Skelbiama, kad demokratų partijos kandidatė iš ceremonijos išvyko nesulaukusi jos pabaigos, nes ėmė varginti karštis, teigiama politikės atstovo spaudai Nicko Merrillio pareiškime. Skelbiama, kad H. Clinton beveik dvi valandas ilsėjosi dukters bute. Vėl viešumoje ji pasirodė apie vidurdienį, pamojo praeiviams, o žurnalistus patikino besijaučianti „puikiai“.

Incidentas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Respublikonų partijos atstovai ėmėsi viešai svarstyti, kad H. Clinton kosčiojimas gali būti rimtų sveikatos problemų ženklas. Pačios politikės rinkimų štabo atstovai tvirtina, kad vienintelė rimtesnė demokratę kankinanti sveikatos bėda - paprasčiausia sezoninė alergija.

Paaiškėjo, kad H. Clinton kosulys visgi nesusijęs su ją varginančia alergija. Penktadienį ją apžiūrėję medikai diagnozavo plaučių uždegimą. Politikei skirta antibiotikų, medikai patarė daug ilsėtis ir pakoreguoti įtemptą dienotvarkę. Kalbant apie incidentą minėjime, akivaizdu, kad politikei pritrūko skysčių ir buvo per karšta. „Ką tik ją apžiūrėjau.

Politikė gauna pakankamai skysčių ir jau sveiksta“, – sekmadienį išplatintame pareiškime teigia politikos asmeninė jos gydytoja Lisa Bardack.

Nuo sezoninės alergijos žiedadulkėms iki skydliaukės hipofunkcijos – ką turėtume žinoti apie 68 metų JAV Demokratų partijos lyderės sveikatą.

Medicininės patikros ir jų rezultatai

H. Clinton diagnozuotas plaučių uždegimas nepaneigia fakto, kad politikės dienotvarkė jau daugybę metų itin įtempta, ji daug keliauja, tačiau rūpinasi savo sveikata.

2015 metų liepą paskelbtoje ataskaitoje L. Bardack rašo: „H. Clinton – sveika 67 metų, kurios turimos sveikatos problemos – skydliaukės hipofunkcija ir sezoninė alergija žiedadulkėms. Politikės ligos istorijoje 1998 ir 2009 metais minima rimta venų trombozė, 2009 metais ji patyrė alkūnės lūžį, o 2012 metais – smegenų sutrenkimą“.

„H. Clinton stengiasi gyventi sveikai, reguliariai tikrinasi sveikatą. Reguliarios patikros leidžia teigti, kad politikė neturi rimtų sveikatos bėdų, neserga širdies ir kraujagyslių ligomis. Visi tyrimai dėl vėžio buvo neigiami. Ji puikios formos ir tinkama užimti JAV prezidento postą“, – teigia gydytoja.

1998 metais politikei medikai patarė vartoti kraują skystinančių vaistų, kurie padėtų užkirsti kelią venų trombozei ir krešulių susidarymui ilgų skrydžių metu.

Keliautojams kraujo krešuliai gali kelti rimtą pavojų, teigia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų atstovai. Ilgą laiką sėdint (pavyzdžiui, skrydžio metu), giliosiose venose gali susiformuoti kraujo krešuliai. Problema tampa itin rimta, kai kraujo krešulys atitrūksta ir nukeliauja į kitus organus, pavyzdžiui, plaučius ar smegenis.

Taigi H. Clinton vartoja ne tik vaistus, padedančius užkirsti kelią krešulių susidarymui, bet ir medikamentus dėl skydliaukės hipofunkcijos. Sergant šia liga, skydliaukė tinginiauja ir gamina nepakankamai svarbių hormonų, teigiama L. Bardack ataskaitoje.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad 2015 metų kovo 21 dienos H. Clinton medicininės apžiūros rezultatai nekelia abejonių jos sveikata – politikės kraujospūdis 100/65, širdies ritmas 72 dūžiai per minutę, kvėpavimo tankumas 18, kūno temperatūra taip pat nenukrypsta nuo normos.

Traumos

H. Clinton ligos istorijoje minimas ir lūžis. 2009 metų vasarą politikė suklupo Valstybės departamente ir susilaužė dešinę alkūnę. Lūžis buvo sudėtingas, ir H. Clinton teko iškęsti dvi valandas trukusią operaciją, kuri, laimei, buvo sėkminga.

2012 metų gruodį Demokratų partijos kandidatė prezidento rinkimuose kelionės metu užsikrėtė žarnyno virusu ir nualpo. Krisdama susitrenkė galvą – buvo diagnozuotas smegenų sukrėtimas, teigiama L. Bardack ataskaitoje. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad po sutrenkimo politinės smegenyse susidarė krešulys. Laimei, po kurio laiko jis savaime suiro.

Smegenų sukrėtimas – galvos trauma, teigia CNN rašantis praktikuojantis neurochirurgas Sanjay Gupta.

„Remiantis viešais sveikatos patikrų rezultatais ir ligos istorija, politikė turi šiokių tokių sveikatos problemų, tačiau tyrimai atliekami reguliariai, tad belieka džiaugtis, kad smegenų sutrenkimas nepaliko pasekmių, krešulys laikui bėgant suiro“, – konstatuoja ekspertas.

S. Gupta pridūrė, kad detaliau komentuoti politikės sveikatos būklę neturint papildomos informacijos būtų neprofesionalu ir nesąžininga.

„Plaučių uždegimo diagnozė paskelbta penktadienį. Jis gana lengvai pagydomas, neturėtų kilti jokių problemų. Nepaisant to, liga rimta, į ją nevertėtų žvelgti pro pirštus“, – gydymo svarbą pabrėžia S. Gupta.

Respublikonų partijos kandidato prezidento rinkimuose Donaldo Trumpo rinkimų štabas H. Clinton plaučių uždegimo klausimo kol kas nekomentuoja. Pats D. Trumpas apie save sveikatą suteikė labai mažai informacijos.

Asmeninis D. Trumpo gydytojas Haroldas Bornsteinas 2015 metų gruodį parengė gana abstrakčią verslininko ir politiko sveikatos būklės ataskaitą, tačiau neapsieita be skambių frazių. Vien ko vertas teiginys, esą D. Trumpas „pergalės rinkimuose atveju taptų pačiu sveikiausiu prezidento pareigas užėmusiu žmogumi JAV istorijoje“. S. Guptą tokia formuluotė, pateikta praktiškai be jokių įrodymų, paprasčiausiai prajuokino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)