Caroline visada buvo labai energinga, niekad nesiskundė sveikata – per 29 darbo BBC metus ji praktiškai nėra turėjusi laisvadienių dėl ligos (nors per tą laiką pagimdė sūnų Tomą, kuriam dabar 25-eri). Todėl kai 2010 metų gegužę jai ėmė skaudėti pilvą, moteris iš pradžių to nesureikšmino.

„Man imdavo labai skaudėti pilvą prieš pat einant į tualetą, – pasakoja Caroline. – Jausmas buvo toks, lyg kažkas gnybtų man iš vidaus. Priepuolio metu negalėdavau kalbėti nei kvėpuoti, o po to skausmas atlėgdavo ir vėl jausdavausi normaliai. Tačiau šlapinimasis padažnėjo.“

„Man kažkiek nukrito svoris, nelabai daug valgiau, tačiau maniau, jog tai dėl to, kad neseniai persikrausčiau.“

„Po kokių dešimties dienų kreipiausi į savo gydytoją ir pasakiau, kad manau, jog man dirglios žarnos sindromas.“

„Jau kelerius metus mano žarnynas buvo nenuspėjamas – mane kankindavo tai vidurių užkietėjimas, tai viduriavimas, ypač jei padaugindavau, pavyzdžiui, stiprios kavos.“

„Maniau, kad tai ta pati problema, tik sustiprėjusi, tad tikėjausi gauti vaistų ir eiti namo, tačiau gydytojas pasakė norintis mane nusiųsti pas gastroenterologą atlikti tyrimų.“

Nors Caroline manė, kad jos gydytojas nerimauja be reikalo, vis dėlto jau kitą savaitę kreipėsi į specialistą.

Gastroenterologas atliko kolonoskopiją ir gastroskopiją (ištyrė žarnyną ir skrandį specialia plona žarnele su kamera), taip pat paskyrė jai kraujo tyrimą ir tyrimą ultragarsu.

Utragarsinio tyrimo metu dešiniojoje jos kiaušidėje buvo aptiktas darinys, kuris, kaip manė specialistas, yra cista.

„Po kelių dienų man paskambino gastroenterologo sekretorė ir pasakė, kad nedelsdama atvykčiau pas gydytoją, tad nukėlusi visus susirinkimus skubiai nuvykau į ligoninę“, – pasakoja moteris.

Gastroenterologas pasakė, kad man reikėtų kreiptis į ginekologijos onkologą, ir aš po truputį ėmiau suvokti, kad man gali būti vėžys.

„Grįžusi namo įvertinau savo simptomus ir supratau, kad greičiausiai sergu kiaušidžių vėžiu.“

Kiaušidžių vėžys yra penkta dažniausiai pasitaikanti onkologinė moterų liga, kasmet ji diagnozuojama 7 tūkstančiams moterų. Išgyvenamumo rodiklis gan neaukštas (vertinant pastarųjų 5 metų rodiklius – tik 40 proc.), nes ši liga klastinga – jos simptomai primena kitų, ne tokių pavojingų ligų, pavyzdžiui, virškinimo sutrikimo, simptomus, tad neretai gydytojai nustato klaidingą diagnozę.

Neretai pacientės mano, kad joms dirglios žarnos sindromas, tą patį pagal simptomus diagnozuoja ir šeimos gydytojai. Moterys paprastai nesikreipia į gydytoją vos tik pajutusios pirmuosius simptomus, nes šie dažniausiai būna nežymūs, tęsiasi kelias savaites ar net mėnesius, kol galiausiai moteris būna priversta kreiptis į gydytoją.

Pagrindiniai simptomai: pilvo pūtimas, pilvo skausmas, apetito stoka arba labai greitas pasisotinimas, taip pat tai, į ką moterys dažniausiai nekreipia dėmesio – pakitęs tuštinimasis ar padažnėjęs šlapinimasis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)