– Dovai, ką patartumėte tiems žmonėms, kurie patys nori įsirengti savo namų interjerą?

– Žmonės, kurie statosi arba įsirenginėja savo būstą, namus ar bet kokią kitą savo asmeninę erdvę, visų pirma privalo turimus pinigus investuoti saugiai.

– Ką reiškia kuriant interjerą „saugiai investuoti pinigus“?

– Pavyzdžiui, pasiėmus paskolą iš banko namų remontui, nepasidedate tų pinigų į krūvelę. Tarkim, turite fiziškai savo rankose tuos visus pinigus, kuriuos planuojate išleisti interjero įgyvendinimui. Tai – gerokai didesnė pinigų suma nei einant į parduotuvę nusipirkti maisto. Tikriausiai nepaliktumėte jų neatsakingai, pavyzdžiui, savo automobilyje ant sėdynės, o pagalvotumėte, kur juos saugiai pasidėti. Taip pat atsakingai reikėtų vertinti ir didesnę investiciją į interjerą.

Statybos bei šimtai menkiausių detalių kainuoja daug. Ir tai ne tas pats, kas išsirinkti kelis pomidorus parduotuvėje. Mat pomidorus suvalgysi ir kitą dieną jau galėsi nusipirkti kitus, o su interjero klaidomis gyvensi labai ilgai.

– Kodėl nerekomenduojate patiems kurti ar atnaujinti interjero?

– Šeimininkų sukurtas interjeras greičiau pasens morališkai, stilistiškai. Tai yra todėl, kad įprastai namus atsinaujinti ar įsirengti norintis žmogus juos įsivaizduoja taip, kaip gyvena tą dieną, kaip mąsto ir grožį supranta šiandien. Tai yra to žmogaus, tuo metu gyvuojančios aktualijos, nes tą dieną jis nori būtent tokių namų. Ir, deja, tai nėra požiūris su perspektyva į ateitį.

Interjero dizainerio užduotis yra pažiūrėti truputį į priekį, truputį timptelėti, kilstelėti klientą, įpareigoti pamąstyti ir pasitempti, ir, žinoma, padaryti kuo mažiau klaidų.

– Neretai žmonės mano, kad įsirengti interjerą nėra tokia jau sudėtinga užduotis. Galbūt su ja lengvai susitvarkytų ir patys?

– Namų interjero atnaujinimą ar įrengimą planuojantys žmonės galvoja labai paprastai ir net nenujaučia, kad kėdžių ir stalo parinkimas gali sukelti rimtų problemų. Bet to, atsisakydami interjero dizainerio paslaugų žmonės tiki, kad sutaupys pinigų. Jie vis dar mano, kad interjero dizaineris tik siekia atimti visus kliento pinigus, įrengti namus pagal savo viziją ir dar labai brangiai.

Norėčiau akcentuoti, kad profesionalus interjero dizaineris, visų pirma, yra lojalus savo klientui. Tai reiškia, kad jis turi mokėti daryti ne tik gražiai, bet ir padėti sutaupyti.

– Kaip interjero dizaineris gali padėti įsirengti namus?

– Pamodeliuosiu situaciją, kuri dažniausiai pasitaiko realybėje. Įsirenginėjant namus laisvų dienų dažniausiai nėra. Turi eiti į darbą, todėl savo namų įsirengimui lieka tik ankstyvi rytai, vėlyvi vakarai ir savaitgaliai. Ir, pavyzdžiui, per dieną turi nuspręsti penkis dalykus, kuriuos meistrai namuose turi padaryti. Tuo pačiu dar reikia greitai užsakyti virtuvės baldų spalvą.

Įprastai tiek daug sprendimų vienam pačiam priimti pritrūksta ir laiko, ir patarimo iš šalies. Nes gali ir nežinoti, kuris pasirinkimas yra teisingas. Tuomet kyla didžiulis stresas, reikia skubėti, prasideda įtampa dėl laiko stokos, nes viską turi spręsti greitai, o jei dar leidi paskutinius pinigus... Tuo metu žmogus nori tik vieno – padaryti teisingą sprendimą. Tai ko tada reikia? Reikia patarėjo, savito psichologo, konstruktyvios jo rekomendacijos, žmogaus, kuris tau neleistų padaryti klaidos.

Atminkite, kad įsirengti namus nėra taip romantiška, kaip gali pasirodyti. Tai yra darbas ir tu turi jį dirbti. Tai yra ir laikas, ir tavo paties asmeniniai pinigai, tad natūralu, kad prasideda stresas.

– Dovai, o savo namus pats įsirengtumėte, ar vis tik kreiptumėtės į kolegas specialistus?

– Aš pats sau vienas niekada nepadaryčiau tokių sprendimų, kaip tą paprastai atliekame kartu su užsakovu. Tiesiog visada reikalingas diskursas, kuris iš skirtingą patirtį ir nuomonę turinčių žmonių sukuria visai naują arba užtvirtiną teisingą mintį.

Kartais savo užsakovams būnu tik moderatorius, kuris padeda pačiam užsakovui išgryninti jam tinkama sprendimą, bet čia ir yra visas stebuklas, kad pats užsakovas be diskusijos tokios minties gal net nebūtų palietęs.

Dar labai svarbu, kad įsirengdamas savo namus, viską vertinu per daug asmeniškai, nes juk tai svajonių namai. Žinoma, tada prarandu blaivų protą. Gerai dirbančių kolegų nuomonę ir pastabas labai vertinu. Paprastesnis pavyzdys: juk medikai savo vaikų negydo ir veda pas geriausią kolegą.

Dovas Serapinas

– Kuriant savo namų interjerą yra tokių momentų, kai atrodo, kad niekas kitas neišrinks, jei ne pats. Na, pavyzdžiui, sofa. Juk tik pats gali žinoti kokios formos, spalvos nori, kokio patogumo, kietumo, minkštumo...

– Jeigu iš interjero dizainerio ir kliento susiformuoja tandemas, dizaineris numatys dalykus į ateitį ir galės įsijausti į kliento poreikius. Jis įsigyvens į to žmogaus nuotaikas, skonį ir visa kita. Darbo metu dizaineris jau nebeturi savo asmeninių ambicijų kaip dizaineris. Jis daro savo darbą profesionaliai, bet laikosi kliento nustatytų estetinių, filosofinių ir ergonominių ar praktinių gairių.

– Tenka išgirsti, kad kai kurie žmonės nors ir nėra dizaineriai, tačiau turi gerą skonį, puikų pojūtį. Negi jie negalėtų patys įsirengti savo namų?

– Net jei ir manai, kad turi gerą pojūtį interjero dizainui, net jei aplinkiniai sako, kad turi skonį, pajautimą, reikia suprasti, kad patirties vis tiek pritrūks. Juk profesionalai šimtus kartų dėlioja, formuoja erdves, žiūri jų praktiškumą, stilių, medžiagas, ergonomiją. Numato net tokius dalykus, kurių paprastai žmonės nepagalvoja. Pavyzdžiui, išanalizuoja, ar ta medžiaga gerai valysis, ar tas šviestuvas gerai apšvies ir yra pats pigiausias iš kokybiškiausių ir t.t. Tokie dalykai įgyjami tik praktikuojantis.

Tu gali turėti duotybę, gamtos dovaną, bet be ilgų darbo metų praktikos neįgysi. Todėl interjero dizainerio esmė yra ne galvoti apie gražius daiktus ir kaip jų kuo daugiau pristatyti, o mąstyti apie visumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)