Viena pacientė, kuri tikėjo, kad jis gali ją išgydyti nuo vėžio, mokėjo jam tūkstančius dolerių už jo taikomą gydymą natrio bikarbonatu. Britų kariuomenės kariškei Naimai Houder-Mohammed jis leido injekcijas su paprasčiausia geriamąja soda.

2009 m. gegužės mėnesį Naima Houder-Mohammed buvo paskirta britų kariuomenės kapitone. Tačiau po metų nutiko tragedija – Naimai buvo diagnozuotas krūties vėžys. Moteris gydėsi ir po kurio laiko paaiškėjo, kad vėžio nebeliko. Bet 2012 metais piktybinė liga sugrįžo. Naimos būklė buvo tokia sunki, kad jai buvo pasiūlyta pasiieškoti priešmirtinės pagalbos slaugos namų.

„Ji nenorėjo pripažinti, kad tai pabaiga“, – prisimena moters draugė ir buvusi kolegė Afzal Amin.

„Naima buvo kovotoja. Ji dėjo visas įmanomas pastangas, kad pakliūtų į Karališkąją karo akademiją, o įstojusi, iš visų jėgų stengėsi joje išsilaikyti. Taip pat ji elgėsi visose gyvenimo srityse. Tad liga buvo dar viena kova ilgame jos pergalių sąraše.“

Kadangi medikai jai nebesiūlė didelio pasirinkimo, Naima ėmėsi ieškoti išeities internete. Beieškodama galimų gydymo būdų, ji atrado dr. Robertą O. Youngą, rašantį apie alternatyvų gydymą ir vėžiu sergantiems pacientams internetu pardavinėjantį viltį.

Naima ėmė su juo susirašinėti internetu. Jų susirašinėjimas atskleidžia, kaip pasitelkus pseudo mokslą galima manipuliuoti pažeidžiamais asmenimis.

R. O. Youngas yra parašęs seriją knygų, pavadintų „pH Miracle“ („pH stebuklas“), ir visame pasaulyje pardavęs jų apie keturis milijonus kopijų.

Savo knygose jis išsamiai išdėsto savo „šarminį požiūrį“ į mitybą ir sveikatą, kuris padarė įtaką daugeliui kitų mitybos temomis rašančių autorių ir ekspertų, pavyzdžiui, Natashai Corrett, kurios prekės ženklas „Honestly Healthy“ taip pat skatina šarminę dietą.

Natasha Corrett

Įvade į savo knygą „Honestly Healthy Cleanse“, autorė rašo, kad ligos kyla dėl rūgštinės terpės organizme, dėl kurios taip pat pasireiškia tokie „kasdieniai simptomai“, kaip spuoguotumas, išsausėjusi oda ir dujų susikaupimas, taip pat ir rimtesnių ligų – vėžio, diabeto, širdies ligų ir nutukimo – simptomai.

Pasak N. Corrett, R. O. Youngas atrado, kad valgant augalinį maistą ir vengiant apdorotų produktų, galima išsigydyti mirtinas ligas.

Ji pabrėžia, kad jo prielaidų medicinos pramonė nepripažįsta ko gero todėl, kad jei gydytojai sunkiai sergančius pacientus gydytų daržovėmis, didžiosios farmacinės bendrovės netektų pelno.

Viename iš laiškų, kurį R. O. Youngas parašė Naimai 2012 m. liepą, jis jai pataria taip pakoreguoti savo kasdienę mitybą, kad joje būtų labai daug šarminių produktų. Jis rašo: „Rekomenduočiau praeiti gydymo programą, kuri trunka bent 8 – 12 savaičių. Lengva nebus, bet būsite aplinkoje, kurioje jums bus suteikta visa reikalinga pagalba.“

Naima ėmė rinkti gydymui reikalingus pinigus – viename laiške R. O. Youngas užsiminė apie 3 tūkst. dolerių (apytikriai 2,81 tūkst. EUR) sumą per dieną.

Naimos šeima atidavė visas santaupas, organizavo lėšų rinkimo akcijas ir su labdaros organizacijos pagalba sugebėjo surinkti tūkstančius svarų, kad tik ji galėtų gydytis pas R. O. Youngą.

Tačiau gydymo rezultatai nebuvo tokie, kokių ji tikėjosi.

Vieną saulėtą Kalifornijos rytą mes nuvykome už San Diego aplankyti R. O. Youngo. Pasukus į Rojaus kalno kelią, sudžiūvusią auksinę žolę pakeitė avokadų giraitės ir mes atvykome į milijonieriaus rojų, pavadintą „pH stebuklo ranča“.

R. O. Youngas pakvietė mus į vidų, ir mes pastebėjome tuščią sferinį žuvų akvariumą, įmūrytą į sieną, skiriančią gyvenamąją zoną nuo virtuvės.

Pastebėjęs mūsų susidomėjimą, jis ėmė pasakoti apie savo „šarminį“ požiūrį į pasaulį, pradėjęs nuo vadinamosios „žuvų indo“ metaforos. „Kai žuvis suserga – ką mes darome? Gydome žuvį ar pakeičiame vandenį?“

Jis tęsė: „Žmogaus organizmas sukurtas kaip šarminis, tik esant tokiai terpei mes galime išlikti sveiki.“

Mūsų kraujo pH yra 7.4, tai yra, šiek tiek šarminė, tad R. O. Youngas iš dalies yra teisus – nors kai kurios mūsų kūno dalys, pavyzdžiui, skrandis, funkcionuoja visai kitokioje terpėje. Tačiau tolesnė jo „šarminio gyvenimo“ vizija yra visiška fantazija. R. O. Youngas mano, kad norėdami išlaikyti tinkamą rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, mes turime valgyti „šarminį“ maistą.

Didžiausia šios teorijos problema yra ta, kad ji neatsižvelgia į tai, kad skrandžio terpės pH yra 1,5 – tai didžiausias rūgštingumas mūsų organizme. Todėl kad ir ką mes suvalgytume, nepriklausomai nuo pH lygio, skrandyje ir žarnyne tai tampa rūgštinga.

Be to, maistas į šarminį ir rūgštinį skirstomas nesilaikant nuoseklių taisyklių – pavyzdžiui, tam tikri citrusiniai vaisiai (kuriuose yra citrinų rūgšties), laikomi šarminiais.

Taisyklę, teigiančią, kad rūgštingumas yra blogai, o šarmingumas – gerai, R. O. Youngas taiko ne tik maistui. Jis pasakė: „Visų ligų ir negalavimų galima išvengti, sureguliavus subtilų organizmo skysčių pH balansą.“ Jo manymu, kai kraujas tampa rūgštiniu, nutinka negeras dalykas – kraujo ląstelės transformuojasi į bakterijas (šis fenomenas vadinamas pleomorfizmu) todėl mes ir susergame. Tokia teorija nesutampa su jokiais moksliniais aiškinimais. Kai tai jam nurodėme, jis nesutiko ir paaiškino labai paprastai: „Mikroorganizmai tėra biologiškai pakitusi gyvūnų, žmonių ar augalų materija. Jie atsiranda tokiu būdu.“

Atomazga

Didžiausia problema ta, kad kadangi R. O. Youngas mano, kad ligas sukelia rūgštinė terpė, jis teigia, kad jas gydo šarminė terpė, ir šį požiūrį jis pagrindžia minėta žuvų indo metafora: mes negydome žuvų, bet pakeičiame jų aplinką.

Kai R. O. Youngas pasakė Naimai, kad ji bus gydoma tinkamoje aplinkoje, jis turėjo omenyje savo „pH stebuklo rančą“, kurioje įrengta „klinika“ vėžiu sergantiems pacientams.

R. O. Youngas patikslino, kad terminą „vėžinis“ jis naudoja kaip būdvardį, apibūdinantį rūgštinę terpę. Nuo 2005 metų jo rančoje po kelis mėnesius gyveno daugiau nei 80 mirtinų ligonių. Jie buvo gydomi intraveninėmis injekcijomis su šarminiu natrio bikarbinato (paprastos geriamosios sodos) tirpalu. Būtent tokiai „gydymo programai“ Naima iš paskutiniųjų rinko lėšas.

Jo įtaiga ją paveikė. Viename iš laiškų Naima jam rašo: „Po kelių mėnesių aš visiškai pasveiksiu.“
Pasak jos draugės A. Amin, Naima neabejojo, kad sutelkusi visą valią ir atsidavusi šiai terapijai, ji pasveiks. Moteris visą laiką tikėjo, kad jai bus geriau.

R. O. Youngui užsiminėme, kad mirtinai sergantis žmogus, toks kaip Naima, yra pažeidžiamas, nes yra pasiruošęs padaryti viską, bet ką, kad tik išgytų.

Jis atsakė: „Bet aš jai nieko nepardavinėjau... Aš jos neverčiau čia atvykti, tai buvo jos sprendimas.“

Tačiau viename laiške R. O. Youngas primygtinai reikalauja, kad Naima susimokėtų už gydymą prieš sėsdama į lėktuvą.

Iš viso Naima ir jos šeima už gydymą R. O. Youngui sumokėjo daugiau nei 77 tūkst. dolerių (apytikriai 72,18 tūkst. EUR).

R. O. Youngas pasakė: „Man reikia mokėti gydytojams ir žmonėms, kurie daro masažus ir kitas procedūras, bet aš jai pasakiau geriausią įmanomą kainą.“

Nėra jokių įrodymų, kad šarminio tirpalo injekcijos veiksmingos nuo vėžio. Kai užsiminėme apie tai R. O. Youngui, jis pasakė: „Šiuos dalykus reikia tirti.“

Po trijų mėnesių, praleistų R. O. Youngo įstaigoje, moters būklė pablogėjo ir ji buvo nugabenta į ligoninę Didžiojoje Britanijoje. Naima mirė artimųjų apsupty. Jai tebuvo 27 m.

Afzal Amin pasakė: „Jie jaučiasi išduoti. Pasibaisėtina, kad kažkas gali išnaudoti pažeidžiamus žmones dėl pinigų. Manau, Naimos artimiesiems tai ir yra baisiausia – žinojimas, kad dėl tokio pigaus dalyko kaip pinigai griaunami žmonių gyvenimai.“

R. O. Youngo veikla patraukė pareigūnų dėmesį.

2011 m. Kalifornijoje buvo pradėtas slaptas jo veiklos tyrimas po to, kai ten gydyta moteris jį apskundė. Tyrėjai rado 15-os rančoje gydytų pacientų prognozes – nė viena iš jų nepasiteisino, nes visi pacientai mirė. Viena pacientė, Genia Vanderhaeghen, gydymo rančoje metu mirė nuo stazinio širdies nepakankamumo (kai aplink širdį susikaupia skysčiai). R. O. Youngas pareiškė, kad tuo metu rančoje jo nebuvo.

Sąskaitoje faktūroje nurodyta, kad per 31 dieną moteriai buvo sulašintos 33 natrio bikarbonato lašelinės, kurių kiekviena pacientei kainavo 550 dolerių (apytikriai 515 EUR).

Pernai R. O. Youngui buvo pateikti du kaltinimai dėl medicininės veiklos vykdymo neturint licencijos, o dabar jam gresia iki trejų metų kalėjimo.

Teisme paaiškėjo, kad jis nėra baigęs jokių medicinos mokslų, o phD diplomą neteisėtai nusipirko.

Mes jo paklausėme ar jis gailisi dėl to, ką padarė. Jis atsakė: „Nesigailiu dėl to, kad mano propaguojama šarminės mitybos programa padėjo tūkstančiams, jei ne milijonams žmonių.“

Paprašėme Natashos Corrett pakomentuoti R. O. Youngo įtaką. Ji atsakė: „Mes tikime, kad mūsų organizmas turi gauti sveikas ir maistingas medžiagas, bet taip pat neabejojame, kad gyvenime labai svarbus saikas.“

Intriguojanti teorija prasilenkia su realybe

Apie gydymą soda rašė ir DELFI. 2011 m. publikacije leidinyje „Onkologo puslapiai“, Nacionalinio vėžio instituto Imunologijos laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas Marius Strioga aprašė šios beprotybės ištakas bei iki šiol dirbantį, labai prieštaringai vertinamą metodo pradininką.

Italų gydytojas dr. Tulio Simončini (Tullio Simoncini) teigia, kad vėžys – tai sunki grybelinė infekcija, sukelta Candida albicans mielių. Pagal jo „teoriją“ bet kuris organizme esantis piktybinis navikas yra „kietas pūlinys“, kurį sudaro šerdis (C. albicans kolonija) ir apie ją susidaręs apsauginis apvalkalas, kurį formuoja imuninės sistemos ląstelės bei jų aktyvintos pažeisto organo ląstelės. Pasak dr. Simončini, ilgainiui audinys „pavargsta“ kovoti su nuolatine C. albicans infekcija ir dėl šio „perkrovimo“ apsauginį apvalkalą sudarančios ląstelės jau būna nediferencijuotos (paprastai tariant, nesubrendusios, nepanašios į sveikam audiniui būdingas ląsteles).

Ši teorija teigia, kad nuolat organizme gyvenantis grybelis gali piktybiškai išvešėti (t. y. sudaryti vėžį) tik esant nusilpusiai imuninei sistemai, kuri nesugeba kontroliuoti grybelio veiklos. Taip į vėžio kilmė interpretuoja T. Simončini.

Apie tai, kad dr. Simončini siūloma teorija gal ir intriguojanti, tačiau visiškai prasilenkianti su realybe - skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)