Tačiau Romoje viena medikų grupė išgelbėjo mažiausiai 20 žydų nuo baisaus likimo jiems diagnozuodami „sindromą K“ – mirtiną, subjaurojantį ir baisiausiai užkrečiamą, rašo „Quartz“.

450 metų veikianti Fatebenefratelli ligoninė yra įsikūrusi mažytėje salelėje per Romą tekančios Tibro upės viduryje, netoli žydų geto. Kai naciai įsiveržė į šį rajoną 1943 metų spalio 16 d., nedidelė grupė žydų pasislėpė šioje katalikiškoje ligoninėje, kur jiems labai greitai buvo diagnozuotas „sindromas K“.

Ši liga nebuvo aprašyta jokiuose medicinos vadovėliuose. Iš tiesų tokios ligos iš viso nebuvo. Tai buvo kodinis pavadinimas, kurį gydytojas ir antifašistinis aktyvistas Adriano Ossicini sugalvojo norėdamas atskirti tikrus ligonius nuo sveikų besislapstančiųjų.

Išgalvota liga buvo labai baisiai vaizduojama. „Sindromas K“ užrašu pažymėtose palatose pacientai turėjo atrodyti labai užkrečiami, kad naciai nenorėtų į jas įeiti. Žydų vaikams buvo nurodyta kosėti imituojant tuberkuliozę, kai ligoninėje vaikščiojo nacių kariai.

„Naciai manė, kad tai vėžys ar tuberkuliozė, ir bėgo kaip zuikiai“, – 2004 metais BBC televizijai sakė žydų gydytojas Vittorio Sacerdoti, toje ligoninėje dirbęs išgalvotu vardu. O kitas gydytojas, prisidėjęs prie šio gyvybių išgelbėjusio melo, buvo Giovani Borromeo, kuris vėliau buvo pripažintas pasaulio tautų teisuoliu.

Birželio 21 d. Fatebenefratelli ligoninė JAV fondo „Raoul Wallenberg Foundation“ buvo pagerbta už tai, kad buvo „gyvenimo namais“ Holokausto metu. Tą progą 96 metų A. Ossicini davė interviu italų laikraščiui „La Stampa“ ir papasakojo apie „sindromą K“.

„Pacientų kortelėse buvo nurodomas „sindromas K“ siekiant nurodyti, kad tai buvo nesergantis žmogus, o žydas. Mes sukūrėme tokias korteles žydų žmonėms, tarsi jie buvo paprasti pacientai. ... Tai buvo mano mintis pavadinti šią „ligą“ „sindromu K“, pagal Kesserlingo ar Kapplerio pavardę“, – pasakojo medikas.

Albertas Kesserlingas buvo vokiečių vadas, kuris buvo atsakingas už Romos okupaciją. O SS vadovas Herbertas Kappleris buvo paskirtas miesto policijos vadovu ir vėliau surengė Ardeatine skerdynes – masines Italijos žydų ir politinių kalinių žudynes 1944 metais.

„Iš savo patirties išmokau, kad privalome ginti ne savo interesus, bet principus, – sakė A. Ossicini. – Visa kita yra gėda.“

Italijos žydų bendruomenė yra viena seniausių Europoje, yra „sindromo K“ legenda parodo, ko ėmėsi paprasti italai, kad išgelbėtų savo tėvynainių gyvybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)