Skausmas nugaroje gali kilti dėl įvairiausių priežasčių: pasislinkusių stuburo slankstelių, stenozės, išvaržos ir netgi patempto raumens. Prie skausmo neretai prisideda ir anksčiau patirtos traumos.

Maždaug 85 proc. atvejų sunku nustatyti, kodėl skauda nugarą, o skausmo detalių kartais negali išsiaiškinti ir modernioji medicina.

Ekspertai teigia, kad nugaros skausmas trunka daugiausiai mėnesį, o ūmus – ilgiau.

Dažniausiai ūmus nugaros skausmas yra negydomas, tačiau lėtiniam skausmui gydyti prireikia įvairių testų ir vaistų.

Beveik visi žmonės yra jautę nugaros ir kaklo skausmus ar bent sustingusius tų vietų raumenis. Tuo metu galva atrodo sunkesnė, kaklas silpnesnis, o raumenys – įsitempę.

Skausmą blogina prasta laikysena, sunkių svorių nešiojamas ar kilnojimas.

Skausmo mažinimo patarimai

Ilgi periodai, praleisti sėdint, reiškia, kad silpnėja juosmens raumenys. Ekspertai pataria atsistoti ir šiek tiek pajudėti bent 10 minučių per valandą. Taip pat svarbu atlikti nugarai skirtus pratimus – net jeigu jie ir yra gan paprasti.

Jeigu jaučiate lėtinį skausmą, problema gali būti ne tik jumyse, bet ir aplinkoje. Pavyzdžiui, užtikrinkite, ar jūsų čiužinys – ne per senas, neišgulėtas. Ekspertai taip pat pataria vengti miegojimo ant pilvo, nes tai nugaros skausmą tik sustiprina.

Taip pat patariama dažniau eiti pasivaikščioti ar pabėgioti, atlikti tempimo pratimus.

Turbūt dažnai girdėtas, tačiau nepaneigiamai naudingas patarimas, – nekelkite sunkių svorių nugara. Net jeigu tai yra paprasčiausias pirkinių krepšys – atsitūpkite ir juos kelkite, naudodami šlaunų raumenis.

Sunkių daiktų kilnojimas gali privesti iki traumų, o ekspertai pataria visuomet bent šiek tiek sulenkti kelius.

Nugaros skausmas, perėjęs į kaklą

Pečiai yra viena pagrindinių kūno vietų, kuri dalyvauja daugelyje judesių. Kadangi jie yra itin lankstūs ir dideli, jie taip pat yra ir lengviau pažeidžiami.

Skausmas pečiuose gali kilti dėl:

- nestabilių sąnarių,
- tempimo,
- rankos kaulo skilimo,
- pečio išnirimo traumos.

Kaklo skausmas taip pat gali būti ūmus ir lėtinis. Ūmus skausmas tęstis gali iki 12 savaičių, o lėtinis – ilgiau nei tiek.

Skausmas gali kilti dėl įvairių priežasčių, tarp kurių:

- pažeistas ar patemptas kaklas,
- prasta laikysena sėdint ar vaikštant,
- stresas,
- sėdimas darbas,
- prasta miego poza ir kt.

Kaip skausmą sumažinti namuose?

Ant vietų, kurias skauda, namuose dėkite karštus ir šaltus kompresus. Tai stenkitės kartoti kas 2-3 valandas, jeigu įmanoma. Įsitikinkite, kad kompresai bent trumpam laikui sumažina skausmą.

Atlikite kelis skausmą mažinančius pratimus. Stenkitės juos daryti kasdien ir kiek įmanoma daugiau judinkite kaklą. Lėtinio skausmo mažinimui pratimus galite atlikti specialiai koncentruodamiesi į kaklą.

Su skausmu gali padėti ir masažai. Jeigu negalite apsilankyti pas profesionalą, pasistenkite bent šiokį tokį masažą atlikti patys sau.

Pakeiskite arba miego pozą, arba pagalvę. Pagalvės su plunksnomis yra minkštesnės ir švelnesnės, o ekspertai pataria pabandyti ir viskoelastinę, prie kaklo ir galvos formos prisitaikančią pagalvę.

Bet kokiu atveju, po tam tikro laiko pagalves keisti yra būtina – atsisakykite senų, ilgai naudotų pagalvių. Ypač tų, kurios yra kietos ir aukštos, nes jos nėra linkę prisitaikyti prie kaklo formos ir dažnai gali sukelti kaklo sustingimą.

Stenkitės atsikratyti streso – neretam padeda jogos pratimai, meditacija ar netgi lengvas sportas.