Naujausią Europos šalių širdies indeksą pristatę tyrėjai tvirtino, kad blogesnė situacija yra tik Bulgarijoje ir Kipre. Vien širdies nepakankamumu mūsų šalyje serga daugiau nei 100 tūkstančių žmonių, rašoma pranešime spaudai.

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo atidaryti pirmieji kabinetai, kuriuose dirbanti kardiologo ir slaugytojo komanda teikia specializuotas paslaugas pacientams, sergantiems širdies nepakankamumu. Šiuose kabinetuose gali apsilankyti ir su medikais pasikonsultuoti žmonės, kurie metų bėgyje dėl šios ligos gulėjo ligoninėje.

Pasak Europos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo asociacijos valdybos narės, VUL Santariškių klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytojos kardiologės prof. Jelenos Čelutkienės, paslauga kol kas yra prieinama ne visiems pacientams, kuriems ji yra reikalinga. „Yra net keletas priežasčių, kodėl yra tokia situacija. Pirmiausia taip yra dėl to, kad mūsų šalyje kol kas dar neveikia visi planuojami 29 specializuoti širdies nepakankamumo kabinetai. Be to, kol kas dar nepaskirtos lėšos širdies nepakankamumo komandų mokymams ir įrangos, kuri reikalinga tokiuose kabinetuose, įsigijimui. Nuo Sveikatos apsaugos ministerijos bei kardiologijos paslaugas teikiančių sveikatos priežiūros įstaigų dėmesio ir tolimesnių sprendimų priklausys, kaip bus plėtojama ši paslauga“, - sako prof. J. Čelutkienė.

Specializuotuose širdies nepakankamumo kabinetuose pacientai po hospitalizacijos konsultuojami nuo praėjusių metų vidurio, tačiau, pasak VUL Santariškių klinikų Kardiologijos ir angiologijos centro gydytojos kardiologės, tai gana trumpas laikas, todėl ši paslauga dar nėra gerai žinoma visiems šalies kardiologams, kurių siuntimai yra būtini pacientams, norintiems apsilankyti specializuotame širdies nepakankamumo kabinete. „Kadangi trūksta informacijos apie naują paslaugą, dėl šios priežasties ne visi pacientai, kurie yra išrašomi iš ligoninės, gauna informaciją ir siuntimą. Šiai dienai jau dirbančios širdies nepakankamumo komandos galėtų aptarnauti bent dvigubai daugiau pacientų“, - įsitikinusi prof. J. Čelutkienė.

Pasak Tatjanos Pirmaitienės, Lietuvos širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos prezidentės, sergant šia liga didelis vaidmuo tenka gyvenimo būdui t. y. mitybai ir fiziniam aktyvumui, todėl pacientams būtina suteikti reikiamų žinių.

„Žinant, kaip taisyklingai maitintis, koks fizinis aktyvumas yra tinkamas daug lengviau valdyti ligą, apsisaugoti nuo komplikacijų ir nepatekti į ligoninę. Specializuotuose kabinetuose pacientai mokomi ir to. Jiems labai svarbu išmokti gyventi su liga, todėl yra reikalinga savalaikė ir pastovi edukacija. Siekdama suteikti daugiau žinių pacientams, širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija organizavo renginį, kuriame pripažinti širdies nepakankamumo gydymo ekspertai Lietuvoje pasakojo apie naujausias gydymo galimybes ir širdies nepakankamumo paslaugos pacientams vystymą“, - renginio įspūdžiais dalinasi T. Pirmaitienė ir priduria, kad visiems apsilankiusiems renginyje buvo įteiktas paciento vadovas „Gyvenimas su širdies nepakankamumu“.

Dr. Dianos Žaliaduonytės-Pekšienės, LSMU Kauno klinikų Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovės teigimu, Lietuvoje širdies nepakankamumu sergantiems pacientams yra prieinami patys moderniausi medikamentai, tačiau, deja, jie dar nekompensuojami valstybės.

T. Pirmaitienė tikina, kad širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija ketina kreiptis į šalies politikus ir prašyti jų, planuojant sveikatos sektoriaus biudžetą, skirti lėšų specializuotai priežiūrai, naujos kartos vaistų kompensavimui. „Širdies nepakankamumu sergantiems pacientams vaistai gali padovanoti rytojų, nes juos vartojant reikšmingai pailgėja gyvenimo trukmė, pagerėja gyvenimo kokybė, sumažėja simptomų progresavimas ir pagerėja fizinio krūvio tolerancija. Artimiausiu metu Sveikatos apsaugos ministerijai bus įteikta asociacijos organizuoto renginio metu pacientų pasirašyta deklaracija dėl širdies nepakankamumo gydymo Lietuvoje. Taip siekiama padėti tūkstančiams širdies nepakankamumu sergančių ligonių Lietuvoje gauti visapusišką priežiūrą ir pagalbą, inovatyvų gydymą, o taip pat skatiname parengti išsamų planą, kuris pagerintų širdies nepakankamumu sergančiųjų situaciją ir padėtų kelti medikų ir visuomenės informuotumą“, - pasakoja Lietuvos širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos prezidentė.

Nors širdies nepakankamumas yra neišgydomas, tačiau daugelio pacientų gyvenimo kokybė gali pagerėti, o numatoma gyvenimo trukmė pailgėti, jei jie bus efektyviai gydomi ir vykdys medikų nurodymus.

Širdies nepakankamumas gresia 1 iš 5 žmonių, peržengusių keturiasdešimtmetį. Sergant šia liga pasireiškia tokie simptomai, kaip dusulys, kulkšnių tinimas, oro trūkumas, nuovargis. Pastarasis iš pradžių pasireiškia fizinio krūvio metu, o vėliau ir esant ramybės būsenai. Į ligoninę sergantieji dažnai patenka dėl stipraus dusulio, kūno patinimų. Po kiekvienos hospitalizacijos širdies ir kitų organų būklė pablogėja, o išgyvenimas trumpėja.

Daugiau informacijos apie širdies nepakankamumą rasite šiame interneto tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)