Į DELFI redakciją kreipėsi sunerimęs dviejų vaikų tėvas Tomas, kurio teigimu, Vilniaus darželyje-lopšelyje „Jurginėlis“ chaosas dėl mirusio vaiko.

„Žinau tik tiek, kad mirė vienos mergaitės broliukas, visi išsigandę. Dabar ir aš vykstu iš darbo atsiimti savo vaiko. Labai nerimauju, nes antras mano vaikas naktį irgi karščiavo“, - sakė vyriškis.

Tokią informaciją jis rado nuvykęs į ugdymo įstaigą:

plakatas darželyje

Šio darželio sveikatos priežiūros specialistas Aleksandr Ravluškevič DELFI patvirtino apie nelaimę.

„Žinau nelabai daug. Nelaimė įvyko lyg ir šiandien. Berniukas buvo labai mažas. Jo sesutė lankė mūsų darželį. Dauguma vaikų pasiimti namo, patalpose visur vykdoma dezinfekcija“, - sakė darželio darbuotojas.

Vilniaus Visuomenės sveikatos centro (VSC) Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė DELFI sakė dar negalinti patvirtinti, kad vaikas mirė dėl meningokoko infekcijos, tačiau taip įtariama.

„Dar negavome tikslaus galutinės diagnozės atsakymo iš ligoninės. Berniukas buvo 7 mėnesių. Viskas įvyko vakar – pakliuvo į ligoninę ir tą pačią dieną mirė. Mes tik gavome pranešimą apie mirties atvejį, įtariant meningokokinę infekciją. Patvirtinimo dar neturime, serologiniai ir mikrobiologiniai tyrimai paimti, atsakymai bus vėliau“, - sakė G. Aleksienė.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)

Meningokoko infekcija galima užsikrėsti oro lašeliniu būdu artimai bendraujant su infekuotais sergančiais asmenimis arba sveikais bakterijų nešiotojais. Infekcijos šaltinis gali būti tik žmogus, sergantis generalizuota arba nazofaringitine forma ir bakterijų nešiotojai. Sergantis žmogus yra gerokai pavojingesnis negu bakterijų nešiotojas, nes išskiria virulentiškesnius sukėlėjus. MI serga įvairaus amžiaus žmonės, dažniausiai vaikai. Didesnis sergamumas stebimas vaikų, jaunesnių nei 5 m. ir paauglių tarpe. Lengva nazofaringito forma sergantys asmenys sukėlėjus nešioja iki 2-3 savaičių.

Lietuvoje skiepijimai nuo B grupės meningokokinės infekcijos pradėti 2014 metais, tuomet tėvų ar globėjų lėšomis paskiepyti 338 vaikai, o 2015 metais paskiepyti 1042 vaikai.

Užsikrečiama artimai bendraujant

NVSC Vilniaus departamentas informuoja, kad meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų.

Meningokoko bakterijos plinta artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju dažniausiai šaltuoju sezonu: žiemos-pavasario mėnesiais. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių, o imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Inkubacinis periodas svyruoja nuo 1 iki 10 dienų (vidutiniškai 3-4 dienos). Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Nepaisant to, kad meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu, ji oru neplinta taip greitai kaip kitos infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas. Meningokokai mažai atsparūs išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių.

Svarbiausi dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam:

1. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį).
2. Ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.
3. Chemoprofilaktika – antibiotikai, skiriami meningokokinės infekcijos židiniuose tik artimai bendravusiems su ligoniu asmenims, t. y. šeimos nariams, asmenims, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, turėjusiems artimą kontaktą (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku ir pan.).
4. Chemoprofilaktika neskiriama asmenims, kurie neturėjo artimo sąlyčio su sergančiuoju arba turėjo artimą sąlytį su sergančiuoju prieš 10 ir daugiau dienų.
5. Pagrindinė šios infekcijos profilaktikos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Vakcina valstybės lėšomis nėra kompensuojama. Tėvams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.
6. Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija – labai neatspari aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnu būdu.

NVSC Vilniaus departamento duomenimis, 2016 m. Vilniaus apskrityje nustatyta 40 meningokokinės infekcijos atvejų, 62,5 proc. jų sudaro vaikai nuo 0 iki 17 m. amžiaus. 2015 m. Vilniaus apskrityje meningokokine infekcija sirgo 40 asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)