Medžiaga, padedanti ilgiau išlikti maisto produktams parduotuvėse, gali būti žalinga žmogaus organizmui. Tyrėjų teigimu, emulsikliai sudaro idealias sąlygas atsirasti storosios žarnos vėžiui pelėms, informuoja time.com.

Emulsikliai yra cheminės medžiagos (kartais – plovikliai), kurių dedama maišant riebius ir vandeningus komponentus ir siekiant kad jie neatsiskirtų. Perdirbtuose maisto produktuose dažniausiai būna keli emulsikliai. Maisto priežiūros tarnybos riboja kiekvieno emulsiklio kiekį iki 1–2 proc., tačiau emulsiklių kiekis neribojamas.

Tyrėjai, vadovaujami Emilie Viennois iš Biomedicinos mokslų instituto prie Virdžinijos universiteto, pateikė įrodymų, kad emulsikliai pakeitė gerųjų bakterijų kiekį pelių žarnyne. Dėl pokyčių pelėms atsirado medžiagų apykaitos sutrikimas, kuris yra kai kurių chroninių ligų, pvz., diabeto, nutukimo ir širdies ligų, rizikos veiksnys, o pastarieji didina uždegiminės žarnyno ligos riziką. Kai kuriais minėtos ligos atvejais atsiranda auglių.

E. Viennois vadovaujami tyrėjai norėjo išsiaiškinti, ar emulsikliai didina vėžio riziką, konkrečiai – storosios žarnos vėžio riziką. Pelėms tris mėnesius duodavo dviejų populiarių emulsiklių – polisorbato 80 ir karboksimetilceliuliozės. Paaiškėjo, kad pakito pelių žarnyno mikrobiomas, o tai gresia augliais.

Mokslininkai išsiaiškino, kad kuo stipresnis uždegimas, sukeliamas mikrobiomo pokyčių, tuo palankesnės sąlygos vystytis storosios žarnos vėžiui.

Dar neaišku, ar emulsiklių poveikis žmonėms toks pats, ar ir jiems didėja storosios žarnos rizika.

E. Vennois pabrėžia, kad daugumoje perdirbtų maisto produktų yra kelių skirtingų rūšių emulsiklių, o ji su tyrėjais atliko bandymą tik su dviem emulsikliais. Mokslininkai atlieka tolimesnius tyrimus, norėdami geriau suprasti, kokia emulsiklių įtaka auglių atsiradimui gyvūnams, taip pat bendradarbiaujama su kitomis tyrėjų grupėmis, siekiant išsiaiškinti emulsiklių poveikį žmonėms. E. Vennois ketina aiškintis, kaip kinta žarnyno bakterijos, kaip keičiasi svoris, kraujospūdis, vėžio markeriai ir pan.

Na o kol kas mokslininkė pataria: „Siūlyčiau žmonėms daugiau gaminti, užuot pirkus pramonės produktus, nes perdirbtuose produktuose yra emulsiklių. Bent jau valgykit perdirbtą produktą su pačių pasigamintu produktų, kad suvartotumėte mažiau emulsiklių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)