysčius iš audinių.

Kai taip nutinka, žmones paprastai ima dažniau nei paprastai troškinti, todėl jie geria iš šlapinasi dažniau, nei visada, sako „Mayo“ klinikos atstovai.

Kitas dažnai pasitaikantis simptomas yra išaugęs apetitas, kuris atsiranda dėl insulino trūkumo.
Kai organizmui neužtenka insulino, kad perneštų cukrų į ląsteles, raumenims ir organams ima trūkti energijos, o tai sukelia intensyvų alkio jausmą.

Be to, susirgus antrojo tipo diabetu iš pradžių gali labai nukristi svoris.

Tokie žmonės dažniausiai valgo daugiau nei paprastai, kad numalšintų alkį, bet vis tiek netenka svorio. Taip yra todėl, kad sumažėja organizmo gebėjimas perdirbti gliukozę, todėl organizmas naudoja alternatyvų kurą, sukauptą raumenyse ir riebaluose. Taip prarandamos kalorijos, kai gliukozės perteklius pašalinamas su šlapimu.

Kiti dažnai pasitaikantys simptomai:

- Nuovargis
- Regėjimo problemos
- Lėtai gyjančios žaizdos
- Dažnos infekcijos
- Patamsėjusios odos plotai
- Dažniausiai pasitaikančios antrojo tipo diabeto komplikacijos

Antrojo tipo diabetas gali sukelti labai daug rimtų sveikatos komplikacijų.

Sergant šia liga labai padidėja širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat širdies smūgio, insulto, aterosklerozės ir aukšto kraujo spaudimo rizika, teigia „Mayo“ klinika.

Be to, diabetas gali sukelti nervų pažeidimus arba neuropatiją, nes padidėjęs cukraus kiekis pažeidžia nervus maitinančių kapiliarų sieneles.

Tai gali sukelti dilgčiojimą, deginimą ar skausmą kojų ar rankų pirštuose, jie gali nutirpti.
Kai kurios kitos dažnai pasitaikančios komplikacijos:
Inkstų pažeidimai
Akių pažeidimai
Pėdų pažeidimai
Klausos sutrikimai
Odos problemos
Alzheimerio liga

Kaip užkirsti kelią antrojo tipo diabetui

Jei pacientui nustatyti vienas ar keli rizikos veiksniai ar diagnozuotas prediabetas, pakeitus gyvenimo būdą ir įpročius, galima užkirsti kelią diabetui.

Visų pirma, rizika sumažėja, atsikračius penkių-septynių procentų kūno svorio. O jei nereikalingi kilogramai ir toliau sėkmingai tirpsta, diabeto rizika dar labiau sumažėja. Žmonėms, kuriems diabeto rizika padidėjusi, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja bent 150 minučių per savaitę atlikti vidutinio intensyvumo aerobinius fizinius pratimus arba bent 75 minutes per savaitę atlikti intensyvius fizinius pratimus. Arba galima derinti intensyvius ir vidutinio intensyvumo pratimus, sportuojant bent du kartus per savaitę.

Be to, Harvardo universiteto T.H. Chano visuomenės sveikatos mokykla rekomenduoja pacientams, kuriems diabeto rizika padidėjusi, pakeisti mitybą. Rekomenduojami tokie pakeitimai:

- Perdirbtus angliavandenius pakeisti viso grūdo produktais
- Atsisakyti saldžių gėrimų
- Vartoti produktus, kuriuose gausu „gerųjų“, o ne „blogųjų“ riebalų
- Apriboti raudonos mėsos arba perdirbtos mėsos gaminių vartojimą

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)