Kai pirmą kartą išgirdo pavadinimą opinis kolitas, pamanė, kad jis skamba kaip tikrų tikriausias atsisveikinimas su bet kokiu socialiniu gyvenimu. Iš pradžių ir buvo panašiai.

Ligos paūmėjimo tarpsniais negalavimas į tualetą jauną vyrą gindavo mažiausiai 17 kartų per dieną. Jis neteko 12 kilogramų, organizmas nepasisavindavo maistingųjų medžiagų, silpo imunitetas, tapo nepakeliamai sunku susikaupti per paskaitas.

Iš pirmo žvilgsnio jaunas vyras atrodė gana sveikas, tačiau jį pažįstantys žmonės puikiai žinojo, kad kiekvieną diena jam tikrų tikriausias iššūkis. Kiekviena išvyka buvo kruopščiai planuojama – Simonas turėjo būti tikras, kad netoliese, esant reikalui, ras tualetą.

Nepaisant to, kad pastaruoju metu socialinėje žiniasklaidoje bandoma atkreipti dėmesį į tokius varginančius negalavimus kaip Krono liga ar dirgliosios žarnos sindromas, jie vis dar laikomi tema, kuria vengiama kalbėti.

Neseniai buvo pristatytas naujas negalią žymintis ženklas, primenantis tą, kuriame vaizduojamas neįgaliojo vežimėlis, tačiau šiame – paprasti moters ir vyro simboliai. Svarbiausias šiuo atveju prierašas: „Ne kiekvieną negalią galima pamatyti“.

Simonas prisimena, kad iš pradžių buvo labai sunku atlaikyti smerkiančius žvilgsnius, kai naudojosi neįgaliesiems skirta infrastuktūra, tačiau tvirtina tiesiog neturėjęs kito pasirinkimo. Jis prisimena, kaip jį, norėjusį pasinaudoti žmonėms su negalia skirtu tualetu, prekybos centre smerkė aplinkiniai. Kaip šiandien prisimena ir tualete neįgaliesiems sutiktą pyktelėjusį pagyvenusį vyrą ir jo mestą kandžią pastabą: „Šie tualetai skirti tokiems kaip aš“. Tuo metu jaunuoliui pritrūko drąsos pakovoti už save.

Štai kodėl tokie reikalingi nauji ženklai, padedantys tiems, kurie išoriškai ir atrodo sveiki, tačiau iš tikrųjų turi rimtų sveikatos problemų.

Šiuo metu Simono būklė stabilizavosi, jau keleri metai jam nereikia kas valandą lakstyti į tualetą, tačiau problema niekur nedingo. Kartais negalios plika akimi įžiūrėti tiesiog neįmanoma.

Opinis kolitas – tai dėl nežinomų priežasčių atsiradęs lėtinis storosios žarnos uždegimas. Simptomai: tuštinimasis su krauju ir gleivėmis, pilvo skausmas, karščiavimas, pykinimas, vėmimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)