Gydytojai nustatė, kad minėtą geną turintiems asmenims melanomos išsivystymo rizika yra didesnė, nepriklausomai nuo to, kiek laiko jie praleidžia saulėkaitoje.

Paprastai raudonplaukių genas pasireiškia tuo, kad žmogaus plaukai yra rausvi, veidas strazdanotas, o oda yra blyški. Tačiau net ir šių požymių neturintys žmonės gali turėti raudonplaukių geną. Tiesa mokslininkai sako, kad būtini papildomi tyrimai siekiant suvokti molekulinį mechanizmą, lemiantį didesnę odos vėžio riziką minėtą geną turintiems žmonėms.

Ryšys tarp ultravioletinių spindulių ir melanomos seniai žinomas, tačiau galimybė odos vėžiui išsivysti be salės poveikio buvo nustatytas tik atliekant bandymus su pelėmis.

Ankstesni tyrimai parodė, kad raudonų plaukų geną MC1R turintiems žmonės rizika susirgti odos vėžiu yra daugiau nei 100 kartų didesnė. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad visame pasaulyje kasmet melanoma diagnozuojama 132 000 žmonių.

Jungtinėje Karalystėje melanoma yra penktas pagal dažnumo vėžys: kasmet šalyje nustatoma maždaug 13 000 šios ligos atvejų. Ketvirtadalis sergančiųjų yra jaunesni nei 50 metų žmonės. Kiekvienais metais nuo odos vėžio miršta daugiau nei 2000 žmonių.

Vienos medicinos universiteto mokslininkai norėjo panagrinėti ryšį tarp MC1R ir melanomos. Jie apklausė 991 asmenis, kuriems buvo diagnozuota melanoma, bei 800 sveikų žmonės. Taip pat buvo atlikti genetiniai tyrimai.

Mokslininkai nustatė, kad MC1R geną turintiems žmonėms yra didesnė rizika susirgti melanoma, nepriklausomai nuo saulės poveikio. Rengiant išvadas buvo atsižvelgta į tai, ar žmogus anksčiau buvo nusvilęs saulėje.

Maždaug kas ketvirtas MC1R geno nešiotojas turi raudonus plaukus. Dėl to tikimybė, kad du žmonės susilauks raudonplaukio vaiko yra viena iš 64. Strazdanotų, tačiau neraudonplaukių žmonių atveju yra 85 proc. tikimybė, kad jie yra minėto geno nešiotojai.

O jeigu žmogus neturi strazdanų ir raudonų plaukų, tikimybė, jog toks žmogus yra MC1R geno nešiotojas yra 18 proc.

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „JAMA Dermatology“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)