Tačiau tokią būklę sunku diagnozuoti ir gydyti, sako gydytojas Michaelas Mosley. Jis sakė neseniai sulaukęs elektroninio laiško iš žmogaus, kuris manęs klausė, ar negali būti tai, jog mano skydliaukės veikla yra sutrikusi. Ir to priežastis yra ta, kad tas žmogus matė mane kalbantį per televiziją ir pastebėjo, kad mano antakiai yra reti, o tai yra vienas iš tokio sutrikimo simptomų.

Tiesa, M. Mosley nepasireiškė kiti šio sindromo simptomai: svorio augimas, nuovargis ir jautrumas šalčiui, todėl jis nusprendė nesitirti. Tačiau ką daryti, jeigu manote, kad jūsų skydliaukės veikla gali būti sutrikusi? Siekdamas tai išsiaiškinti, jis pasikalbėjo su buvusiu Didžiosios Britanijos skydliaukės asociacijos prezidentu mokslų daktaru Anthony Toftu.

A. Toftas skydliaukę palygino su greičio pedalu automobilyje. Ji gamina hormonus, kurie kontroliuoja energijos balansą jūsų kūne. Jeigu skydliaukė nepakankamai gerai veikia, medžiagų apykaita yra lėtesnė, nei turėtų būti. Tai reiškia, kad galite priaugti svorio. Taip pat žmogus tampa itin jautrus temperatūros pokyčiams, jam trūksta energijos, kankina vidurių užkietėjimas, prasta nuotaika. Žmogui taip pat gali būti sunku susikoncentruoti, galvoje būna tarsi „rūkas“.

Skydliaukė yra kaklo priekinėje dalyje, žemiau gerklų. Kai kurie žmonės ją tikrina tiesiog žiūrėdami į veidrodį ir vertindami kaklą, ar ryjant nematyti guzo.

Pagrindiniai hormonai, susiję su skydliaukės veikla, yra TSH, T4 ir T3. TSH hormoną išskiria hipofizis, kuris nurodo skydliaukei veikti. Reaguodama į šį hormoną skydliaukė turėtų gaminti hormonus T4 ir T3. T4 žmogaus kūne virsta T3, aktyviu hormonu, kuris skatina ląstelių veiklą.

Jeigu jums pasireiškia hipotiroidizmo simptomai, tuomet gydytojas greičiausiai lieps ištirti jūsų kraują, kad pažiūrėtų, ar TSH lygis nėra per didelis, o T4 – per mažas.

Jeigu TSH lygis yra didesnis už normą, tai rodo, kad hipofizis itin aktyviai veikia ir nurodo skydliaukei gaminti daugiau T4 hormono, tačiau skydliaukė „neklauso“. Tuomet hipofizis toliau didina HTS lygį, tačiau T4 lygis išlieka mažas.

Taigi, jeigu jūsų TSH rezultatas yra per didelis, o T4 – per mažas, jūsų organizmas sako „Man reikia daugiau skydliaukės hormono!“, tačiau skydliaukė „negirdi“, kas jei sakoma. Ir to rezultatas – hipotiroidizmas.

Tokiu atveju pacientams dažnai skiriama levotiroksino. Simptomai išnyksta, ir pacientai yra patenkinti. Tad jeigu viskas yra taip paprasta, kodėl daugelyje forumų žmonės skundžiasi?

Viena iš problemų, susijusių su kraujo tyrimais, yra ta, kad nėra standartinių tarptautinių normų. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje kartelė užkelta aukščiau nei daugelyje kitų šalių.

„Jeigu T4 yra priartėjęs prie žemutinės normos ribos, o TSH – prie viršutinės normos ribos, tuomet tai yra įtartina. Tai ne visuomet sukelia gydytojui įtarimą, tačiau turėtų“, – sakė dr. A. Toftas.

Jam taip pat kelia nerimą tai, kad kai bendrosios praktikos gydytojas diagnozuoja sulėtėjusią skydliaukės veiklą, pacientams beveik visada skiriama sintetinė T4 versija. Dažniausiai ji suveikia, tačiau kai kuriais atvejais simptomai neišnyksta. Taip gali būti todėl, kad kai kurių pacientų atveju problema yra ne sulėtėjusi skydliaukės funkcija, bet tai, kad jų organizmas negali pakankamai T4 hormono paversti aktyviu hormonu T3.

Vienas iš sprendimo būdų būtų vartoti T3 hormono tablečių. Tačiau šiuo atveju kyla kainos klausimas. „T3 kaina pastaruoju metu neįtikėtinai išaugo. Dabar tablečių kiekio dviem mėnesiams kaina siekia maždaug 300 svarų, nors jas pagaminti kainuoja centus.“

Šiek tik pigesnė alternatyva – iš karvių ir kiaulių hipofizių pagaminti hormonų papildai. Jų sudėtyje yra ir T3, ir T4, ir vis daugiau ekspertų ragina skirti jų pacientams, kurie prastai reaguoja vien tik į T4.

„Manau, kad po kurio laiko taip ir bus daroma. Šiuo metu pagrindinė problema yra ta, kad įrodymai nėra pakankamai tvirti, ir praeis nemažai laiko, kol jų gausime“, – sakė gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)