Kasos vėžys Didžiojoje Britanijoje iki 2026 metų taps ketvirta mirtiniausia vėžio forma, nes dėl vėlyvos diagnozės daugeliui bus per vėlu atlikti gyvybę išgelbėsiančią operaciją, skelbia „The Daily Mail“.

Specialistai skaičiuoja, kad iki 2026 metų nuo šio vėžio vien tik Didžiojoje Britanijoje kasmet mirs 11 tūkst. 279 žmonės, o tai yra 28 proc. daugiau nei 2014 metais. Dėl to kasos vėžys taps ketvirtu didžiausiu žudiku po plaučių, žarnyno ir prostatos vėžio, skelbia organizacija „Pancreatic Cancer UK“.

Medicinos pažangos gydant šį vėžį stoka reikš, kad daugumai pacientų ši liga bus diagnozuota per vėlai, tad jiems atlikti gyvybę išgelbėsiančią operaciją bus jau per vėlu. Šiuo metu tik aštuoniems procentams pacientų kasos vėžys nustatomas pakankamai anksti, kad jiems būtų galima atlikti operaciją.

O bėda yra ta, kad kasos vėžio simptomai ankstyvoje stadijoje yra labai neaiškūs – skauda nugarą arba netikėtai krenta svoris – ir žmonės tiesiog nesikreipia į medikus. O jeigu vėžys diagnozuojamas ankstyvoje stadijoje, iki ketvirčio žmonių gali išgyventi penkerius metus ir daugiau.

Jeigu kasos vėžys išplito į šalia esančius audinius, daugelis žmonių neišgyvena ir šešių mėnesių, rodo statistika. Didžiojoje Britanijoje kasmet diagnozuojama maždaug 10 tūkst. kasos vėžio atvejų. O Jungtinėse Valstijoje tokių atvejų būna penkis kartus daugiau.

„Pancreatic Cancer UK“ ragina didina finansavimą moksliniams tyrimams, kurie padėtų pažaboti kasos vėžį.

„Ši baisi liga per mažiau nei dešimt metų taps viena iš keturių mirtiniausių vėžio formų, nes mes nesame padarę jokios rimtos pažangos ieškant ankstybos diagnostikos metodo, kurio taip reikia, kad suteiktume pacientams ir jų šeimoms daugiau brangaus laiko praleisti kartu“, – sakė šios organizacijos vadovas Alexas Fordas.

Kas yra kasos vėžys?

Kasos vėžys yra nenormalus ir nekontroliuojamas ląstelių dauginimasis kasoje – didelėje liaukoje mūsų virškinimo sistemoje. Daugiau nei pusėje atvejų šis vėžys diagnozuojamas vyresniems nei 75 metų asmenimis. Vienu iš dešimties atveju liga yra paveldima.

Tarp kitų veiksnių, prisidedančių prie kasos vėžio išsivystymo, minimi amžius, rūkymas ir kitos sveikatos būklės, įskaitant diabetą. Kasos vėžį sunku gydyti, nes ankstyvoje stadijoje beveik nepasireiškia jokių simptomų, todėl jis dažnai nustatomas jau gana pažengusioje stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)