Ką pasirinkti – židinį ar krosnelę – dažna dilema naujakuriams. Šiandien apie tai pranešime spaudai pasakoja „Domus galerijoje“ esančio salono „Krosnys ir krosnelės“ direktorė Rūta Jasutienė.

Krosnelės gali tapti šeimos vertybe

„Malkų taupymas ir laipsniškas šilumos atidavimas patalpai, leidžiantis skleidžiama šiluma mėgautis ilgesnį laiką – neabejotini krosnelės pranašumai. Be šių praktinių aspektų, ne ką mažiau svarbu ir estetika, nes krosnelės gali būti namų puošmena ir netgi tapti šeimos vertybe. Laisvė renkantis krosnelės koklius ir spalvas leidžia būsto interjerą papuošti originaliu, akį traukiančiu kūriniu“, – krosnelių pranašumus vardija R. Jasutienė.

Kita vertus, anot salono direktorės, besižvalgantys į krosneles turėtų įvertinti, ar didelio tūrio šilumos šaltinis yra geriausias sprendimas pasirinktai patalpai. Jeigu krosnelės skleidžiama šiluma norite mėgautis jau netrukus, tai irgi nėra pigiausias ir greičiausias variantas. Dėl modifikacijų ir pritaikymo galimybių krosnelės gamyba gali užtrukti, o kaina – išaugti.

Židiniai ir ramina, ir šildo

Židiniai – ne tokie prašmatnūs kaip krosnelės, tačiau pasirinkus norimo dizaino apdailą jie gali tapti ne ką prastesniu interjero akcentu“, – pasakoja salono vadovė. Pasak jos, židinius vertėtų rinktis tiems, kas pageidauja mėgautis raminančiu degančios ugnies vaizdu. Dėl šios priežasties jie dažniausiai turi didelį panoraminį ugniakuro stiklą ir pakeliamas dureles. Svarbu paminėti, kad židiniai šilumą atiduoda greitai, tad patalpą prišildyti neužtruks, o papildomai įsirengę ortakius, židiniu galėsite šildyti ir visą namą.

Bene pagrindinis židinio trūkumas – keliamos dulkės, tad jei jūsų namuose yra alergiškų gyventojų, vertėtų rinktis kitą šildymo būdą. R. Jasutienė pabrėžia, kad židiniai – itin reiklūs priežiūrai ir kurui. Norint, kad stiklas neapsmilktų, juos reikia kūrenti tik visiškai sausomis malkomis.

Į ką atkreipti dėmesį, įsigyjant židinį ar krosnelę?

„Prieš įsigydami krosnelę ar židinį, įvertinkite kaminą – kokios jo techninės galimybės, kokią vietą arčiausiai jo galite numatyti krosnelei ar židiniui, kaip šviežias oras pritekės į pakurą. Labai svarbu, kad visi montavimo darbai būtų atliekami pagal priešgaisrinės saugos reikalavimus“, – pataria salono „Krosnys ir krosnelės” vadovė.

Prieš pirkdami krosnelę ar židinį atsižvelkite į konkrečią patalpą, kurioje bus šilumos šaltinis. Kokio galingumo jį rinktis, priklauso nuo erdvės, kurią ketinate šildyti.

R. Jasutienė pabrėžia, kad nesvarbu, nuspręsite įsigyti krosnelę ar židinį namų jaukumui kurti, būtina pagalvoti ne tik apie funkcionalumą, bet ir apie tai, kaip pirkinys derės prie būsto interjero. Nepasiklysti ir nesuklysti padės specialistai.

Minimalistinio stiliaus ir modernios klasikos tendencijos

Židinių ir krosnelių rinka žengia koja kojon su ekologiško gyvenimo būdo tendencijomis.

„Šiuo metu gaminami židiniai ir krosnelės pasižymi aukštu energiniu efektyvumu, tad jas galima montuoti vis populiarėjančiuose pasyviuosiuose namuose, kurie energiją turi vartoti taupiai. Dėl dvigubo degimo 90 % dujų ir kietųjų dalelių paverčiama šiluma“, – pasakoja R. Jasutienė.

Kalbant apie dizaino tendencijas, kaip ir apskritai būsto interjere, minimalistinis stilius vis dar itin populiarus – negausios apdailos, šviesių spalvų, ypač baltos, krosnelės ir židiniai, anot salono vadovės, šiuo metu yra perkamiausi. Kita naujakurių pamėgta kryptis – moderni klasika. Šio stiliaus židinius dera rinktis, jei vertinate klasikines formas ir laiko patikrintą stilių, o detalių neperkrauta apdaila puikiai derės su šiuolaikinio interjero atributais, būtinais mūsų kasdienybei.

Visgi, bene geidžiamiausi modeliai – su siauriais rėmeliais, leidžiančiais matyti kuo daugiau ugnies. Juk, kad ir kaip būtų, sunku įsivaizduoti labiau raminantį ir šaltais žiemos vakarais didesnį jaukumo jausmą suteikiantį vaizdą nei palengva židinyje liepsnojanti ugnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)