Kaip DELFI informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Brigita Kairienė, tuberkuoliozė mokytoją pakirto dar praėjusių metų pabaigoje.

„Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai lapkričio pabaigoje iš VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo gavę informaciją apie nustatytą atviros plaučių tuberkuliozės diagnozę Klaipėdos miesto ugdymo įstaigos darbuotojui.

Buvo organizuotas epidemiologinis židinio ištyrimas, kurio metu rekomenduota ugdymo įstaigos administracijai atlikti ugdymo įstaigos patalpų valymą drėgnu būdu bei vėdinimą, organizuoti informacijos pateikimą vaikų, turėjusių sąlytį su ligoniu, tėvams dėl sveikatos patikrinimo būtinumo (atlikti tuberkulino mėginį), pateikti informaciją moksleivių tėvams bei darbuotojams apie tuberkuliozę, vadovaujantis Higienos instituto metodinėmis rekomendacijomis „Tuberkuliozės prevencija“, - sakė B. Kairienė.

Dar daugiau, Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2 mokiniai, kurie turėjo sąlytį su mokytoju ir buvo patikrinti tuberkulino mėginiais ir jie buvo teigiami, buvo hospitalizuoti VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filiale. Bet tai dar ne viskas.

„2016 m. balandžio 5 d. gavome informaciją kad hospitalizuotas dar 1 šios ugdymo įstaigos moksleivis, kuriam buvo nustatytas teigiamas tuberkulino mėginys ir kuris (mokyklos administracijos duomenimis) neturėjo sąlyčio su susirgusiu darbuotoju. Atkreipiame dėmesį į tai, kad teigiamas tuberkulino mėginys nereiškia, kad vaikas susirgo tuberkulioze. Šiems vaikams nėra diagnozuota tuberkuliozė, jie yra hospitalizuoti profilaktiniam gydymui. Teigiamas tuberkulino mėginys taip pat gali būti alergiškiems vaikams, nesenai persirgusiems virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis“, - pabrėžė Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Atliekant testą siekiama kuo anksčiau diagnozuoti tuberkuliozės infekciją ir kuo anksčiau pradėti taikyti prevencines priemones, siekiant išvengti ligos.

„Jei tuberkulino mėginys yra teigiamas, pacientas turi būti nukreipiamas gydytojo pulmonologo konsultacijai ir, jei reikia, detalesniam ištyrimui bei gydymo skyrimui. Taip pat pažymime, kad tuberkulioze užsikrėsti galima bet kur: autobuse, parduotuvėje ar pan.“, - reziumavo pašnekovė.

Su mokyklos, kurioje įvyko šis incidentas, direktore DELFI susisiekti nepavyko.

Aplaidus mokytojos požiūris į darbą

Pernai net 17 su vaikais dirbančių žmonių diagnozuota atvira tuberkuliozės forma.

Vos kovo mėnesio pradžioje buvo pagaliau patvirtinta, kad Skuodo mokykloje teigiamas tuberkuliozės testas nustatytas 77 moksleiviams iš beveik 600.

Iš pradžių tuberkulioze susirgo dvi mokinės, o po to paaiškėjo, kad atvira tuberkuliozės forma serga mokytoja. Trylikai vaikų tada buvo pasiūlyta profilaktiškai gydytis ligoninėje, iš jų penki atsisakė. Taip pat pleurografiškai patikrintas visas mokyklos personalas.

Švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina BNS sakė, kad tuberkuliozės protrūkį Skuode lėmė ir aplaidus pačios mokytojos požiūris į savo sveikatą. Kaip teigė viceministrė, nors mokytoja turėjo dirbti mokykloje leidžiantį sveikatos pažymėjimą, vėliau pradėjus ieškoti ligos židinio paaiškėjo, kad pakitimai jos plaučiuose buvo pastebėti dar prieš dvejus metus, o sveikatos būklė jau buvo atkreipusi ir aplinkinių dėmesį.

Pasak N. Istominos, po to, kai Skuodo Bartuvos progimnazijoje susirgo dvi mokinės – viena rugsėjo, o kita lapkričio mėnesį, pradėta aiškintis užkrato šaltinis.

„Užsikrėtė du vaikai, vienai rugsėjo mėnesį buvo nustatyta tuberkuliozė, kitai - lapkritį, jau tada pradėjo ieškoti, kas dar gali būti, kartu su gydytoju peržiūrėjo korteles, ir vienos mokytojos rado įrašą, pačioje kortelėje, kad buvo pakitimai plaučiuose, tuberkuliozė nebuvo nustatyta“, – po posėdžio BNS sakė viceministrė. „Šiuo atveju, kadagi buvo pakitimai plačiuose, paragino padaryti nuotrauką, ir tą pačią dieną, kai padaryta nuotrauka, mokytoja atsidūrė ligoninėje“, – sakė viceministrė.

„Mokytoja nežinojo (kad serga tuberkulioze), bet buvo kosulys, kurį pastebėjo aplinkiniai, ir tikrai turėjo kolegos, aplinkiniai pasakyti, kad kreiptųsi pas gydytoją, o žmogus jautėsi blogai, bet nesikreipė, todėl gavome tokią situaciją“, – apgailestavo ministerijos atstovė.

Vaistams atspari forma

Lietuvoje pernai dėl tuberkuliozės buvo nepatikrinta pusė vaikų, kuriems tai turėjo būti padaryta – įodinis tuberkulino mėginys (Mantu testas) buvo atliktas kiek daugiau nei 31 tūkst. vaikų, tačiau tai tik pusė visų, kuriems toks mėginys turėjo būti atliktas. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos 2002 metais nustatytą tvarką, šis mėginys turi būti kasmet atliekamas 7 metų amžiaus vaikams, taip pat vaikams, priklausantiems rizikos grupėms.

O statistika gąsdinanti – pavyzdžiui, tarp susirgusiųjų tuberkulioze 2014 m. pasaulyje buvo apie 1 mln. vaikų, apie 140 tūkst. iš jų mirė. Neramina ir tai, kad 2014 m. pasaulyje buvo užregistruota 480 tūkst.atsparių vaistams tuberkuliozės atvejų. Būtent ši turberkuliozės forma ir yra paplitusi Lietuvoje, dėl ko Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze rodiklius patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą.

Siūlo pokyčius

Kasmet iš visų susirgimų užkrečiamosiomis ligomis užregistruojama 66–74 proc. vaikų susirgimų. Aktualiausios išlieka skiepijimais valdomos ir invazinės bakterinės infekcijos, vaikų tuberkuliozė, per maistą ir vandenį plintančios infekcijos ir kt.

Balandžio 6 d. bendrame posėdyje Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros bei Sveikatos reikalų komitetai atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje sergamumas tuberkulioze išlieka vienas didžiausių Europos Sąjungoje ir atsižvelgiant į tai, kad 2016 m. buvo išaiškinti du atvejai, kai atvira tuberkuliozės forma buvo nustatyta ugdymo įstaigų darbuotojams, komitetai pasiūlė griežtinti mokytojų ir darželio auklėtojų kasmetinių profilaktinių sveikatos patikrinimų tvarką, nustatyti griežtesnes sankcijas už neatliktą privalomąjį profilaktinį sveikatos pasitikrinimą.

Kodėl verta nerimauti

Kaip skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, tuberkuliozė (TB) – užkrečiamoji liga, kurią sukelia bakterija Mycobacterium tuberculosis. TB bakterijos dažniausiai puola plaučius, bet jos gali pažeisti bet kurią kūno dalį, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ar galvos smegenis. Negydoma tinkamai tuberkuliozė gali būti mirtina.

Ar visiems užsikrėtusiems asmenims liga pasireiškia vienodai?

Ne visi užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis suserga šia liga. Tuberkulioze užsikrėtę, bet šia liga nesergantys, žmonės nieko nejunta ir gali niekada nesusirgti. Infekuoti tuberkuliozės bakterijomis asmenys gali jausti neaukštą temperatūrą, bendrą silpnumą, tačiau jiems nerandama lokalių tuberkuliozės pažeidimų ir jie neplatina tuberkuliozės bakterijų.

Kas yra infekuotumas?

Daugumos žmonių, kurie įkvėpia tuberkuliozės bakterijų ir užsikrečia, organizmas pajėgia kovoti su bakterijomis ir sustabdyti jų dauginimąsi. Bakterijos tampa neaktyvios, bet lieka gyventi organizme ir gali vėl suaktyvėti vėliau. Tai vadinama infekuotumu.

Daugelis infekuotų tuberkuliozės bakterijomis žmonių niekada nesuserga plaučių tuberkulioze. Šių žmonių organizme tuberkuliozės bakterijos išlieka neaktyvios visą gyvenimą ir ligos nesukelia. Tačiau kai kurių žmonių organizme, ypač jei jų imuninė sistema silpna, bakterijos tampa aktyvios, dauginasi ir sukelia tuberkuliozę.

Kaip tuberkuliozė plinta?

Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam. Bakterijos patenka į orą, kai plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti.

Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis. Iš plaučių per kraują jos gali patekti į kitus organus, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ir galvos smegenis.

Plaučių ar gerklų tuberkuliozė gali būti užkrečiama. Tai reiškia, kad bakterijos gali plisti kitiems žmonėms. Tuberkuliozė kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, inkstuose ar stubure, paprastai yra neužkrečiama.

Labai tikėtina, kad tuberkulioze sergantis žmogus perduos ją tiems, su kuriais leidžia laiką kasdien. Tai šeimos nariai, draugai, bendradarbiai ar mokyklos draugai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)