Nuo ko pradėti

Pasaulyje populiarūs miniatiūriniai ir fėjų sodai, kuriami vazonuose ar kituose nedideliuose induose. Juos sudaro įvairiai susodinti gyvi augalai, išdėliotos įvairios dekoracijos: akmenukai, baseinėliai, suoliukai, nameliai. Iš pirmo žvilgsnio miniatiūrinis sodas niekuo nesiskiria nuo fėjų sodo, vis dėlto taip nėra. Miniatiūrinis sodas kopijuoja natūralų sodą, jame auginama daugiau augalų ir įkomponuojamas nors vienas miniatiūrinis žmogaus buitį atspindintis daiktas. O fėjų sodas – laisvesnio dizaino ir pirmiausia kuria fėjų daiktų istoriją, augalų gali būti vos vienas ar keli.

Kurdami fėjų sodą, įsivaizduokite pasaką, kurioje apsigyvens mistiški herojai, o gal net jūs pats. Pradėkite kūrybą nuo pačios idėjos – kas jame gyvens. Derinkite įvairius fėjų gyvenimą atspindinčius daiktus: namuką, takelį, tvorelę, sūpynes ir t. t.

Kai kuriuos mažus reikmenis galima pasigaminti patiems iš įvairių priemonių: medžio, vielos ar plastiko. Sodui kurti tiks įvairūs nebereikalingi namuose užsilikę miniatiūriniai vaikų žaislai, gamtoje randamos priemonės, pavyzdžiui, kriauklės ar riešutai.

Kai kurie fėjų sodai turi veikiantį vandens krioklį ar bent jau baseinėlį. Tam reikės daugiau įgūdžių ir techninių žinių. Augalai fėjų sode nėra svarbiausi, todėl juos sodinkite darbo pabaigoje. Naudokite samanas, sukulentus ar kitus mažai priežiūros reikalaujančius augalus.

Jei kuriate miniatiūrinį sodą, taip pat pasitelkite vaizduotę. Pagalvokite, koks sodas jums labiausiai patinka. Gal tai bus dykumos oazė, laukinio miško kampelis, rytietiško tipo sodas, išpuoselėtas daržas ar tiesiog lauko terasą primenanti maža erdvė.

Svarbu nuspręsti, kurioje kambario ar terasos vietoje stovės jūsų miniatiūrinis sodas. Pasirinkta vieta (palangės, stalo, grindų ar kt.) lems ir augalų asortimentą.

Miniatiūrinį sodą galima auginti bet kokio dydžio vazone. Rinkitės plastikinius, molinius, apipintus šakelėmis ar dekoruotus akmenukais vazonus. Svarbiausia, kad indas būtų jums gražus, nes jame augalai gyvens 10 metų ar ilgiau. Geriau rinktis platesnį vazoną, kad jame tilptų kelių rūšių augalai ir užtektų vietos pievelei su dekoracijomis. Be to, atminkite: žalumynai nuolat auga ir plečiasi, todėl palikite jiems pakankamai vietos. Rinkitės vazoną su skylute dugne arba būtinai padarykite drenažo sluoksnį iš akmenukų ar skaldos.

Kokie augalai tinka

Miniatiūriniam sodui kurti tinka dauguma kambario ir lauko augalų. Žinoma, geriau rinkitės tuos, kurie nėra labai lepūs ar greitai dauginasi. Svarbiausia taisyklė: visi augalai turi mėgti panašias šviesos ir drėgmės sąlygas. Tam, kad sukurtumėte dailų miniatiūrinį sodą, augalus derinkite skirtingo aukščio ir formų, pavyzdžiui, paparčius, sukulentus ir kaktusus. Paprastai miniatiūriniame sode auga kelių rūšių augalai – miniatiūriniai krūmeliai, vienmetės gėlės ir žolės. Jei pagaminsite tinkamą atramą, galite pasodinti dar ir vijoklinį augalą.

Medį miniatiūriniame sode labai gražiai imituoja bonsas. Jei naudosite jį kompozicijoje, tuomet kitus augalus derinkite prie jo. Žinoma, bonsas kainuoja brangiai. Jeigu neturite jo, medį puikiai atstos ir kiti augalai. Pavyzdžiui, rinkitės paprastąjį buksmedį, puskiparisį, lieknąją palmikę, araukariją, bambuką. Miniatiūriniame sode tinka auginti įvairius krūmelius, ypač turinčius dekoratyvius lapus, pavyzdžiui, krotonus, marantas, dracenas, araukarijas.

Nepamirškite ir paparčių – jų įvairovė taip pat nemaža.
Kaip paprastą žolę rinkitės lėčiau augančias veisles, pavyzdžiui, „Nana“ Jos pakaitalu gali tapti tiesiog samanos. Įdomiai atrodo gulsčioji elksinė, arba gulsčioji soleirolija (lot. Soleirolia soleirolii arba Helxine soleirolii). Ši vešli kambarinė žolė dažniausiai auginama loveliuose. Lapeliai maži, sodriai žali. Žydi smulkiais baltais žiedais. Gulsčioji elksinė kilusi iš Viduržemio jūros regiono, bet kaip kambarinis augalas auginamas visame pasaulyje.

Jei dairotės vijoklinio augalo, tiks gebenės, įvairių veislių daugiamečiai vynmediniai, ūsais besidauginantys augalai, pavyzdžiui, vynmedis, vynvytis, vytenis.

Žydinčių augalų įvairovė labai plati, belieka pasirinkti mėgstamas spalvas ir formas. Tai gali būti begonijos, našlaitės, mėtos, šilokai ir t. t.

Svarbios ir dekoracijos

Daugelis mėgsta sukulentus, todėl miniatiūrinį sodą galima susodinti vien iš jų. Sukulentai ir kaktusai – dykumų bei stepių gyventojai, todėl sukurkite nedidelę dykumų oazę savo namuose. Jei nusprendėte auginti sukulentus, tiks įvairios kompozicijos. Lietuvoje mėgstamos avortijos rūšys: Haworthia fasciata – skersai dryžuoti, į skrotelę susitelkę lapai; Haworthia glabrata, kurios lapai tankiai nusagstyti baltais gumburėliais, panašiais į perlus.

Be augalų, svarbios ir dekoracijos. Miniatiūriniame sode pastatytas staliukas ar kitas daiktas vizualiai sumažina arba padidina greta augantį augalą. Ši taisyklė galioja visai kompozicijai: miniatiūrinio sodo dydis priklauso nuo jame esančių daiktų. Todėl daiktų dydį rinkitės ypač atidžiai. Tik tinkamo dydžio daiktai sukurs realistišką sodo iliuziją. Panaudokite tokias miniatiūrines figūrėles kaip namai, žmonės, gyvūnai, įrankiai ir kt. Išdėliokite akmenukus, džiovintas medžių šakeles, samanas ir t. t. Tegul miniatiūrinis sodas nukelia jus į svajonių pasaulį ir priverčia nusišypsoti.

Sodui kurti tiks įvairūs nebereikalingi namuose užsilikę miniatiūriniai vaikų žaislai ir gamtoje randamos priemonės, pavyzdžiui, kriauklės ar riešutai.